• Imprimeix

Projectes associatius singulars

CultSurfing és un programa impulsat per l’Institut de Cultura de Barcelona i la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya ideat per a crear connexions entre projectes culturals singulars dels Països Catalans.

L’objectiu és catalogar, connectar i donar visibilitat a projectes culturals singulars en territori de parla catalana organitzats i/o produïts per entitats empreses, administracions, artistes, etc...que volen ampliar el seu ressò i millorar el seu finançament. CultSurfing és una xarxa per descobrir nous projectes, intercanviar experiències i establir connexions entre àmbits culturals i territoris.

Cultsurfing 2017 es celebrà el 25 i 26 d'octubre a l'espai Fabra i Coats - Fàbrica de Creació de Barcelona i va acollir el Cultsurfing Festival Artsy/Fabra i Coats per a festivals en fase de creació:

A partir de l’acord entre Movistar Artsy, Fabra i Coats-Fàbrica de Creació i l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), es va crear la convocatòria al Cultsurfing Festival Artsy/Fabra i Coats per a festivals en fase de creació, una nova convocatòria per a projectes i esdeveniments encara no realitzats.

Aquesta nova convocatòria es concretà en el premi CultSurfing Festival Artsy valorat en 32.000€ i destinat a la producció, programació, comunicació i assessorament del festival triat. L’obtenció d’aquest finançament comporta també el premi Fabra i Coats de residencia i cessió d’ús d’espais per a dur a terme el projecte. 

 

La quarta edició de Cultsurfing, celebrada a Palma el 2016, va comptar també amb el suport de l'Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Palma i l'Institut d'estudis Baleàrics. A continuació podreu veure els projectes del món associatiu de parla catalana que van ser seleccionats per a ser-hi presentats:

Cicle de jam-sessions d'actors i concerts a partir de textos inèdits de dramaturgs del nostre territori. Cada vetllada consisteix en la lectura dramatitzada de dos textos inèdits, un concert i una jam session actoral.

Assajar és de Covards proposa a actors, directors, músics, dramaturgs, realitzadors, fotògrafs, artistes plàstics, dissenyadors i fins i tot al públic la bogeria de fer un salt al buit... i caure dempeus. La proposta consisteix a traslladar la mecànica de les jam-sessions de jazz a les lectures dramatitzades de textos teatrals: el director no tria el text ni els actors, els quals coneix dues hores abans d'obrir portes a públic; el fotògraf i el realitzador no poden preveure els moviments dels intèrprets, i el músic va creant l'ambient sonor a mesura que es va desenvolupant l'escena. I, com en tota bona jam, al final de la sessió els espectadors podran substituir els actors per presentar una reversió de les escenes.

Un grup de treballadores del camp audiovisual i social porten a terme aquest projecte amb l'objectiu d'apoderar i facilitar l'expressió de les persones mitjançant la innovació i l'experimentació audiovisual. Es dediquen a l'audiovisual comunitari i participatiu.

Aporten coneixements teòrics i pràctics per analitzar, entendre i representar la realitat amb l'ús de la càmera. Per fer-ho, realitzen sessions formatives de la tècnica audiovisual mitjançant dinàmiques de facilitació, treball de processos i gestió de conflictes.
 
Treballen per formar les persones amb l'objectiu que siguin elles les que expliquin la realitat en primera persona i sense intermediaris.
 
L'eix principal de l'associació és proporcionar recursos de comunicació i desenvolupament personal a diferents col·lectius en risc d'exclusió perquè puguin donar visibilitat a les diferents problemàtiques i portin a terme projectes de transformació comunitària mitjançant l'audiovisual.
 
 

 

 

 

L'objectiu del festival Dansàneu, amb la dansa com a eix principal i vertebrador, és donar resposta als requeriments i necessitats d'un context social i cultural canviant. Dansa, música i patrimoni són els trets principals d'aquesta trobada.
 
