• Imprimeix

Josep Palau i Fabre, l'Alquimista

Josep Palau i Fabre - l'Alquimista

Josep Palau i Fabre, La Camarga, 1951. Arxiu Fundació Palau

El concepte d’alquímia és un dels essencials de l’obra i la poètica de Josep Palau i Fabre. L’Alquimista és un dels pseudònims que utilitza com a escriptor, i dos dels seus llibres cabdals s’hi refereixen explícitament: la poesia completa, Poemes de l’Alquimista (1952, primera edició clandestina), i el conjunt d’assaigs generals no referits explícitament a Picasso, Quaderns de l’Alquimista (1997, edició en un volum unitari).

Vida i obra conflueixen en la idea d’alquímia. L’exposició prevista a la Fundació Palau, comissariada per Julià Guillamon, per a la inauguració del centenari, que després es podrà veure al Palau Robert, a Barcelona, parteix de la voluntat d’interpretar metafòricament i objectualment els Poemes de l’Alquimista. Inevitablement, moltes de les activitats previstes, seminaris i jornades, incidiran en el concepte d’alquímia i la seva relació amb la vida i l’obra de Palau i Fabre. El Simposi Internacional Josep Palau i Fabre (1917-2008). L’Alquimista, organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes, la Fundació Palau, l’Institut Francès de Barcelona i diverses universitats catalanes, que se celebrarà els dies 9, 10 i 11 de novembre, en serà una de les manifestacions més rellevants.

Escriu Palau i Fabre a "El principi d’alquímia", text que obre els Quaderns de l'Alquimista:

"1. La idea d’uns Poemes de l'Alquimista, d’uns Quaderns de l'Alquimista i, fins i tot, d’un Teatre de l’Alquimista o Teatre alquímic data de la meva primera joventut, dels dies incerts de la Guerra Civil, o sia dels meus dinou o vint anys, quan, a desgrat de les adversitats de tota mena que m’assetjaven, jo traçava quimèrics projectes de futur, com si cregués més en mi que en totes les malvestats plegades, abeurant-me en la lectura de Ramon Llull (trilingüe, divers, alquimista) i de Rimbaud, que abonaven la meva idea."

Josep Palau i Fabre durant del rodatge de "Le Salaire de la peur", d´H. G. Clouzot. La Camarga, 1952. Arxiu Fundació Palau

Josep Palau i Fabre amb un exemplar de els "Poemes de l´Alquimista", Barcelona, desembre del 2002. Fotografia de Daniel Meyer