• Imprimeix

Commemoracions oficials 2018

Joanot Martorell

Tirant-lo-Blanc

El 2018 es compleixen 550 anys de la mort de Joanot Martorell, escriptor medieval valencià, cèlebre per haver creat el Tirant lo Blanc. Aquesta obra, la més reconeguda de l’escriptor i escrita entre 1460 i 1464, és considerada la primera novel·la moderna d’Europa i un dels màxims exponents de la novel·la cavalleresca en llengua catalana i del segle d’or valencià.

Joanot Martorell va ser un cavaller amb una vida un tant convulsa. Va dedicar part de la seva vida a bregar per defensar el seu honor i afrontar deutes i va ser el fet que s’inspirés en les seves pròpies experiències que va enriquir notablement l’obra i va dotar de matisos, profunditat psicològica i versemblança els personatges. Així, Tirant lo Blanc defuig la tradició de la gran majoria de novel·les de cavalleries, que tenien una inspiració fantàstica amb escenaris llunyans i exòtics i, contràriament, és de les primeres novel·les dins la literatura universal en què apareix un heroi de ficció humanitzat, quotidià, amb sentiments i defectes.

És una obra innovadora que suposa l’abandonament gairebé definitiu dels ideals medievals (religió, cavalleria) i l’apropiació dels ideals burgesos (raó, humor, plaer), fet que posa en correlació el món cavalleresc, el cortesà i l’amorós i fa del text de Martorell una obra moderna.

Impresa per primera vegada a València l’any 1490, va ser publicada a Valladolid en la traducció castellana el 1511 i més tard fou traduïda a l’italià (1538), al francès (1737) i modernament ho ha estat a l’anglès (1984) i a moltes altres llengües.