Any Carles Fages de Climent

Any Carles Fages de Climent

La figura de Carles Fages de Climent (Figueres, 1902-1968), poeta, narrador, dramaturg, articulista i traductor empordanès, és un dels actius de les lletres catalanes que encara necessita ser reivindicat, per la seva qualitat, malauradament poc coneguda i reconeguda. Home de múltiples interessos, va cultivar des de la poesia fins al teatre. La seva obra, influenciada per Eugeni d’Ors i els noucentistes i emmarcada en la geografia física i humana de l'Empordà, bascula entre les fonts clàssiques i les tradicionals: ningú com ell ha estat capaç d’utilitzar ambdós registres amb igual mestratge. De ben jove guanya, el 1924, el Premi extraordinari als Jocs Florals de Barcelona, i l’any 1958 obté el premi Ciutat de Barcelona per Primer llibre de sonets.

Diverses iniciatives s’han marcat com a objectiu reivindicar la seva figura i la seva obra, amb títols tan representatius com Somni de Cap de Creus, Balada del sabater d’Ordis, Les bruixes de Llers, Epigrames o el llibre de Sonets. Entre elles, els actes amb motiu del Centenari del seu naixement l’any 2002, que va comportar la reedició d’algun dels títols més emblemàtics i la d’un estudi on diversos especialistes analitzaven diferents facetes de la seva obra. Actualment, amb el traspàs dels drets d’autor al seu net Carles Fages i Torrents, l’arxiu de l’escriptor s’ha obert a la consulta i un bon nombre d’escrits de primera qualitat ha aflorat a les mans dels experts i especialistes.

L’extraordinari fons documental de l’Arxiu Fages de Climent de Castelló d’Empúries conserva un dels fons literaris d’un dels autors catalans més importants actualment encara per catalogar i també per editar. Tant és així que el Projecte i la Comissió Carles Fages de Climent formada per l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, l’Ajuntament de Figueres, la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona, la Diputació de Girona, l’editorial Brau Edicions i el Sr. Carles Fages Torrents, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, ha tingut i té per objectiu principal revalorar l’obra literària de l’escriptor empordanès per tal que esdevingui d’una vegada per totes un autor de culte i ocupi el lloc que li correspon en el cànon literari català i en el panorama de la literatura catalana contemporània. Aquest important fons documental i literari conserva encara diversos llibres de teatre i poesia culta per editar, als quals cal sumar algunes novel·les manuscrites inèdites i altres textos literaris d’indubtable valor cultural. Carles Fages de Climent va morir l'1 d'octubre de 1968 a Figueres.

El Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar l'any 2017 el 50è aniversari de la seva mort com a commemoració oficial de l'any 2018 amb l'objectiu de situar la figura i l'obra de Carles Fages de Climent en el cànon literari català del segle XX.

Carles Fages de Climent