• Imprimeix

Patrimoni immaterial

Catalunya atresora un patrimoni etnològic, tant de base material com immaterial, d’un altíssim valor cultural. Aquest patrimoni està constituït pel conjunt de les diverses tradicions i costums que conviuen arreu del territori català, a més dels coneixements i tècniques vinculades a activitats productives, creences i celebracions, construccions i paisatges culturals, i s’alimenta en bona mesura de la cultura popular dels diferents grups que composen avui la societat catalana en tota la seva diversitat.

El patrimoni etnològic i immaterial s’expressa en un ampli ventall de creacions culturals que s’insereixen en les relaciones socials de les persones i llurs àmbits d’interacció: la vida familiar, laboral, associativa, econòmica, política, festiva, religiosa, d’oci, musical, etc. La vàlua actual del patrimoni etnològic i immaterial rau en el fet de que ha esdevingut un agent clau de desenvolupament, cohesió i participació social de la societat catalana.

Àmbits del patrimoni immaterial

S'han trobat 0 resultats.

Autor:  Data de publicació:  Mida:  Utilització de les imatges i vídeos Avís: Es poden utilitzar les imatges i vídeos que estiguin subjectes a una llicència que així ho permeti (per exemple llicències Creative Commons). En cas de dubte, cal consultar l'organisme que apareix com a autor. Comparteix a: /web/resources/fwkResponsive/fpca_subcapcalera/img/NG_ico_twitter.png /web/resources/fwkResponsives/common/img/playIcon.png /web/resources/fwkResponsive/fpca_subcapcalera/img/NG_ico_facebook.png

#SabiesQue

Què és una coetera?

Fes clic al següent enllaç  per descobrir-ho!

Per saber-ne més

 • Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial

  L'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial fou creat per poder conèixer puntualment i de manera actualitzada la situació del patrimoni etnològic català en tots els seus vessants, incloent-hi la recerca i la difusió. El funcionament de l'Observatori es basa en la col·laboració i el treball en xarxa amb les entitats i grups que existeixen a Catalunya dedicats al patrimoni etnològic.

 • Etnologia.cat

  Blog d’informació sobre la recerca i el patrimoni etnològic, gestionat per les vint-i dues entitats que conformen l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial.

 • Culturapopular.mes

  El butlletí Culturapopular.mes recull mensualment les principals notícies de l'àmbit de gestió de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural. Us hi podeu subscriure per rebre'l a la vostra bústia de correu.

 • Cerca la festa

  La festa és explosió, diversió, convivència, solemnitat, transgressió, expressió, intensitat, etc. La festa és plena de colors, emocions, moviment, música i creativitat. La festa és per viure-la i per compartir-la. Al web del patrimoni festiu de Catalunya hi podreu cercar totes les festes de l'inventari del patrimoni festiu així com totes les festes i elements festius que han estat catalogats o declarats.

 • Centres d'interpretació

  Els Centres d'interpretació que tenen com a eix principal tot allò relacionat amb l’estudi, la gestió i la difusió dels aspectes immaterials de la cultura són aquells equipaments culturals i patrimonials que, especialment a partir de l’aprovació de la Convenció de patrimoni immaterial de la UNESCO l’any 2003, defineixen la seva acció vers tot allò que designa el terme de patrimoni cultural immaterial.

 • Federacions nacionals de cultura popular

  La cultura popular a Catalunya té en l'associacionisme el seu motor, que funciona gràcies a un gran nombre d'entitats que treballen des de la base i a peu de carrer. Aquestes entitats, al seu torn, també s'associen entre elles segons els seus àmbits propis d'actuació en diverses associacions, agrupacions, coordinadores, federacions, etc... Les Federacions, Coordinadores i Agrupacions d'entitats que desenvolupen la seva feina en l'àmbit nacional formen part del Consell de l'Associacionisme Cultural.

 • Centre de Documentació de Cultura Popular

  El Centre de documentació engloba en la seva denominació tres entitats interconnectades: la Biblioteca de Patrimoni Etnològic, l’Arxiu de Patrimoni Etnològic i la Fonoteca de Música Tradicional Catalana (FMTC).

 • Calaix, dipòsit digital

  Calaix permet emmagatzemar, preservar i facilitar l’accés a materials digitals del Departament de Cultura i és obert a d’altres col·leccions digitals d’interès de l’administració de la Generalitat o d’altres institucions. En la temàtica de cultura popular s'està treballant en la incorporació de nous materials, i actualment ja compta amb més de 10.000 arxius agrupats en tres grans blocs: Fonoteca de Música Tradicional Catalana (àudio i vídeo), Gastronomia i cuina catalanes (imatges i àudio) i Imatgeria Popular (imatges).

   
 • Publicacions de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural

  Les publicacions sobre cultura popular s'agrupen principalment en diverses col·leccions temàtiques, en la Revista d'Etnologia de Catalunya, en publicacions singulars, a més dels catàlegs editats de les exposicions realitzades i calendaris sobre tradicions i costums. Completa el conjunt de publicacions el blog Etnologia.cat d’informació sobre la recerca i el patrimoni etnològic.

 • Fira Mediterrània de Manresa

  La Fira Mediterrània té un caràcter interdisciplinari i en ella es presenten noves creacions artístiques inspirades en els trets culturals propis de Catalunya i el conjunt de territoris de la Mediterrània. Es celebra cada primer cap de setmana d'octubre.

 • Fires de cultura popular

  Arreu de Catalunya se celebren nombroses fires vinculades al teixit associatiu i la cultura popular, mostres de tallers, artesans i espectacles en directe entre d’altres. Són un espai de trobada, de comunicació i d’intercanvi de propostes, coneixement i experiències. 

 • ECA, la Base de dades de les entitats culturals i associacions

  El principal objectiu de l'ECA és facilitar la comunicació i la interacció amb totes les entitats i associacions, legalment constituïdes, que tenen relació i treballen en els diferents àmbits de la cultura popular i tradicional a Catalunya. Si sou una entitat podeu demanar l'alta a la ECA.