• Imprimeix

Filosofia, química, teologia

Raimon Panikkar impartint les Gifford Lectures a Edimburg el 27 d'abril de 1989

Raimon Panikkar impartint les Gifford Lectures a Edimburg el 27 d'abril de 1989

La interdisciplinarietat sempre fou part del tarannà de Panikkar. Com a estudiant va obtenir tres doctorats: en Filosofia (Universitat de Madrid, 1946), en Ciències, especialitat de Química (Universitat de Madrid, 1958) i en Teologia (Universitat Laterana de Roma, 1961). Pel que fa al seu vesssant científic, ja entre el 1945 i 1947 publicà en revistes especialitzades extensos articles sobre l’entropia, l’indeterminisme científic i el fundador de la física quàntica, Max Planck. I entre els doctorats honoris causa de què va ser mereixedor, un d’ells (Universitat d’Urbino, 2005) és en Sociologia.

Entre el 25 d’abril i el 12 de maig de 1989, Panikkar dictà a Edimburg les prestigioses Gifford Lectures, sèrie de confèrencies magistrals, considerades com una mena de premi Nobel del pensament, honor que també va ser atorgat a filòsofs com William James, Bergson, Whitehead i Hannah Arendt. D’aquelles conferències en va resultar la seva obra The Rhythm of Being (‘El ritme de l’Ésser’), que no va ser completada fins al seu darrer any de vida (l’Epíleg està signat a Tavertet el 4 de setembre de 2009).

Panikkar expressava la profunda interdependència del conjunt de la realitat amb nocions com la ‘relativitat radical’ i la ‘visió cosmoteàndrica’. Entre els molts neologismes creats per Panikkar n’hi ha un d’especialment rellevant en el nostre temps: ecosofia, mot encunyat als anys setanta per Panikkar a Califòrnia i, de manera simultània i independent, encunyat també pel filòsof noruec Arne Naess (en un sentit més restringit). L’ecosofia significa per a Panikkar tant la nostra incipient “saviesa sobre la Terra” com “la saviesa de la Terra mateixa” —una saviesa que podem aprendre a escoltar si esdevenim més receptius. Per a Panikkar, “la vida i l’ànima no són accidents que apareixen en el món material, no són epifenòmens en un petit racó de l’univers, sinó atributs essencials de la realitat”.