casa-ametller
  • Imprimeix

El Museu de Terrassa exposa dos plànols de Puig i Cadafalch

Les dues còpies impreses del projecte de remodelació del recinte de les esglésies de Sant Pere són escollides “Joia del Museu” d’enguany. La iniciativa s’emmarca dins el Dia Internacional dels Museus

 

Quan

Data18.05.2017 - 17.06.2017

Afegeix al calendari de Google
Puig i Cadafalch

Capçaleres de les tres esglésies des del torrent de Santa Maria, 1929 un cop finalitzada la intervenció de Puig i Cadafalch. Arxiu SPA, Diputació de Barcelona

Aprofitant la commemoració de l'Any Puig i Cadafalch i la celebració del DIM 2017 el Museu de Terrassa exposarà dues còpies impreses de plànols del projecte de remodelació del recinte de les Esglésies de Sant Pere que l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch va entregar a la parròquia de Sant Pere i a la Junta de Museus de Terrassa, arran de l'encàrrec de la direcció de les obres de restauració que li van fer.

Els plànols, signats i datats per l’arquitecte, són: una secció longitudinal, d’oest a est, i una planta general del conjunt. Aquests dos exemples permeten apreciar la importància que tenia per a ell la urbanització i la integració de les esglésies a l’entorn immediat (el torrent de Vallparadís) i la ciutat.

 

Estan realitzats mitjançant la tècnica fotogràfica monocroma que resultava d’una còpia de l’original en un color blau de Prússia, coneguda com a cianotip, i que es va utilitzar en la reproducció de plànols d’arquitectura, còpia amb ferrocianur, entre els anys 1845 i 1940.

 

Amb el seu estudi Notes arquitectòniques sobre les esglésies de Sant Pere de Terrassa, premiat als Jocs Florals de Barcelona (1889), va iniciar una estreta relació amb el monument fins a la seva mort. Tot i fer una primera intervenció arqueològica puntual a l’església de Sant Miquel el 1906 no va ser fins al 1917 que engegà la restauració del conjunt de les esglésies, que es va allargar fins al 1936. En l’àmbit internacional va ser el principal impulsor i divulgador de la importància arquitectònica del conjunt monumental de les Esglésies de Sant Pere.

Acabada la Guerra Civil Espanyola, els treballs continuaren amb l’arquitecte Jeroni Martorell i Terrats (1876-1951) i culminaren amb els actes de celebració dels mil cinc-cents anys de la creació del Bisbat d’Ègara (1950).

 

On

Museu de Terrassa. Seu d’Ègara. Terrassa

Pl. del Rector Homs, s/n 08222 Terrassa, 64

08009 Barcelona

Correu electrònic

Pàgina web