• Imprimeix

Fundació Palau

Fundació Palau

La Fundació Palau té com a vocació conservar, exhibir i difondre el fons artístic i documental de Josep Palau i Fabre. Conegut com  un dels  especialistes més prestigiosos sobre la vida i obra de Picasso, de qui fou amic personal durant molts anys, Josep Palau i Fabre va conrear també la poesia, l’assaig i el teatre. 

La Fundació exhibeix de forma permanent obres de Pablo Picasso, Joaquim Torres Garcia, Isidre Nonell, Joan Miró, Antoni Clavé, Antoni Tàpies, Perejaume i Barceló entre d’altres.

Pintura i escultura catalana 1900-1920

La sala Pintura i escultura catalana 1900-1920, recull la col·lecció de Josep Palau Oller, el pare de Josep Palau i Fabre, que fou pintor, col·leccionista d’art i dissenyador d’interiors, juntament amb obres d’artistes coetanis com Josep Mompou, Isidre Nonell, Manel Humbert i Ismael Smith. Josep Palau i Fabre va completar la col·lecció  amb obres d’artistes com Joaquim Torres Garcia, donant així continuïtat a la tasca del seu pare.

Les obres d’aquesta sala tenen procedències diverses. Moltes són fruit de l’amistat que unia Josep Palau Oller amb artistes de l’època. Alguna, com l’obra d’Isidre Nonell, fou adquirida directament al taller del mateix artista. D’altres foren regals o donacions. També s’inclouen obres que s’obtingueren en galeries d’art de Barcelona. S’inclouen artistes com Pau Gargallo, Josep Mompou, Joaquim Torres-García, Pere Torné-Esquius, Isidre Nonell, Opisso, Ignasi Mallol, Ismael Smith, Manolo Hugué i Xavier Nogués. S’inclouen també obres de cronologia més tardana de Joan Rebull i Joaquim Sunyer considerats fills de la primera generació de Noucentistes.

Aquesta col·lecció no es troba sempre en exposició en funció de les exposicions temporals programades.

Defensa de l'Avantguarda

Defensa de l'avantguarda és l'encapçalament de l’ àmbit expositiu que dóna cabuda als artistes més avantguardistes de la col·lecció, com Joan Miró, Antoni Clavé o Juli González, així com d’altres més actuals, com Perejaume i Miquel Barceló. També s’incorporen algunes de les aportacions més significatives de Palau i Fabre a la crítica de l’art i obres fruit de la seva col·laboració amb artistes com Ràfols Casamada i altres que testimonien la seva relació amb pintors com Antoni Tàpies o Joan Ponç.

Estimat Picasso

La sala Estimat Picasso està integrada per una cinquantena d'obres de Pablo Picasso que Josep Palau i Fabre, al llarg de la seva vida, va anar adquirint o bé que va rebre de mans del mateix artista, del qual va ser-ne amic durant 25 anys.

En aquesta sala es poden contemplar obres d’èpoques i estils ben diversos. De tot aquest conjunt destaca alguns estudis acadèmics realitzats per Picasso i que es compten probablement entre els millors que se li coneixen. Igualment podem trobar un autoretrat de Picasso de caire monstruós o bé un petit teatret que Picasso va fer per a la seva filla Maya. També es mostren alguns llibres dedicats per Picasso que testimonien la relació d’amistat entre biògraf i biografiat. 

Actualment, la Fundació Palau, després del Museu Picasso de Barcelona és el segon museu de Catalunya amb més obres de Picasso.