• Imprimeix

Associacionisme

L’associacionisme cultural a Catalunya es caracteritza pel seu dinamisme, especialment en l’àmbit de la cultura popular i tradicional, que compta amb més de 4.000 entitats actives en l’actualitat.

Les entitats amb personalitat jurídica han d’inscriure’s en el registre que gestiona la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques. Podeu consultar els tràmits necessaris per a constituir una associació o fundació, inscriure-la al registre o modificar-ne els estatuts, entre d’altres, al web del Departament de Justícia . En aquest portal també podreu consultar la Guia d’entitats, una aplicació que permet accedir a les dades identificatives de les associacions, les fundacions privades, els col·legis professionals, les acadèmies corporatives, les entitats religioses i les federacions de Catalunya.

Així mateix, existeixen nombrosos recursos en línia on les entitats culturals poden trobar informacions d’interès, com ara les pàgines web de la confederació L’Ens de l’Associacionisme Cultural Català,  la plataforma d’entitats i voluntaris Xarxanet  i el centre de serveis a les associacions de l’Ajuntament de Barcelona Torre Jussana.