• Imprimeix

Festes populars i tradicionals

Pilar caminant a les escales de la Catedral de Tarragona

Pilar caminant a les escales de la Catedral. Tarragona, 2009. Foto: Montse Riera

Una gran diversitat de manifestacions festives, elements i actes formen part del patrimoni festiu català, amb un calendari festiu ben farcit i viu. D’entre totes les festes religioses i cíviques que es celebren, destaquen les del cicle d’hivern, amb les de Nadal i les de Sant Antoni Abat, el Carnaval, Setmana Santa, les festes de maig, el Corpus, Sant Joan i les festes majors d’estiu.

Cada comunitat té les seves festes, que reforcen la cohesió i el sentit de pertinença, celebracions totes elles amb característiques pròpies.
La festa és explosió, diversió, convivència, solemnitat, transgressió, expressió, intensitat, etc. La festa és plena de colors, emocions, moviment, música i creativitat. La festa és per viure-la i per compartir-la.

Endinsar-nos en la riquesa i pluralitat de les festes és descobrir un patrimoni cultural immaterial inesgotable, ple de tradició, de valors, en transformació constant i amb molta implicació i participació ciutadana, associativa i institucional.

Catàleg del Patrimoni Festiu

El Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya  es creà, a través del Decret 389/2006, de 17 d’octubre, per a inscriure les festes, manifestacions i celebracions comunitàries així com els elements festius amb vigència arreu de Catalunya que compleixin els requisits establerts. El Decret també regula les mesures per a la protecció i promoció de les festes i elements amb reconeixement especial. La catalogació implica una acurada tasca de recollida de dades i de documentació relatives tant a la trajectòria històrica com de les característiques actuals de la festa. Una vegada feta la inscripció al Catàleg, les festes i elements festius poden ser reconeguts, a través de les figures de reconeixement del patrimoni festiu que estableix el mateix Decret 389/2006.

Data d'actualització:  30.12.2016