• Imprimeix

Patrimoni museístic

Els museus de Catalunya recullen, conserven, difonen i investiguen el patrimoni cultural moble català. Com a entitats de servei públic, preserven la memòria del país, fan recerca, eduquen, ofereixen experiències que estimulen la curiositat i l’esperit crític i participen de la vida cultural, educativa, social i científica del país.

A Catalunya hi ha 113 museus registrats amb 114 extensions i 397 col·leccions obertes al públic, que sumen un total de 624 equipaments museístics al país.

La temàtica dels museus catalans és molt diversa. N’hi ha d’art, d’arqueologia, d’etnologia, de ciència i tècnica, de biogràfics, de ciències naturals... Tots aquests equipaments conserven i difonen el patrimoni moble de Catalunya amb més de 6,5 milions d’objectes.

El sistema museístic el formen tots els museus de Catalunya en un sentit ampli. L’encapçalen els museus nacionals que mostren una visió global del territori en els diferents àmbits culturals i que estenen el seu servei a tot el país. Actualment són: el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

El sistema s’articula a través de les xarxes de museus amb la finalitat de fomentar la cooperació entre els diferents centres museístics que comparteixen un mateix àmbit temàtic (xarxes temàtiques de museus) o territorial (xarxes territorials de museus).

Galeria d'imatges

S'han trobat 10 resultats.

Autor:  Data de publicació:  Mida:  Utilització de les imatges i vídeos Avís: Es poden utilitzar les imatges i vídeos que estiguin subjectes a una llicència que així ho permeti (per exemple llicències Creative Commons). En cas de dubte, cal consultar l'organisme que apareix com a autor. Comparteix a: /web/resources/fwkResponsive/fpca_subcapcalera/img/NG_ico_twitter.png /web/resources/fwkResponsives/common/img/playIcon.png /web/resources/fwkResponsive/fpca_subcapcalera/img/NG_ico_facebook.png
Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)
Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC)
Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC)
Fundació Joan Miró
Museu d’Història de Catalunya (MHC)
El Cau de la Costa Brava - Museu de la Pesca
Museu del Cinema. Col·lecció Tomàs Mallol
Ecomuseu de les Valls d’Àneu
Museu de les Terres de l’Ebre
Museu de Ciències Naturals de Barcelona

#SabiesQue

... ja fa 4 dècades que se celebra el Dia Internacional dels Museus?

La celebració del DIM el 18 de maig és una iniciativa de l’ICOM (Consell Internacional de Museus) que va nèixer l’any 1977. Enguany se celebra la 41a edició. Més informació al web de l'ICOM.

 

... quin és l’orígen de la Nit dels Museus?

La primera nit llarga dels museus va tenir lloc a Berlín l’any 1997 (Lange Nacht der Museen), on una vintena d’institucions van obrir les seves portes fins passada la mitjanit amb un seguit d’activitats. Posteriorment aquest esdeveniment va ser adoptat a nivell europeu com la Nit Europea dels Museus, que enguany celebra la 14a edició.

 

... els centres museístics catalans organitzen més de 5.000 activitats anuals?

En concret l’any 2016 els museus i les col·leccions de Catalunya van organitzar 5.058 activitats diferents, de les quals es van realitzar més de 42.000 sessions, amb la participació de 3,5 milions d’usuaris.

 

Per saber-ne més

 • Museus 2030. Pla de museus de Catalunya

  Document que recull la planificació estratègica dels museus de Catalunya per als propers anys. Es defineixen els principals reptes del sector museístic català del segle XXI i un conjunt de línies i de programes d’actuació que han de permetre donar-los resposta a curt i mitjà termini.

   

 • El Sistema de museus de Catalunya

  Defineix l’estructura organitzativa del conjunt d’equipaments museístics del país en un sentit ampli, d’acord amb criteris de rellevància i l’aportació que fan al conjunt del Sistema; així com els instruments de suport per a garantir una actuació pública global planificada.

 • Xarxes de Museus

  Són les estructures de suport del Sistema de Museus de Catalunya. Es constitueixen com a agrupacions de museus amb l’objectiu de potenciar la seva cooperació, i de racionalitzar els recursos tècnics i econòmics per millorar les funcions pròpies. N’hi ha de dos tipus: les xarxes temàtiques de museus i les xarxes territorials de museus.

 • Xarxes temàtiques de Museus

  Són les xarxes de museus que agrupen els centres que mostren una determinada temàtica o especialitat dins del patrimoni cultural amb l’objectiu d’establir una narració coherent i global de cadascuna de les disciplines representades en els nostres museus.

 • Xarxes territorials de Museus

  Són les xarxes de museus que engloben els centres museístics que comparteixen un determinat àmbit geogràfic amb la finalitat de desenvolupar accions conjuntes i de canalitzar el suport als equipaments museístics, amb criteris de proximitat.

 • Visitmuseum

  Aplicació que permet fer la visita als museus de Catalunya mitjançant dispositius mòbils en diversos idiomes (català, occità aranès, castellà, anglès i francès). Es completa amb les audioguies que hi ha disponibles en tots els museus registrats de Catalunya.

 • Cercador de museus

  Eina on trobar la informació pràctica de tots els museus registrats de Catalunya. Permet fer la cerca per diferents paràmetres: nom del museu, àmbit territorial o temàtica.

 • Cercador de col·leccions obertes al públic

  Eina per cercar la informació pràctica de les Col·leccions obertes al públic de Catalunya, mitjançant diferents paràmetres: nom del centre, àmbit territorial o temàtica.

 • Museus en Línia

  Portal que dóna accés públic a la documentació dels objectes dels museus catalans, i fa visible aquesta tasca tan important de recerca que realitzen els centres museístics del país.

 • Dades dels museus catalans

  Principals estudis i indicadors dels museus de Catalunya dels darrers anys.