• Imprimeix

Biografia

Raimon Panikkar i Alemany va néixer el 2 de novembre del 1918 a Barcelona, en una família de mare catalana (i catòlica) i pare indi (i hindú). Va ser el germà gran de l’empresària i activista social Mercè Pàniker (1920-2012) i del filòsof i editor Salvador Pániker (1927-2017). La mare, Carme Alemany i Sabadell, era la filla més jove d’una família de l’alta burgesia, dona extraordinàriament culta i de mentalitat oberta, amant de la música i de les arts, participant en les tertúlies de Viladrau amb autors com Carles Riba, Clementina Arderiu i Guerau de Liost. El pare, Ramuni Pániker, era un independentista indi que havia estudiat enginyeria química a Anglaterra; treballava per a una empresa química a Alemanya quan va esclatar la Primera Guerra Mundial i havia vingut a establir-se a Barcelona el 1916, on va prosperar com a home de negocis en la indústria de la pell. Ramuni recitava a Raimon la Bhagavad Gita i el va introduir als fonaments de la cultura índia i la seva tradició de tolerància i pluralisme.

Doctor en Filosofia, en Química i en Teologia, Panikkar va estudiar a Barcelona (on va ser deixeble de Xavier Zubiri) Bonn, Madrid, Salamanca i Roma. El 1946 va ser ordenat sacerdot catòlic per l’Opus Dei, organització amb la qual aviat va sorgir una manca de sintonia i de la qual seria expulsat el 1966. A partir dels anys seixanta, l’autor que fins aleshores era conegut com Raimundo Pániker començà a signar Raimon Panikkar, nom i cognom més fidels a les seves arrels catalana i malaiàlam (llengua dravídica de l'estat de Kerala, al sud de l’Índia). "Raimon Panikkar" va quedar registrat com a nom i cognom oficials l'any 1997.

La seva intensa activitat el va fer relacionar-se amb grans autors de la filosofia (Martin Heidegger, Paul Ricoeur, Gabriel Marcel, Roger Garaudy, Emil Cioran, Ernst Bloch, Hans-Georg Gadamer, Keiji Nishitani, James Heisig), la religió (de l’actual Dalai Lama a teòlegs tan diversos com Jules Monchanin, Henri Le Saux, Bede Griffiths, Karl Rahner, Hans Urs von Balthasar, Henri de Lubac, Joseph Ratzinger, Julien Ries, Hans Küng, Rowan Williams, Pinchas Lapide, Thomas Berry o David Steindl-Rast), l’estudi de la mitologia (Mircea Eliade, Karoly Kerényi, Gershom Scholem, Georges Dumézil, Joseph Campbell, Bettina Bäumer) o el pensament alternatiu i transdisciplinar (Alan Watts, Ivan Illich, Basarab Nicolescu, Rupert Sheldrake, Hans-Peter Dürr, Pier Luigi Luisi, Fritjof Capra).

Entre altres reconeixements, Panikkar va ser condecorat amb Creu de Sant Jordi (1999), com a Chevalier des Arts et des Lettres per part del govern francès (2000) i amb la Medalla de la Presidència de la República Italiana (2001), i va rebre, entre d’altres, el Premi Nonino com a "Maestro del nostro tempo" (2001) i el Premi Casa Àsia (2004).

Galeria d'imatges

S'han trobat 17 resultats.

Autor:  Data de publicació:  Mida:  Utilització de les imatges i vídeos Avís: Es poden utilitzar les imatges i vídeos que estiguin subjectes a una llicència que així ho permeti (per exemple llicències Creative Commons). En cas de dubte, cal consultar l'organisme que apareix com a autor. Comparteix a: /web/resources/fwkResponsive/fpca_subcapcalera/img/NG_ico_twitter.png /web/resources/fwkResponsives/common/img/playIcon.png /web/resources/fwkResponsive/fpca_subcapcalera/img/NG_ico_facebook.png
Raimon Panikkar a Tavertet
Raimon Panikkar amb els seus germans
Retrat de Ramuni Paniker i de Carme Alemany, pares de Raimon Panikkar
Raimon Panikkar amb la seva germana Mercè
Primera missa a Barcelona
Raimon Panikkar a Roma
Raimon Panikkar a l'Índia
Raimon Panikkar a Jerusalem
Raimon Panikkar amb el Papa Pau VI
Raimon Panikkar a Kerala el 1971
Raimon Panikkar amb els seus dos germans i el seu cunyat
Raimon Panikkar amb els seus nebots
Raimon Panikkar i Carme Alemany a l'Índia
Raimon Panikkar a Cambodja
Retrat de Raimon Panikkar
Arribada de Raimon Panikkar de l'Índia
Raimon Panikkar amb la seva mare