• Imprimeix

Europa, l’Índia, Califòrnia

Raimon Panikkar i la seva mare, Carme Alemany, a Varaṇāsī l'any 1956

Raimon Panikkar i la seva mare, Carme Alemany, a Varaṇāsī l'any 1956

El premi Nobel de Literatura Octavio Paz, a Vislumbres de la India, escriu sobre Panikkar: “Imposible no recordar a un catalán hindú, a un tiempo teólogo y ave viajera en todos los climas, de Benarés a Santa Barbara”. A partir del 1954 Panikkar va sojornar a l’Índia durant llargs períodes, i durant un quart de segle va combinar un auster estil de vida tradicional a l’Índia amb el glamur de ser un catedràtic de prestigi a la Universitat de Califòrnia. En les seves pròpies paraules, la seva vida oscil·lava “entre una de les ciutats més riques de l'estat més ric de la nació més poderosa i el seu contrari (a dotze hores de vol), una de les ciutats més caòtiques d'un dels estats més 'subdesenvolupats' d'una de les regions més pobres del món (si n'ignorem una petita minoria de rics): entre Santa Barbara, Califòrnia, Estats Units, i Varaṇāsī, Uttar Pradesh, Índia”.

Panikkar va ser professor a les universitats de Madrid, Roma, Harvard i Califòrnia (des del 1972 fou catedràtic de Filosofia Comparada de les Religions i Història de les Religions a la Universitat de Califòrnia a Santa Barbara, de la qual després fou nomenat profesor emèrit) i investigador o professor visitant a les universitats de Mysore, Varaṇāsī, Bangalore i Nova York. La seva activitat com a professor i conferenciant es va centrar sobretot a l’Europa Occidental, l’Amèrica del Nord i l’Índia, però també va impartir conferències a l’Europa Oriental, l'Amèrica Llatina, l’Orient Mitjà, l’Extrem Orient, Austràlia i l’Àfrica, de vegades en recorreguts que feien tota la volta al món.

A banda dels incomptables viatges per motius acadèmics, Panikkar va realitzar llargs pelegrinatges a peu a tres llocs emblemàtics del subcontinent índic: les fonts del Ganges i les muntanyes sagrades d’Aruṇācala i Kailāsa.

Panikkar a l'estudi de la seva casa a Santa Barbara, Califòrnia.

Casa en què Panikkar vivia a Varaṇāsī (foto de Maciej Bielawski, 2011).