• Imprimeix

Catalunya i el Patrimoni de la Humanitat

Juntament amb els programes educatius, la protecció del patrimoni cultural és una de les actuacions més importants de la UNESCO.

El reconeixement com a “Patrimoni Mundial de la Humanitat” per part de la UNESCO constitueix una forma de promoció i protecció dels elements culturals a nivell internacional. Només els considerats de valor excepcional assoleixen aquesta distinció, ja que conformen una riquesa que traspassa fronteres i de gran importància mundial. Actualment són 1052 els llocs o béns que han obtingut aquesta declaració a tot el món.

Catalunya compta amb una gran varietat d’elements culturals, tant materials com immaterials, que han rebut aquest reconeixement: des de l’Art Rupestre fins a l’arquitectura gaudiniana i des de la Patum de Berga a la dieta mediterrània. D’origen repartit en el temps i disseminats per tot el territori, la quarantena d’elements “Patrimoni Mundial de la Humanitat” a Catalunya són una mostra de la gran riquesa cultural del país i del nostre compromís amb la seva conservació i protecció.

Art Rupestre

art rupestre

El conjunt d’art rupestre de l’arc mediterrani de la Península Ibérica està format per 757 jaciments amb pintures, i va ser declarat Patrimoni Mundial l’any 1998. A Catalunya hi trobem els abrics d’ermites de la Serra de la Pietat (Ulldecona), la Roca dels Moros (el Cogul) i la Cova dels Vilasos o dels Vilars (Os de Balaguer), entre d'altres.

Tàrraco

tarraco

Tàrraco (Tarragona, avui dia) va ser una ciutat administrativa i mercantil important a l'època romana i el centre del culte imperial per a totes les províncies ibèriques. Moltes de les construccions de l’època romana han estat descobertes en nombroses excavacions. L'any 2000 la UNESCO va declarar el conjunt arqueològic de Tàrraco patrimoni mundial de la humanitat.

Vall de Boí

Capella de Sant Quirc de Durro

Capella de Sant Quirc de Durro. Autor: Contijoch Boada, Jordi

El conjunt romànic de la Vall de Boí, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 2000, està format per les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, l’Assumpció de Coll i l’ermita de Sant Quirc de Durro.

Monestir de Poblet

Monestir de Poblet

Vista de la façana d'accés a l'església abacial, d'estil barroc i integrada a la muralla. Autor: Giribet, Josep

Poblet és un monestir de monjos cistercencs que segueixen la Regla de Sant Benet des de la seva fundació, el 1150. Suprimit per les lleis de l'Estat Espanyol l'any 1835, fou refundat el 1940 per monjos del mateix Orde vinguts d'Itàlia. Pertany a la Congregació Cistercenca de la Corona d'Aragó, de la qual formen part també els monestirs femenins de Vallbona de les Monges i de Valldonzella, i el monestir masculí de Santes Creus, a més a més del de Santa Maria de Poblet.

Palau de la Música

Palau de la Música

Autor: Bob Masters

El Palau de la Música és una de les mostres més notables de l’arquitectura modernista catalana. Obra de Lluís Domènec i Montaner inaugurada l’any 1908, el Palau va ser construït com a seu de l'Orfeó Català i finançat amb fons procedents de subscripció popular. L’any 1997 fou declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO.

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Pavelló d'Administració. Façana principal. Autor Bob Masters

L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau fou declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 1997. Edifici d’arquitectura modernista dissenyat per Lluís Domènec i Montaner i, en una segona fase, pel seu fill, Pere Domènec i Roura. Innovador en els seus orígens com a centre hospitalari, actualment acull, entre d’altres, instal·lacions de l’OMS i de les Nacions Unides.

Gaudí

Façana principal de la Casa Milà

Façana principal de la Casa Milà. Bob Masters

Set de les obres de Gaudí, Parc Güell, Palau Güell, Casa Milà, Casa Vicens, Sagrada Família, Casa Batlló i Colònia Güell estan inscrits a la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO (1984-2005). Representen l’excepcional contribució de Gaudí a l’evolució de l’arquitectura i les tècniques de construcció de finals del segle XIX i començaments del XX.

La Patum

La Patum

La Patum és una festa tradicional i popular, que se celebra cada any per les festes del Corpus Cristi a la ciutat de Berga. El seu valor històric, cultural i patrimonial va fer que l’any 2005 la UNESCO la declarés Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat i l’any 2008 va ser inscrita a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Els castells

Castells

Colla Vella de Valls. David Oliete

Els castells són una activitat que, en bona mesura, es mantenen fidels a l’esperit i la pràctica que presentaven fa 200 anys. El fet de ser part de moltes de les celebracions que actualment es realitzen arreu de Catalunya, de ser un model de participació social, així com l’acompanyament de la música o la pròpia tipologia dels castells són alguns dels elements que s’han transmès de generació en generació. Des del 2010 són Patrimoni immaterial de la Humanitat.

La dieta mediterrània

Dieta mediterrània

La dieta mediterrània és un model d'alimentació que ha estat reconegut per la comunitat científica internacional com un patró alimentari dels més saludables i equilibrats del món. Basat en la trilogia del blat, la vinya i l'olivera, ofereix una varietat de productes molt important que permet combinar el plaer de la taula amb l'equilibri nutricional i cultural.

Les festes del foc

Baixada de falles a Taüll i Durro

Imatges de la baixada de falles a Taüll i Durro. Foto: Patronat Vall de Boí

Cada any, coincidint amb la celebració del solstici d’estiu, a bona part dels pobles del Pirineu s'hi celebren les festes de foc de les falles, haros i brandons. Aquesta festa consisteix en baixar des de les muntanyes unes torxes, o falles, enceses amb un foc vital i renovador, que culminen en una foguera a l’entorn d’un arbre de foc. La festa conserva en l’actualitat una atmosfera màgica i simbòlica, a més de constituir un element que aplega pobles i valls dels Pirineus en una gran celebració de caràcter transfronterer.  També s’hi inclou en aquesta modalitat de celebració les festes de foc que en dos pobles dels Prepirineus es celebren també durant el solstici d’hivern. Varen ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat l’any 2015.

L'experiència del Montseny

Montseny

El projecte Metodologia per a l’inventari del patrimoni cultural immaterial a les reserves de la biosfera: l’experiència del Montseny va ser inscrit el desembre de 2013 al Registre de Millors Pràctiques de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. Aquest projecte va desenvolupar un inventari de patrimoni immaterial a la zona del Montseny, la qual per la mateixa UNESCO fou declarada Reserva de la Biosfera l’any 1978. La idea central del projecte fou la de posar el patrimoni immaterial al servei del desenvolupament sostenible tant a nivell ambiental com a nivell social i cultural de la zona.