Tot plegat es duu a terme incorporant al festival els atractius de disciplines artístiques, culturals, socials i econòmiques ja presents al territori i que atorguen valor afegit al concepte de festival estiuenc.
 
Definim els objectius principals d'aquest Mercat Festiu:
 
  •  Fer-se ressò de les activitats programades a totes les valls d'Àneu. El Dansàneu pretén extrapolar a d'altres àmbits l'efecte transversal que s'evidencia en el cas de les trobades infantils que convoca l'Escola Folk del Pirineu o les trobades d'escriptors organitzades durant anys pel propi Consell Cultural.
  • Garantir la implicació dels quatre municipis de les valls, el Consell Comarcal, la Diputació de Lleida i la Generalitat en l'organització d'un festival d'alt valor cultural a l'entorn de la celebració de les falles.
  • Recuperar elements de la tradició pirinenca i posar-los en comú amb els d'altres cultures homòlogues (del Principat, de l'Aragó, d'Occitània o d'Euskal Herria).
 

L'Elixir és un festival poètic que va néixer el juny de 2013 en coproducció amb el Centre d'Arts Escèniques de Terrassa (CAET) amb l'objectiu d'apropar la poesia al gran públic en un format fresc i atractiu.

Aquest festival, a més, té l'al·licient de desenvolupar els espectacles al llarg d'una ruta sorpresa pel mapa de la ciutat.
 

Festival de petit format, d'un o dos dies de durada, que vol apropar la música i la dansa de qualitat al Pirineu. Inclou concerts de diferents estils musicals i les "mudes”, peces curtes (de 2 a 15 min.) fruit de la col·laboració entre músics i ballarins i creades específicament per al festival.

S'hi ofereixen activitats complementàries per a petits i grans, concerts i tallers gratuïts per convidar les famílies i el públic en general a gaudir d'un dia ple de cultura.
 
Els objectius del festival són:
 
  • Difondre la música i la dansa de qualitat i promoure la col·laboració entre ambdues disciplines.
  • Oferir un espai de música en viu i de dansa al Pirineu.
  • Esdevenir una plataforma de difusió de nous creadors de música i arts escèniques.
  • Oferir la possibilitat a artistes i públic de gaudir de concerts íntims i de qualitat.
  • Donar a conèixer l’entorn natural de l’Alt Pirineu i de la Coma de Burg. I fer-ne un reclam per a la creació de nous públics

Forn de teatre Pa'tothom és una entitat de Barcelona especialitzada en Teatre de l'Oprimit (A. Boal) amb el que desenvolupa diferents projectes per a la defensa dels Drets Humans, la lluita per a l'eradicació de pràctiques que generen exclusió social i en la cerca de models socials alternatius. També ha desenvolupat la seva escola amb línies pedagògiques pròpies.

 

El Gar-gar Festival de Murals i d'Art Rural és una iniciativa que vol difondre la cultura artística al món rural. El festival es crea per fer que Penelles, un petit poble de 500 habitants de la comarca de la Noguera, es converteixi en un referent, implicant tota la població en un tema únic i diferent del qual es pugui sentir orgullosa.
 
Què volen?
El festival vol generar uns recursos que ens permetran corregir el pas del temps i el deteriorament dels nostres carrers i tornar a il·lusionar el nostre veïnat, per dinamitzar el poble i potenciar-hi el turisme. El Gar-gar neix de la necessitat i voluntat d'atorgar un valor diferencial al nostre poble. L'objectiu és valorar, impulsar i donar visibilitat als artistes en l'espai públic rural.
 
Com ho fan?
Gar-gar té la voluntat de realitzar intervencions artístiques i culturals en espais públics i d'apropar l'art a tothom. El 2016 hi van intervienir 25 artistes en 800 m2 de paret. Aquest festival es desenvolupà amb un esperit totalment obert i popular.
 
Gar-gar fon art, música, cervesa artesana i food trucks, acompanyats de tallers de diferents disciplines artístiques. Tot això es reflecteix en una programació de màxima qualitat, absolutament engrescadora per a la nostra comarca i per a tota mena de públic.
 

