• Imprimeix

Biografia

Joan Josep Tharrats

Joan Josep Tharrats i Vidal (Girona, 5 de març de 1918 – Barcelona, 4 de juliol de 2001), està considerat un dels artistes d’avantguarda més importants del nostre país.

Va estudiar a l’Escola Massana. Les seves primeres obres van ser amb papers de colors retallats i enganxats, influenciat per Mondrian i Kandinsky.

Va ser un dels creadors del grup artístic Dau al Set (1948), juntament amb Brossa, Tàpies i Cuixart entre d’altres, i editor de la revista del mateix nom. Va ser un dels fundadors de l’Associació d’Artistes Actuals (1966), del Saló de Maig (1957) i del grup O Figura (1961).

Des de la primera exposició a Barcelona l’any 1949, va exposar regularment a la Sala Gaspar i a nombroses mostres internacionals a Nova York, Toronto, Mèxic Israel, Tòquio, Londres, Moscou, Roma, etc.

Com a escriptor destaquen el recull de poesies Abracadabra, les col·laboracions a Revista i llibres com Antoni Tàpies o el Dau Modern de Versalles, Artistas españoles en el balletPicasso i els artistes catalans en el balletDames de tots colors, l’antologia Joan Josep Tharrats i la seva època i Surrealisme a l’Empordà i altres fantasies. També va impulsar la revista d’art i poesia Negre+blau (1983).

També va ser cartellista i il·lustrador de llibres i va fer murals, vitralls, mosaics, joies i fins i tot escenografies d’òpera.

A partir de 1989, quan va exposar per primer cop a Pineda de Mar, va començar una intensa relació amb aquesta població on va crear el 1991, la Fundació Tharrats d’Art Gràfic. L’any 1993 es va fer l’exposició antològica “Setanta-cinc Anys” al Palau Robert de Barcelona. També va participar en l’Homenatge a Joan Miró que organitza la Fundació Tharrats.

Va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l’any 1983 i el Premi Nacional d'Arts Plàstiques el 1993. L'any 1994 va ingressar a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.