• Imprimeix

L'Observatori

OPEI

L'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (abans Observatori per a la Recerca Etnològica) fou creat per poder conèixer puntualment i de manera actualitzada la situació del patrimoni etnològic català en tots els seus vessants, incloent-hi la recerca i la difusió. El funcionament de l'Observatori es basa en la col·laboració i el treball en xarxa amb les entitats i grups que existeixen a Catalunya dedicats al patrimoni etnològic.

L'Observatori desenvolupa diverses funcions:

- Identificació d'oportunitats de recerca
- Detecció d’amenaces que posen en perill el patrimoni etnològic del nostre país
- Organització d'activitats de difusió de la recerca etnològica promoguda des de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, així com del patrimoni etnològic en general
- Organització de jornades de caràcter internacional, nacional o local sobre patrimoni etnològic
- Difusió de les activitats relacionades amb el patrimoni etnològic mitjançant el blog etnologia.cat
- Gestió d'una borsa d'investigadors amb l'objectiu de posar en contacte entitats i investigadors.

Etnologia.cat és un blog d’informació sobre la recerca i el patrimoni etnològics, gestionat per les vint-i-dues entitats que conformen l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial. El bloc és hereu del butlletí RIDEC en el seu format electrònic i del bloc Nusos de Xarxa.

Etnologia.cat estructura la seva informació en onze tipus de posts: publicacions, exposicions, conferències, notícies, jornades i congressos, formació, taules rodones, presentació de novetats, documentals, beques i premis,  i notícies relacionades amb l’Observatori. També poden fer-se cerques temàtiques mitjançant els descriptors amb què s’etiqueten les notícies.

El blog s’actualitza permanentment mercès a les aportacions de les entitats de la xarxa de l’Observatori. Si voleu subscriure-us-hi per rebre puntualment les actualitzacions a la vostra bústia de correu electrònic, podeu fer-ho aquí.

Etnologia.cat el blog de l'Observatori

Aquest programa integra, en una única plataforma de difusió i promoció, activitats de conservació i difusió del patrimoni etnològic que es realitzen en l’àmbit local i territorial de cadascuna de les entitats de l’Observatori que hi participen. D’aquesta manera, aquelles activitats que inicialment tenen una dimensió local, en conjunt i a partir d’un marc de cooperació adquireixen una nova dimensió d’abast nacional. Aquest programa no inclou les activitats que es realitzen en el marc dels altres programes de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial.

Tallers i Jornades de Memòria Oral és el programa de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial que centra la seva atenció en la memòria personal i col·lectiva a l’entorn de la cultura popular, en el seu sentit més ampli. Expressions, coneixements, memòria dels fets i dels llocs... són alguns dels temes que s’aborden en tot un seguit d’activitats que tenen lloc arreu de Catalunya, i que van d’allò personal i local a l’experiència viscuda de tota una societat.

Tallers i Jornades de Memòria Oral

Part de la imatge del programa 2018-2019

Més informació

El programa Cultura Viva té per objectiu donar a conèixer directament a les comunitats que han estat objecte d’estudi els resultats de les recerques realitzades en el marc de l’Inventari del Patrimoni Etnològic així com de les beques que cada any atorga la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, mitjançant presentacions al territori organitzades per les entitats que conformen la xarxa de l’Observatori

Informació relacionada

Mostra de produccions audiovisuals relacionades amb la recerca i el patrimoni etnològic en general. La primera edició va tenir lloc a Barcelona l’any 2011, la segona a Esterri d’Àneu el 2012, i des de 2013 té un caràcter multiseu. El certament té cada any una cultura o país convidat. El 2016 es va dedicar a la producció audiovisual etnogràfica mexicana, gràcies a la col·laboració de la Comisión Nacional para el Desarrollo de los Pueblos Indígenas (Gobierno de México). El 2017 la cultura convidada va ser Galícia, i en foren interlocutors el Museo do Pobo Galego i la Mostra de Cinema Etnográfico de Galícia.

Mostra de Cinema Etnogràfic

Edició 2012. Foto: Ecomuseu Valls d'Àneu

Més informació

Les jornades de Patrimoni Etnològic són un espai de reflexió a l'entorn d'aquesta temàtica a Catalunya. Estan pensades per compartir experiències de recerca, gestió i interpretació del patrimoni etnològic en l'àmbit català amb exemples de fora de Catalunya i la participació de les institucions i les persones que hi treballen.

Properament podreu consultar en aquesta pàgina el recull de la documentació de les jornades des de l'any 2000.

La borsa de persones investigadores és un servei que té per objectiu facilitar el contacte i l'intercanvi entre les entitats del territori i els investigadors que es dediquen a la recerca etnològica. Està principalment pensada per donar una via de sortida a joves investigadors procedents de l'àmbit universitari, en particular a aquells formats en l’àmbit de l’antropologia social i cultural.

Si hi esteu interessats podeu presentar la vostra sol·licitud enviant un correu electrònic a observatori.cultura@gencat.cat. Cal que indiqueu específicament que voleu formar part del registre de tractament “Borsa de persones investigadores” i que adjunteu el vostre currículum, tot informant sobre les vostres temàtiques d’interès, les que heu estudiat (en el cas que tingueu antecedents en recerca etnològica/antropològica) i la vostra disponibilitat territorial. 

 

Informació bàsica sobre protecció de dades:

  • Identificació del tractament: Borsa de persones investigadores.
  • Responsable del tractament: El Departament de Cultura a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.
  • Finalitat del tractament: Facilitar el contacte i l'intercanvi entre les entitats del territori i els investigadors que es dediquen a la recerca etnològica. Està principalment pensada per donar una via de sortida a joves investigadors procedents de l'àmbit universitari, en particular a aquells formats en l’àmbit de l’antropologia social i cultural.
  • Legitimació: Consentiment de la persona autoritzada. Quan ens doneu el vostre consentiment escrivint-nos un correu electrònic on sol·liciteu la vostra inclusió a la borsa.
  • Destinataris: Entitats i equips d’investigadors de recerca etnològica que necessiten investigadors per incorporar-los en els seus equips de treball i amb el consentiment previ de les persones afectades.
  • Drets de les persones: Teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
  • Informació addicional: Per ampliar aquesta informació i conèixer els detalls del tractament de dades podeu accedir a la pàgina del Departament de Cultura aquí.

 

Borsa de persones investigadores

Jornades per a investigadors i públic en general, que aborden temàtiques relacionades amb tècniques d’investigació, d’arxiu, etc, i alhora serveixen per posar en contacte professionals i estudiosos interessats en aspectes de patrimoni etnològic.

Jornades de formació

Imatge: Museu de la Pesca

Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural
Plaça de Salvador Seguí, 1-9 (Edifici Filmoteca)
08001 Barcelona
Tel: 935 671 042

a/e: observatori.cultura@gencat.cat 

Data d'actualització:  25.07.2018