Grand Tour és un viatge a peu obert a tothom, on cada dia artistes de diverses disciplines presenten i ofereixen el seu art als caminants que els acompanyen. El 2015 Grand Tour va recórrer les comarques de Girona i Osona amb un total de 220 caminants, 108 artistes i gairebé 1.000 participants a les moltes i variades activitats que s'hi van realitzar durant el recorregut.

L'estiu de 2016, la Nau Côclea, promotora d'aquest projecte, va seguir el traçat espiral inicial tot reprenent-lo a l'Escala, per anar a Cadaqués, Portbou, Cervera, Banyuls, les Alberes, Ceret, tot el Vallespir fins al Coll d'Ares, la zona d'alta muntanya de la capçalera del Ter i Núria per acabar a Ribes de Freser i Ripoll. En total 229 kilòmetres del mar a la muntanya. 

 

Parking Shakespeare és una companyia de teatre que cada estiu ofereix una obra de teatre de William Shakespeare a l'aire lliure, a 360 graus i d'entrada gratuïta.

Creada el 2009 amb la idea anglosaxona de representar les obres de William Shakespeare en parcs públics, es tracta d'una proposta que no requereix d'escenografia, ni d'equipaments de so i llums, i en què tot el protagonisme recau en el text i en els actors.

El bon funcionament i l'entesa de la companyia ha fet que amplï l'activitat i faci un pas endavant amb Parking d'Hivern. El projecte ofereix teatre amb entrada gratuïta més enllà de l'estiu, i presenta obres d'altres autors. De manera que Parking Shakespeare creix i es fa gran. De l'estiu a l'hivern. De la calor al fred. De la comèdia al drama. Sempre seguint amb la nostra filosofia: les ganes d'apropar la cultura a tothom.

RTd'A (Riudebitlles Territori d'Art) és una associació oberta d'artistes visuals que acull tots els artistes de Sant Pere de Riudebitlles. Actualment treballen en la gestió de Cal Xerta, un antic molí paperer en procés d'habilitació per part de l'Ajuntament del municipi per convertir-lo en un espai de difusió i creació d'art contemporani en totes les seves facetes.

RTd'A ja fa més de divuit anys que organitzen la Biennal d'Art Riudebitlles sobre paper, que el 2016  va celebrar la quarta edició; el Glop d'Art, amb la tercera edició ja realitzada amb èxit, i exposicions regulars com "Made in Japan" o el "Cafè des voyageurs". 

 

Els espais dels quals disposen actualment al municipi són l'HD Riudebitlles, l'espai Satan i puntualment bars i tabernes. També organitzen tallers de literatura i arts plàstiques i visuals amb la col·laboració d'altres entitats.

Movistar Simbiòtic Festival és un festival multidisciplinari d’arts escèniques accessibles que neix el 2016 a la Sala Beckett / Obrador Internacional de Dramatúrgia amb l’objectiu d’obrir les portes dels teatres a la diversitat, essència de tots nosaltres i de qualsevol fet artístic. Sota el lema “No excuses”, el festival produït per We Act Assoc. gràcies al primer premi del concurs Movistar Artsy 2016, vol promoure la inclusió del col·lectiu de persones amb diversitat sensorial en els escenaris i patis de butaques dels espais escènics de la ciutat de Barcelona.
 
A Movistar Simbiòtic Festival els espectacles esdevenen accessibles gràcies a l’audiodescripció, la subtitulació i la interpretació en llengua de signes integrades com un element més dins l’espectacle. La instal·lació del bucle magnètic, la utilització d’elements sensorials que estimulen els sentits i la combinació de diferents disciplines artístiques fa que tothom pugui gaudir de l’experiència sense excepció. Tot plegat esdevé un espai de diàleg i sensibilització entre creadors, agents culturals, professionals de l’accessibilitat i públic en general que promou unes arts escèniques lliures de barreres comunicatives.
 
Data d'actualització:  30.11.2017