casa-ametller
  • Imprimeix

Exposició "Puig i Cadafalch vist per Ramon Manent"

El Museu del Disseny se suma a aquesta efemèride cultural i ciutadana amb la present exposició, en la qual el fotògraf Ramon Manent i Rodon, especialitzat en imatge d’art i mataroní com el mateix Josep Puig i Cadafalch, ens ofereix la seva particular visió de l’obra de l’arquitecte. La càmera de Manent ens descobreix algunes de les obres més significatives de Puig i Cadafalch des de la seva singular mirada.

 

Quan

Data23.11.2017 - 28.01.2018

HoraDe 10 a 20 h

Afegeix al calendari de Google
Manent

Els Quatre Gats, Barcelona. Fotografia ©Ramon Manent

Josep Puig i Cadafalch és una de les figures clau de la història de l’art català al tombant del segle XIX al segle XX, els temps que portaren del Modernisme al Noucentisme. La seva abundosa obra arquitectònica, però, no es pot desvincular de la seva complexa personalitat, ja que va combinar la faceta com a arquitecte amb la d’urbanista, polític catalanista, governant promotor d’infraestructures públiques, arqueòleg, historiador de l’art i impulsor d’empreses culturals.

En aquest sentit, no podem oblidar la significació política de la seva gestió des de la presidència de la Mancomunitat entre 1917 i 1923, el primer organisme de govern nacional de Catalunya al segle xx i precedent de la Generalitat autònoma. 

L’arquitectura va ser la seva professió primera, i la va desenvolupar sempre en consonància amb les seves polifacètiques inquietuds. Les seves aportacions creatives volgueren definir un estil propi i modern per a l’arquitectura catalana, un estil adaptat tant als recursos de la construcció contemporània com a les tradicions dels estils històrics. I ho va assolir en la seva etapa modernista, en què va saber dotar els seus edificis d’un regust medievalitzant, sovint d’arrel septentrional, al qual sovint incorporava elements de llenguatges d’altres temps i cultures.

d08069_b

Palau del Baró de Quadras, Barcelona. Fotografia ©Ramon Manent

 

Més avançat el segle xx, va anar assumint progressivament les noves directrius del Noucentisme fins a adoptar plenes formulacions classicistes, especialment barroques. Puig i Cadafalch, modernitzador de les tècniques i els materials constructius, i alhora renovador de les tipologies arquitectòniques, fou també, i sobretot, un gran integrador de recursos artístics i tradicions artesanes, expressats amb una gran llibertat creativa dins les seves obres, com evidencia la càmera de Ramon Manent en aquesta exposició.

d30529_baixa

Casa Terradas (Casa de les Punxes), Barcelona. Fotografia ©Ramon Manent

 

Ramon Manent i Rodon (Mataró, 1948), especialista en fotografia d’art i arquitectura, manifesta la seva sensibilitat en la captació de l’objecte, la llum i l’espai.

089733 copia

Casa Puig i Cadafalch, Argentona. Fotografia ©Ramon Manent

 

En la seva trajectòria professional, que ha esdevingut també trajectòria vital, detectem diversos punts de vista en l’art de la imatge: el reportatge antropològic, la Grècia clàssica, els gratacels de Manhattan, el recull de la vida quotidiana de la segona meitat del segle XX…

L’arquitectura modernista ha estat sempre un punt d’interès de Manent. Si Gaudí és un artista al qual ja havia dedicat l’atenció, avui ens endinsa en la trajectòria de Josep Puig i Cadafalch. La sensibilitat de Manent es plasma a través de la forma, la textura i els matisos dels colors de la seva obra. Ha publicat més de 150 obres. L’arxiu de Manent, amb més de 300.000 fotografies, ens permet endinsar-nos en el seu món.

 

La mostra ha estat comissariada per Mireia Freixa i Eduard Riu.

 

Horaris

De dimarts a diumenge, de 10 a 20 h
Tancat: 1 de gener, 1 de maig, 24 de juny i 25 de desembre, i dilluns (excepte festius)

Preus

Entrada general: 4,40 €
Entrada reduïda: 3 €

On

Museu del Disseny de Barcelona

Plaça de les Glòries Catalanes, 37

08018 Barcelona

Telèfon 93 2566800

Correu electrònic

Pàgina web