casa-ametller
  • Imprimeix

Personatge

Biografia

Josep Puig i Cadafalch va néixer a Mataró el 17 d’octubre de 1867 i va morir a Barcelona el 23 de desembre de 1956.

Va estudiar arquitectura i ciències exactes. Entre 1892 i 1896 va ser arquitecte municipal de Mataró, on destaquen obres com la casa Coll i Regàs o la seva casa d’estiueig a Argentona. Després va construir nombrosos cases a Barcelona per a l’alta burgesia, com la casa Amatller i la casa Terrades o de les Punxes. Va participar en projectes com l’obertura de la Via Laietana, l’urbanització de Montjuïc i l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929. La seva obra transita entre els moviments del Modernisme, el Noucentisme i el nou urbanisme.

El van nomenar doctor honoris causa per les universitats de Barcelona, la Sorbona, Friburg, Touluse i Harvard, on va fer classes, tant en la seva faceta d’arquitecte com en la d’historiador de l’art, especialment d’art romànic i gòtic.

Va ser president de la Mancomunitat de Catalunya entre 1917 i 1923, quan el cop d’estat de Primo de Rivera va revocar la institució catalana. Durant aquesta etapa va impulsar l’ensenyament -amb l’Institut d’Educació General-, l’agricultura, la xarxa viària, a més de projectes culturals com la recuperació de les excavacions arqueològiques d’Empúries. Va haver d’exiliar-se durant la Guerra Civil entre 1937 i 1942.

Destaca també per la seva prolífica obra escrita. L’any 2006 es va recuperar el seu arxiu professional i polític, amb nombrosos dibuixos, plànols, dissenys etc. que havien estat cinquanta anys amagats a les golfes de la seva casa al carrer Provença, fons que ara custòdia l’Arxiu Nacional de Catalunya.

 

L’empremta de Puig i Cadafalch a Mataró i a la comarca del Maresme

Josep Pugi i Cadafalch