casa-ametller
  • Imprimeix

Exposició "Puig i Cadafalch i el romànic de la Vall de Boí"

La mostra, impulsada pel Departament de Cultura i el Consorci Patrimoni Mundial de la Vall de Boí, presenta el vessant de Puig i Cadafalch com a estudiós de l’art, especialment del romànic català

 

Quan

Data31.08.2017 - 30.12.2017

HoraDe 10 a 14 h. i de 16 a 19 h.

Afegeix al calendari de Google
Boí

Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya

L'exposició il·lustra l’expedició “missió arqueològica-jurídica a la ratlla d’Aragó” que va tenir lloc l’estiu de 1907 a la regió ribagorçana, i tracta el vessant de Puig i Cadafalch com a estudiós de l’art, especialment del romànic català. El projecte, sorgit del llavors nounat Institut d’Estudis Catalans a iniciativa de l’arquitecte, esdevindria un dels actes fundacionals en la valoració i recuperació del patrimoni artístic del país, en concret de l’art romànic.
 
Inspirat per la Renaixença en la seva cerca d’arrels culturals catalanes, l’estudiós tenia la voluntat de localitzar formes estructurals que confirmessin l’evolució de l’arquitectura romànica. L’objectiu era inventariar i documentar el patrimoni arquitectònic i artístic de la Vall d’Aran i la part alta de la Conca de la Noguera Ribagorçana, especialment de les valls de Boí i d’Isàvena, mitjançant plànols i fotografies així com la recollida d’informació jurídica.
 
La transcendència d’aquesta expedició, que va donar lloc a l’estudi dels monuments de la Vall de Boí, com són les esglésies de Santa Eulàlia d’Erill la Vall, Sant Joan de Boí i Santa Maria i Sant Climent de Taüll, rau en que va treure a la llum obres mestres del romànic català que l’aïllament havia preservat com són el Davallament d’Erill la Vall i les pintures murals de Boí i de Taüll.
 
A partir d’aleshores, es va iniciar la revaloració del conjunt monumental de la Vall de Boí i el ressò de l’art romànic de la Vall va agafar una volada internacional que no va deixar de créixer fins al seu ple reconeixement en ser inscrit com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Des d’aleshores, el Govern de Catalunya ha portat a terme un important programa de restauració i valoració d’aquest patrimoni, entès en la seva globalitat artística, històrica i monumental tan romànica com d’altres èpoques, amb projectes tan innovadors com el vídeo mapping de les pintures de l’absis de Sant Climent de Taüll, impulsat pel Departament de Cultura i l’Obra Social “la Caixa” en el marc del programa Romànic Obert.
 
 
En aquest context, l’exposició ‘Puig i Cadafalch i el romànic de la Vall de Boí’, recupera la memòria històrica d’aquelles actuacions que van ser fites decisives en la seva recuperació. Si fou transcendental l’expedició del 1907, resulta encara més oportuna la seva rememoració en l’Any Josep Puig i Cadafalch que es commemora enguany.
 
La mostra que ara s’obre al públic ha estat comissariada per Santiago Alcolea i presenta amb rigor divulgatiu el desenvolupament, els protagonistes i els continguts de l’expedició, alhora que posa en relació el patrimoni observat fa més de cent anys amb el seu estat i coneixement actual. Es tracta, per tant, d’una exposició que pren com a motiu la valoració de la figura de Josep Puig i Cadafalch i trasllada la mirada observadora i la voluntat commemorativa a una de les seves realitzacions més transcendents, tan per la projecció que va aconseguir del territori ribagorçà com del patrimoni català en el panorama cultural internacional.

On

Església de Sant Joan de Boí