• Imprimeix

Recursos

Imatge institucional

 

I_AAC_logo

'Al sardanista. Monument a la sardana', Blanes. Autor: Francesc Ros

 

La imatge institucional de l’Any Aureli Capmany està feta a partir d’un fragment del Monument al Sardanista, situat al passeig del Mar de Blanes, de l’escultor Francesc Ros i Portas. Fet de planxa de ferro, va ser inaugurat l’any 1999 i mostra dues parelles de sardanistes ballant.

La imatge institucional escollida per representar la commemoració dels 150 anys del naixement d’Aureli Capmany vol transmetre la idea del ball i moviment atesa la importància que tenen les danses tradicionals en la seva obra.

Agaïm a Francesc Ros la cessió dels drets d'imatge de la seva obra per crear la imatge institucional de l'Any Aureli Campany.

Exposició "Aureli Capmany i l'educació del infants"

L'exposició va ser inaugurada el passat 19 de juny al vestíbul de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i es podrà visitar fins el proper 30 de març de 2019.

Aureli Capmany i Farrés s’interessà pel folklore català i, especialment, per les rondalles, les cançons i les danses populars. Va ser un dels fundadors, el 1891, de l’Orfeó Català i de l’Esbart de Dansaires, el 1907. El 1904 va impulsar la secció de folklore del Centre Excursionista de Catalunya.

En el primer terç del s. XX es desenvolupà un important moviment de renovació pedagògica vinculat als plantejaments de l’Escola Nova o educació activa. El 1916 Aureli Capmany assisteix al III Curs Internacional Montessori i se li atorga el títol de mestre del mètode Montessori, aplicat a l’escola de pàrvuls, i són acceptats els ballets populars com a recurs educatiu.

En l’àmbit escolar va col·laborar en els Quaderns d’estudi del Consell de Pedagogia. Aureli Capmany va efectuar nombrosos reculls de rondalles i cançons infantils com Rondalles per a nois (1904) i publicà escrits referits al joc infantil i a les joguines.

El 1929 s’incorpora, com auxiliar de la Secció Folklòrica, a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. El final de la guerra i el canvi de persones al capdavant de l’Ajuntament de Barcelona, fan que l’any 1940 no pugui continuar en actiu a l’Arxiu Històric.

L’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona conserva part del fons personal d’Aureli Capmany i és a partir d'aquest material que s'articula l'exposició.

Exposició "Aureli Capmany i l'Orfeó Català"

Coincidint amb la commemoració de l'Any Capmany i amb la voluntat de sumar-se a la celebració, el Centre de Documentació de l'Orfeó Català presenta una exposició virtual amb imatges i documents sobre Aureli Capmany, un dels principals socis fundadors de l’Orfeó Català. Aureli Campmany fou cantaire de l’entitat i membre de la Junta, com a secretari i també impulsor d’activitats.

 

Exposició "Aureli Capmany i l'Orfeó Català"

Informació relacionada

Data d'actualització:  13.07.2018