• Imprimeix

El patrimoni cultural europeu arriba a les aules amb un conjunt d’eines per a docents

19/10/2018 11:10
toolkit

En el marc de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, la Comissió Europea ha desenvolupat activitats interactives destinades a incentivar els estudiants a descobrir, interactuar i gaudir del seu patrimoni cultural. Amb el nou conjunt d’eines per a docents "Patrimoni cultural d’Europa" es pretén comprendre millor el patrimoni cultural, tant en la comunitat local immediata dels estudiants com en el context europeu. Sensibilitzar els nens i joves sobre el valor del nostre patrimoni compartit, ja sigui literatura, art, monuments, oficis o tradicions, és una condició prèvia per valorar i preservar el patrimoni cultural d'Europa.

Amb aquest objectiu, el passat 5 d’octubre, Dia Mundial dels Docents, Tibor Navracsics, comissari d’Educació, Cultura, Joventut i Esport de la UE, va presentar el conjunt d'eines de patrimoni cultural per a docents, desenvolupat en les 24 llengües oficials de la UE. Adreçat a estudiants d'entre 10 i 15 anys, ha estat creat per ajudar els mestres de qualsevol matèria o disciplina a presentar i discutir el patrimoni cultural dins i fora de l'aula.

El contingut d’aquest recurs és universal i pot utilitzar-se més enllà de l’any 2018. Les activitats, lúdiques i atractives, conviden a reflexionar sobre què és el patrimoni cultural europeu, per què és important apreciar i conservar-lo o per què es comparteix més enllà de les fronteres nacionals.

 

Què inclou el conjunt d'eines?

 • La guia del professor: explica com utilitzar el conjunt d'eines i introdueix tots els seus elements.
 • Dos projectes educatius: el primer es basa en un joc en línia sobre patrimoni cultural, a través del qual els professors poden presentar el tema d'una manera divertida i educativa; el segon anima els estudiants a explorar la dimensió europea del seu patrimoni cultural a través de projectes creatius i pràctics.
 • Setze propostes de projectes concrets per dur a terme amb els estudiants i que es realitzaran dins o fora de l'aula, per exemple:
  • Artistes pop-up: portar tallers d'art a l'aula.
  • Càpsules del temps: com es veuria la teva vida diària d’aquí a 1000 anys?
  • Adopta un monument: converteix-te en la persona vinculada al teu monument favorit.
  • Descobreix la UE: crea una llista amb 5 activitats de patrimoni cultural que desitges conèixer.
  • Anem a ballar!: aprèn balls tradicionals de tot Europa.
  • Segell de Patrimoni Europeu: explora les fites de la creació europea.
 • El joc en línia "Detectius del patrimoni cultural", que presenta el patrimoni cultural d'Europa a través d'una sèrie de preguntes dissenyades per a estudiants de 10 a 12 anys i de 13 a 15 anys.

 

Tant el conjunt d'eines com el joc en línia, en 24 idiomes, estan disponibles al lloc web de l’Any del Patrimoni Europeu, a “Toolkit for teachers” i a “Culture Heritage Detectives”, respectivament. També es troben a European Commission's Teachers Corner i Kids Corner, a la secció de materials pedagògics per a mestres de la School Education Gateway i al web d’e-twinning.