• Imprimeix

Patrimoni immaterial

Catalunya atresora un patrimoni etnològic, tant de base material com immaterial, d’un altíssim valor cultural. Aquest patrimoni està constituït pel conjunt de les diverses tradicions i costums que conviuen arreu del territori català, a més dels coneixements i tècniques vinculades a activitats productives, creences i celebracions, construccions i paisatges culturals, i s’alimenta en bona mesura de la cultura popular dels diferents grups que composen avui la societat catalana en tota la seva diversitat.

El patrimoni etnològic i immaterial s’expressa en un ampli ventall de creacions culturals que s’insereixen en les relaciones socials de les persones i llurs àmbits d’interacció: la vida familiar, laboral, associativa, econòmica, política, festiva, religiosa, d’oci, musical, etc. La vàlua actual del patrimoni etnològic i immaterial rau en el fet de que ha esdevingut un agent clau de desenvolupament, cohesió i participació social de la societat catalana.

Àmbits del patrimoni immaterial

S'han trobat 15 resultats.

Autor:  Data de publicació:  Mida:  Utilització de les imatges i vídeos Avís: Es poden utilitzar les imatges i vídeos que estiguin subjectes a una llicència que així ho permeti (per exemple llicències Creative Commons). En cas de dubte, cal consultar l'organisme que apareix com a autor. Comparteix a: /web/resources/fwkResponsive/fpca_subcapcalera/img/NG_ico_twitter.png /web/resources/fwkResponsives/common/img/playIcon.png /web/resources/fwkResponsive/fpca_subcapcalera/img/NG_ico_facebook.png
Gastronomia. La Clotxa (2016)
Ateneisme cultural. Casino Llagosterenc
Música i cant coral. XX Trobada de corals a Cervera (Teatre la Passió, 24 d'abril de 2014).
Dansa. Bastoners anant a ballar.
Diables, bestiari i trabucaires: Correfoc organitzat per la colla de Diables de l'Hospitalet de l'Infant amb altres colles convidades.
Artesania de la festa. Elaboració d'una catifa per celebrar la diada de Corpus al barri de Dalt la Vila de Badalona (2016).
Remeis i etnobotànica
Gegants i nans
Teatre popular. Representació de La Passió a Deltebre (març 2016).
Bé cultural d'interès nacional. Coetera de Buda, a Sant Jaume d'Enveja, declarada BCIN-ZIE.
Castellers i falcons. Detall de la construcció d'un castell.
Festa. Els Tres Tombs
Jocs tradicionals i ús de l'espai públic: pràctica del skate
Oficis i eines. Pasturatge i transhumància, any 2006.
Tradició oral. Subhasta de peix cantada de Montgat (Maresme)

#SabiesQue

Què és una coetera?  Cliqueu aquí si ho voleu descobrir

Els tocs de campana tenen el reconeixement d'Element Festiu Patrimonial d'Intrerès Nacional?  Cliqueu aquí si en voleu saber-ne més

Catalunya compta amb més de 15.100 festes inventariades. Les voleu conèixer?  Cliqueu aquí

Coneixeu l'inventari de danses vives de Catalunya?  Cliqueu aquí si el voleu conèixer

 

 

 

 
 
 

Per saber-ne més

 • Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial

  L'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial fou creat per poder conèixer puntualment i de manera actualitzada la situació del patrimoni etnològic català en tots els seus vessants, incloent-hi la recerca i la difusió. El funcionament de l'Observatori es basa en la col·laboració i el treball en xarxa amb les entitats i grups que existeixen a Catalunya dedicats al patrimoni etnològic.

 • Etnologia.cat

  Blog d’informació sobre la recerca i el patrimoni etnològic, gestionat per les vint-i dues entitats que conformen l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial.

 • Culturapopular.mes

  El butlletí Culturapopular.mes recull mensualment les principals notícies de l'àmbit de gestió de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural. Us hi podeu subscriure per rebre'l a la vostra bústia de correu.

 • Cerca la festa

  La festa és explosió, diversió, convivència, solemnitat, transgressió, expressió, intensitat, etc. La festa és plena de colors, emocions, moviment, música i creativitat. La festa és per viure-la i per compartir-la. Al web del patrimoni festiu de Catalunya hi podreu cercar totes les festes de l'inventari del patrimoni festiu així com totes les festes i elements festius que han estat catalogats o declarats.

 • Centres d'interpretació

  Els Centres d'interpretació que tenen com a eix principal tot allò relacionat amb l’estudi, la gestió i la difusió dels aspectes immaterials de la cultura són aquells equipaments culturals i patrimonials que, especialment a partir de l’aprovació de la Convenció de patrimoni immaterial de la UNESCO l’any 2003, defineixen la seva acció vers tot allò que designa el terme de patrimoni cultural immaterial.

 • Federacions nacionals de cultura popular

  La cultura popular a Catalunya té en l'associacionisme el seu motor, que funciona gràcies a un gran nombre d'entitats que treballen des de la base i a peu de carrer. Aquestes entitats, al seu torn, també s'associen entre elles segons els seus àmbits propis d'actuació en diverses associacions, agrupacions, coordinadores, federacions, etc... Les Federacions, Coordinadores i Agrupacions d'entitats que desenvolupen la seva feina en l'àmbit nacional formen part del Consell de l'Associacionisme Cultural.

 • Centre de Documentació de Cultura Popular

  El Centre de documentació engloba en la seva denominació tres entitats interconnectades: la Biblioteca de Patrimoni Etnològic, l’Arxiu de Patrimoni Etnològic i la Fonoteca de Música Tradicional Catalana (FMTC).

 • Calaix, dipòsit digital

  Calaix permet emmagatzemar, preservar i facilitar l’accés a materials digitals del Departament de Cultura i és obert a d’altres col·leccions digitals d’interès de l’administració de la Generalitat o d’altres institucions. En la temàtica de cultura popular s'està treballant en la incorporació de nous materials, i actualment ja compta amb més de 10.000 arxius agrupats en tres grans blocs: Fonoteca de Música Tradicional Catalana (àudio i vídeo), Gastronomia i cuina catalanes (imatges i àudio) i Imatgeria Popular (imatges).

   
 • Publicacions de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural

  Les publicacions sobre cultura popular s'agrupen principalment en diverses col·leccions temàtiques, en la Revista d'Etnologia de Catalunya, en publicacions singulars, a més dels catàlegs editats de les exposicions realitzades i calendaris sobre tradicions i costums. Completa el conjunt de publicacions el blog Etnologia.cat d’informació sobre la recerca i el patrimoni etnològic.

 • Fira Mediterrània de Manresa

  La Fira Mediterrània té un caràcter interdisciplinari i en ella es presenten noves creacions artístiques inspirades en els trets culturals propis de Catalunya i el conjunt de territoris de la Mediterrània. Es celebra cada primer cap de setmana d'octubre.

 • Fires de cultura popular

  Arreu de Catalunya se celebren nombroses fires vinculades al teixit associatiu i la cultura popular, mostres de tallers, artesans i espectacles en directe entre d’altres. Són un espai de trobada, de comunicació i d’intercanvi de propostes, coneixement i experiències. 

 • ECA, la Base de dades de les entitats culturals i associacions

  El principal objectiu de l'ECA és facilitar la comunicació i la interacció amb totes les entitats i associacions, legalment constituïdes, que tenen relació i treballen en els diferents àmbits de la cultura popular i tradicional a Catalunya. Si sou una entitat podeu demanar l'alta a la ECA.