Bicentenari de la primera Festa Major de Gràcia
  • Imprimeix

Bicentenari de la primera Festa Major de Gràcia

Presentació

La Festa Major de Gràcia, un dels grans exponents de la cultura popular catalana, ha estat declarada commemoració oficial de l’any 2017 pel Govern de la Generalitat de Catalunya amb motiu dels 200 anys de la seva celebració.

La primera referència documentada de la festa es troba el 1817, quan es registra un aplec que es feia a Can Trilla en honor de la Mare de Déu d’Agost. El 1877 es convoca el primer concurs de guarniment de botigues, i poc a poc aquests treballs s’estenen també als carrers, amb decoracions cada vegada més elaborades i creatives. A finals del segle XIX, la Festa Major de l’antiga vila de Gràcia ja era considerada la més important de les que se celebraven al pla de Barcelona, fet que va mantenir després de la seva integració a la ciutat l’any 1897.

La celebració del bicentenari de la Festa Major té els objectius de mobilitzar i engrescar la ciutadania de Gràcia; prestigiar la Festa; donar a conèixer i posar en valor la realitat social de la festa i de la figura del fester; i ajudar a impulsar accions de difusió històrica i de salvaguarda documental i patrimonial.

Al llarg de l’any de la commemoració del bicentenari s’han programat més de 400 activitats culturals i socials, entre les quals destaca l’Envelat del Bicentenari aixecat als Jardinets de Gràcia on es faran exposicions, conferències, concerts, tallers i representacions teatrals.

L’organització és a càrrec de la Fundació Festa Major de Gràcia, amb el suport del Departament de Cultura, la Diputació i l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració d’un seixantena d’entitats i empreses del barri.

La Festa Major de Gràcia està declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional, va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l’any 2012 i enguany ha rebut la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona.

Entitats col·laboradores

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
Ajuntament d’Alella
Ajuntament de Barcelona
Diputació de Barcelona
Ajuntament d’Alella