• Imprimeix

Centenari de TBO

100 anys del primer número de la revista infantil il·lustrada

TBO

El primer número de la revista TBO va aparèixer el 17 de març de 1917. Per commemorar el centenari d'aquesta publicació, la Biblioteca de Catalunya organitza unes jornades temàtiques amb la participació de dibuixants, historiadors, experts i col·leccionistes, i l’exposició “100 anys de TBO”.

El 35è Saló Internacional del Còmic de Barcelona també se suma a la celebració amb l’exposició “Humor Blanco de TBO”, amb cent originals de diversos autors i sèries i l’homenatge a Josep Maria Blanco, autor de referència del TBO i guanyador del Gran Premi del Saló de l’any passat.

La revista il·lustrada infantil TBO es va publicar des de 1907 fins a l’any 1998, amb alguna interrupció i canvis d’editorial. Va ser la primera del gènere del còmic i, a causa de la seva popularitat –amb tirades de 300.000 exemplars setmanals-, a partir dels anys quaranta totes les revistes d’historietes s’anomenaven “tebeos”.

  

 

Jornades temàtiques i exposició a la Biblioteca de Catalunya    

Les jornades temàtiques “100 anys de TBO” compten amb la participació de dibuixants, experts i col·leccionistes vinculats al còmic en general i al TBO en particular, com Federico Moreno Santabárbara, Antoni Guiral, Jordi Manzanares, Jordi Riera, Jaume Capdevila / Kap, Lluís Giralt, Antonio Martín o Roser Pintó.

Les jornades es desenvolupen en dues sessions: dijous 16 de març, a la tarda, i divendres 17 de març, al matí. Després de cada sessió de les jornades es fa una visita guiada a les dues exposicions organitzades per la Biblioteca de Catalunya: la mostra “100 anys del TBO”, a l’Espai Zero, i  l’exposició “Humorístiques: revistes il·lustrades, satíriques, polítiques, eclèctiques, càustiques, xafarderes, festives, de bon geni i millor humor, gastant ínfules de literàries des del 1841 fins al 1939”, instal·lada a la Sala d’Exposicions de la Biblioteca de Catalunya.

 

Jornades temàtiques “100 anys de TBO”

16 i 17 de març de 2017

Sala de la Caritat. Biblioteca de Catalunya

 

Exposició “100 anys de TBO”

Del 16 de març al 15 d’abril de 2017

Espai Zero (ubicat al vestíbul). Biblioteca de Catalunya

 

Exposició “Humorístiques:  revistes il·lustrades, satíriques, polítiques, eclèctiques, càustiques,  xafarderes, festives, de bon geni i millor humor, gastant ínfules de  literàries des del 1841 fins al 1939”

Del 28 de febrer al 28 d’abril

Sala d’Exposicions de la Biblioteca de Catalunya

Exposició “Humor Blanco de TBO” al 35è Saló Internacional del Còmic de Barcelona

El 35è Saló Internacional del Còmic de Barcelona se suma al centenari amb l’exposició “Humor Blanco de TBO”, amb cent originals de diversos autors i sèries, i l’homenatge a Josep Maria Blanco, autor de referència del TBO i guanyador del Gran Premi del Saló de l’any passat.

L’exposició “Humor Blanco de TBO”, comissariada per Antoni Guiral, estudiós del còmic, es dividirà en quatre grans apartats: un recorregut cronològic per la història del TBO, des de la seva aparició el 1917 fins al l'última època publicada per Ediciones B entre 1988 i 1998;  una secció dedicada a les principals sèries de la revista com Los grandes inventos del TBO o La familia Ulises; una altra secció dedicada als autors de referència com Opisso, Benejam, Coll, etc.; i un apartat dedicat a Josep Maria Blanco, especialment com a continuador de La familia Ulises a partir de 1968 o creador de sèries com Los Kakikus. També es faran conferències i taules rodones amb autors, antics treballadors de la publicació i reconeguts teòrics del còmic.

 

Exposició “Humor Blanco de TBO”

Del 30 de març al 2 d’abril de 2017

Organitza FICOMIC

Fira de Barcelona. Montjuïc