• Imprimeix

Commemoracions oficials 2018

Carles Fages de Climent

Carles Fages de Climent

Autor: Magí Fages

El 2018 es commemora el cinquantenari de la mort de Carles Fages de Climent (1902-1968), narrador, dramaturg, poeta, crític d’art i literari i periodista. Natural de l’Empordà, va dedicar bona part de la seva obra a aquesta regió.

En contacte amb el Noucentisme de Barcelona, conegué a Eugeni d’Ors, del que fou deixeble.

Va excel·lir com a poeta en la seva joventut, demostrant un gran rigor formal i lingüístic fruit de l’herència noucentista rebuda i va cultivar també el teatre, on va optar per la recreació de motius populars o pel divertiment sobre el caràcter empordanès.

Va col·laborar sovint amb Salvador Dalí, company d’escola, que va realitzar il·lustracions per als seus escrits. Destaquen Les bruixes de Llers (1924) i La balada del Sabater d’Ordis (1954), prologat per Eugeni d’Ors i amb epíleg del mateix Dalí. També van col·laborar en El triomf i el rodolí de la Gala i en Dalí, biografia poètica del pintor.

Fages col·laborà també en diferents diaris i revistes (La Vanguàrdia, Diari de Barcelona, Telestel, Los Sitios, etc.).

La seva obra va ser reconeguda amb la Flor Natural del Jocs Florals de Girona, Mallorca, Barcelona, Sant Sadurní d’Anoia i el premi de Poesia Catalana de la Ciutat de Barcelona el 1959, entre altres. No obstant, el seu pensament anticonvencional i independent, la seva perseverança en escriure sempre en català i la seva inadequació constant al moment polític li comportà un cert ostracisme. Aquest tret l’ha mantingut allunyat de les antologies habituals de la història oficial de la literatura i bona part de la seva obra resta encara inèdita.

El 2014 es van publicar les seves Memòries. A la recerca de mi mateix.