• Imprimeix

El llegat de Josep Palau i Fabre

El llegat de Josep Palau i Fabre

Josep Palau i Fabre treballant. dècada 1970. Arxiu Fundació Palau

Més enllà, naturalment, de tota la seva obra com a autor, poeta, dramaturg, assagista, narrador, traductor, crític i historiador de l’art, que cal posar en valor, i mirar de reeditar, és important de destacar la tasca incansable de Palau com a activista i promotor cultural de revistes i altres activitats culturals, a Barcelona i a París, i, és clar, el seu llegat com a col·leccionista i creador de la Fundació Palau. D’altra banda, l’Any Palau compta amb la implicació d’institucions culturals com Òmnium Cultural –Palau va ser Premi d’Honor de les Lletres Catalanes— o el PEN Català, del qual va ser president (1976-1978). Cal no oblidar la seva faceta cívica i política, i el seu catalanisme progressista, amb un ideari proper al pensament d’un nihilisme actiu que adquirí amb la coneixença, a París, de figures intel·lectuals tan rellevants com Sartre, Camus o Malraux.

La irradiació de l’obra de Palau i Fabre entre les noves generacions de poesia és cada vegada més destacada. El Festival Poesia i+, dirigit per Pere Almeda, Martí Sales i Mireia Calafell, que se celebra del 6 al 16 de juliol a la Fundació Palau, a Caldes d’Estrac, i en diversos municipis del Maresme, és un dels festivals més actius i innovadors de la creació poètica i artística contemporània. A la Setmana de Poesia de Barcelona, el Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat i d’altres nombrosos festivals, la presència de l’obra de Palau i Fabre serà ben destacada.

A més de potenciar la Fundació Palau, l’Any Palau i Fabre ha de servir per divulgar, estudiar i donar a conèixer l’obra de l’autor, en tota la seva riquesa i complexitat, així com per aprofundir en totes les connexions que es poden establir, amb altres autors, llocs o idees afins, amb una atenció especial a les noves generacions. El treball amb les escoles i els instituts i l’elaboració de materials pedagògics és una prioritat.

Josep Palau i Fabre, assegut, rient , al seu domicili el carrer Bruc. Barcelona, tardor 2000. Fotografia de Víctor Fernández

Josep Palau i Fabre al carrer Bruc, Barcelona, 1992. Fotografia de Joan Corominas Salom.