• Imprimeix

Commemoracions oficials 2018

L’any 2018 es commemoren els 100 anys del naixement de Maria Aurèlia Capmany (1918-1991), novel·lista, dramaturga, assagista, traductora, activista cultural, antifranquista i  feminista.

Filla del folklorista Aureli Capmany, fou una de les escriptores catalanes més polifacètiques de la seva època. Cultivà la narrativa, el teatre, l’assaig i altres gèneres literaris a banda de dedicar-se també a la traducció.

En narrativa, ben aviat destacà i guanyà el premi Joanot Martorell el 1948 amb la novel·la El cel no és transparent i el premi Sant Jordi de 1968 amb Un lloc entre els morts, entre d’altres premis literaris.

Com a assagista, destaquen les seves obres sobre la situació de la dona així com els nombrosos articles que dedicà a diversos aspectes de la cultura i de la societat catalana.  En el camp de la dramatúrgia, fundà l’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual amb Ricard Salvat.

Va ser regidora (1983-1987) i responsable de les àrees de Cultura i d’Edicions a l’Ajuntament de Barcelona i membre de la Diputació de Barcelona des del 1983 fins que va morir el 2 d’octubre de 1991. Membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i presidenta del Centre Català del Pen Club, l’any 1982 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

Web de l'Any Maria Aurèlia Capmany

Maria Aurèlia Capmany

L’any 2018 es commemoren els 150 anys del naixement d’Aureli Capmany i Farrés (1868-1954), folklorista autodidacta i escriptor que s’interessà per la cultura popular catalana. En especial, van ser les rondalles, les cançons i les danses populars les que van captar més la seva atenció i sobre elles publicà diversos estudis, com la col·lecció titulada Cançoner popular (1901-1913), que conté més de cent cançons populars catalanes comentades i il·lustrades pels millors dibuixants de l’època, o el Calendari de llegendes, costums i festes tradicionals catalanes (1951).

Fou un dels fundadors de l’Orfeó Català (1891) i de l’Esbart de Dansaires (1907), i dirigí l’Esbart Català (1909). Va treballar a l’Arxiu Municipal de Barcelona, on avui es conserva el seu fons personal. Per altra banda, fou el fundador i el primer director de la revista infantil En Patufet (1904) i també col·laborà en d’altres publicacions infantils.

Web de l'Any Aureli Capmany.

Aureli Capmany i Farrés

Arxiu fotogràfic de la família Capmany