• Imprimeix

El Museu d'Art de Girona prorroga fins l'1 de maig l'exposició "Olga Sacharoff: pintura, poesia, emancipació"

22/03/2018 10:03
Exposició Olga Sacharoff

Atesa l’excel·lent acollida de la mostra per part del públic visitant, així com la bona predisposició dels prestadors, el Museu d’Art de Girona ha decidit prorrogar un mes l’exposició “Olga Sacharoff: pintura, poesia i emancipació”, comisariada per la historiadora i crítica d’art Elina Norandi.

La mostra, inaugurada el 25 de novembre de 2017, ha estat visitada fins ara per 10.400 persones, i es mantindrà oberta al públic fins dimarts dia 1 de maig.

 

Activitats complementàries a l’exposició

Al voltant de l’exposició s’han programat un seguit d’activitats paral·leles pensades per al públic general, com són les visites comentades a càrrec de la comissària, Elina Norandi, o de la directora del museu, Carme Clusellas.

Per al públic familiar s’han organitzat dos tallers, “Fem una joia per l’Olga” i “Un retrat bestial” en què, a partir de l’observació de les obres a les sales petits i grans han pogut desenvolupar la seva creativitat tot inspirant-se en l’univers de Sacharoff.

El Club de lectura del md’A també s’ha articulat aquest quatrimestre al voltant de la figura d’Olga Sacharoff, les seves estades a Tossa de Mar, la dona i la modernitat en el París dels anys vint i la vida al Putxet barceloní.

El programa d’activitats ha permès també reflexionar, en el marc de les activitats del Dia Internacional de la Dona, sobre el paper de les dones artistes de l’avantguarda i la trajectòria vital i professional d’Olga Sacharoff a la taula rodona “Artistes d’avantguarda, dones emancipades: Olga Sacharoff”.

Hi ha hagut també espai per un acte de caràcter emotiu, la taula rodona “La nostra estimada Olga”, en què amics i amigues d’Olga Sacharoff van compartir amb el públic assistent records i vivències personals vinculades a l’artista.

El catàleg de l’exposició, presentat el dia 3 de febrer, conté la relació d’obres presentades a la mostra, així com els textos dels especialistes Àlex Mitrani, Susanna Portell, Glòria Bosch, i la pròpia Elina Norandi. En aquests moments el museu ja prepara la segona edició.

 

Un nou programa de visites comentades el mes d’abril 

Amb motiu de la pròrroga, el Museu d’Art de Girona oferirà al llarg del mes d’abril un nou programa de visites comentades, els dies: dijous 5 d'abril (17.30 hores, a càrrec del servei de visites del Museu d'Art); dissabte 14 d'abril (11.30 h - Visita vermut d'art, a càrrec de Elina Norandi, comissària de l'exposició); dijous 19 d'abril (17.30 h, a càrrec del servei de visites del Museu d'Art); dissabte 28  d'abril (12 h, a càrrec de Elina Norandi, comissària de l'exposició). Les places són limitades, es recomana la reserva prèvia al telèfon 972 20 38 34.

 

L’exposició presenta les obres icòniques d’Olga Sacharoff

 “Olga Sacharoff: pintura, poesia i emancipació” és l’exposició central de l’Any Sacharoff, que commemora els 50 anys de la mort de la pintora avantguardista Olga Sacharoff, i té com a objectiu situar-la com una artista activa a la denominada Escola de París de la primera meitat del segle XX; així com mostrar els vincles de la pintora amb l'art català dels anys 1940 i 1950.

Sense voluntat d’esdevenir una exposició antològica, la mostra planteja un itinerari iconogràfic per les temàtiques més significatives i recurrents en l’obra de Sacharoff: animals, flors, retrats, paisatges, i sobretot la presència de la figura de la dona com a eix central del seu discurs artístic.

De les prop d’una vuitantena d’obres exposades, procedents de museus, galeries institucions culturals i col·leccions particulars tan nacionals com internacionals (Estats Units, Rússia, França i Holanda), en destaquen algunes mai exposades a Catalunya, com “Promenade”, procedent del Museu de la Fundatie (Holanda) o una de les seves obres més emblemàtiques, “Consuelo”, pertanyent a una col·lecció privada russa.

Altres obres icòniques presents a la mostra són: “Tiovivo en la feria”, de la col·lecció del Museu Nacional Reina Sofia – que no s’exposava a Barcelona des de l’any 1953, o “Paradís”, propietat d’una galeria de Nova York; i “La Colla”, un retrat col·lectiu de la generació del món cultural de la Barcelona de posguerra, que habitualment no exposa el Museu Nacional d’Art de Catalunya.

L’exposició reuneix també fotografies i documentació inèdita de l'artista i el seu cercle, així com articles de premsa de l'època, en els quals es comenten exposicions i altres qüestions relatives a l'obra i a la pintora. Aquests materials permeten contextualitzar més clarament les circumstàncies de la producció de l'obra, a fi de traçar un itinerari complet per la seva trajectòria vital i artística. Un aspecte destacat és l’exhibició de totes les obres literàries il·lustrades per l'artista, una faceta força desconeguda.