• Imprimeix

Espectacles, música i exposicions

La Cartografia del desig “Maria-Mercè Marçal i Montserrat Abelló. Les arrels d’una amistat” dibuixa un mapa imaginari entre les dues escriptores i com van viure l’efervescència col·lectiva que es va generar entorn de les Primeres Jornades Feministes de finals de maig de 1976 (“el maig de les dones”).

Aquesta conferència cartografiada imagina la Montserrat Abelló que havia hagut de començar de nou, reprendre la vida amb la família a Barcelona, després d’un llarg exili i la Maria-Mercè Marçal que surt de la letargia obligada pel franquisme i inicia una intensa activitat política i una vida personal trencadora. Retrata dues vides paral·leles durant un temps, que coincideixen en espais comuns, en conferències, seminaris i xerrades feministes, sovint al bar-biblioteca que el col·lectiu LaSal obre al carrer Riereta número 8 del Raval. I mostra com ben aviat, els primers contactes entorn de la lluita feminista i la poesia, les acosta fins a convertir la relació en amistat. “Una amistat —per dir-ho amb mots de Maria-Mercè Marçal— que té les arrels en la poesia i en el feminisme compartits”.

Les cartografies són una manera diferent d’oferir conferències, tant pel que fa a la forma com al contingut i suposen una proposta innovadora i arriscada de relatar biografies, amb la intervenció de diverses disciplines artístiques: teatre de cambra, música contemporània, dansa, poesia, vídeo creació...

 

Araceli Bruch, directora de l'espectacle.

Dossier de l'espectacle

Nota de premsa

espectacle

Diferents artistes i cantants han dialogat musicalment amb l’obra de Montserrat Abelló. Darrerament s’han publicat aquests treballs discogràfics.

 

mirna-vilasis-espero-meravelles-cover

CD Espero meravelles, de Mirna Vilasís (Montserrat Abelló / Xavi Múrcia): Escolteu-lo a Spotify

 

deixa_m_tornar_te_adir_min-210x210

CD Deixa’m tornar-te a dir, de Mariona Sagarra (Montserrat Abelló / Mariona Sagarra): Escolteu-lo a Spotify

 

celeste alías

CD Tot sembla tan senzill, de Celeste Alías (Montserrat Abelló / Celeste Alías): Escolteu-lo a Spotify

 

L’exposició «Visc i torno a reviure, cada poema, cada paraula. Estimo tant la vida que la faig meva moltes vegades» pren el nom del poema que Montserrat Abelló solia usar com a divisa en començar cada recital.

Aquesta exposició itinerant, concebuda per la Institució de les Lletres Catalanes, pretén fer un recorregut significatiu per la trajectòria vital i literària de la poeta: la seva infantesa i l’aprenentatge de l’anglès a Londres, l’exili a Xile durant gairebé vint anys i la formació de la seva família, el retorn a Barcelona l’any 1960 i, finalment, la incorporació i implicació a la societat literària catalana i la defensa dels drets de les escriptores, la traducció de poetes anglosaxones –entre d’altres, Sylvia Plath, Adrianne Rich o Anne Sexton- i la publicació continuada dels seus poemaris, reunits fins l’any 2002 al volum Al cor de les paraules. Treballadora incansable, la seva tasca va merèixer premis i distincions, entre els quals el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i el Premi nacional per la seva trajectòria artística. Els seus darrers tres poemaris són: Memòria de tu i de mi (2006), El fred íntim del silenci (2009) i Més enllà del parlar concís (2014). La seva obra ha estat traduïda en volums antològics al castellà, al romanès, l’hebreu i al croat, i ella mateixa va autotraduir-se a l’anglès: Fifty Love Poems.

La prioritat d’aquestes exposicions és crear una eina divulgativa que permeti una itinerància àgil, amb un sistema de transport econòmic i sense costos de muntatge per a les seus que la demanen. L’exposició es compon de 4 plafons en format roll-up de 85 x 200 cm.

 

Itinerància 

L'exposició compta amb diverses còpies que s'itineren des de la Institució de les Lletres Catalanes, l'Institut Català de les Dones (condicions de préstec) i Biblioteques de la Generalitat de Catalunya. Per a les biblioteques públiques, el sistema d’itinerància depèn de les respectives centrals territorials de biblioteques. Les centrals informaran de com i quan demanar-la.

 

Com demanar l'exposició a la ILC:

Totes les entitats culturals que estiguin interessades en acollir l’exposició poden sol·licitar-la. La ILC disposa d'una còpia. Disponible per itinerar a partir del 15 de març.

Les condicions per acollir-la són:

  • Cada entitat podrà tenir-la durant tres setmanes.
  • L'exposició se cedeix gratuïtament.
  • L’espai on s’instal·li ha de ser obert i accessible al públic general.
  • L’entitat que rebi l’exposició s’ha de fer càrrec del transport de recollida i retorn a les oficines de la ILC. També es podrà pactar de recollir-la directament en l’anterior seu.
  • L'exposició consta de 4 plafons en format roll-up. Cada plafó s’entrega enrotllat dins d’una bossa individual. Mides i pes de cada unitat: 12x12x92cm. 3,5 kg., (desplegat, cada plafó fa 85 x 200 cm).
  • L’entitat ha de citar els organitzadors en tots els materials de difusió que realitzi. 
  • Es prioritzarà la cessió a les entitats que tinguin previst realitzar activitats vinculades a l'Any Abelló.
  • Per fer la petició cal enviar un correu electrònic a: anymontserratabello.cultura@gencat.cat

 

Exposició Montserrat Abelló Visc i Torno a reviure

Montserrat Abelló. Visc i torno a reviure