Aquest apartat recull informació diversa sobre diferents aspectes de la cultura popular i tradicional catalana. Part d'aquests continguts poden anar variant a mesura que van sorgint noves propostes, material, normatives, etc.

Havaneres

Havaneres és un projecte educatiu nascut arran de la celebració del cinquantè aniversari de la Cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell. Explica la història de l’havanera i va adreçat a l’alumnat dels cicles mitjà i superior d’educació primària. Es compon d’un llibre i de dos quaderns d’activitats per a l’alumnat i d’una guia didàctica per a docents.

Els continguts del llibre són:

  • La història dels catalans a Cuba
  • Havanera ballada, havanera cantada
  • L’expansió de l’havanera
  • Calella de Palafrugell i les havaneres
  • Les veus i els instruments
  • Per saber-ne més

El llibre ja està disponible i la resta de materials didàctics, els dos quaderns d’activitats per a l’alumnat i la guia didàctica per a docents, estan en fase de preparació. Properament els podreu consultar i descarregar des d'aquesta pàgina.

Coberta del llibre

Coberta del llibre

Informació relacionada

Calendari de tradicions i costums

Per ajudar a conèixer i viure les tradicions i costums populars de Catalunya l'entitat Tradicions i Costums a través d’Òmnium Cultural editen el Calendari de tradicions i costums.

Els calendaris tenen un disseny  pràctic, visualment atractiu amb informacions ben a l’abast que en fan una eina útil per a totes les persones que en vulguin fer ús.
Les il·lustracions de totes les edicions es poden descarregar en color i en alguns calendaris també en blanc i negre per tal que es puguin imprimir i acolorir.

Calendari de Tradicions i Costums 2014

Informació relacionada

Orientacions a la prova específica d'accés als ensenyaments de grau professional de música

La xeremia ( o gralla, tarota, i dolçaina), la cornamusa o sac de gemecs i el fiscorn baix han estat incorporats en l’oferta de formació reglada dels Conservatoris Professionals de Música.

En aquesta pàgina publiquem els estudis que han de servir als futurs alumnes que desitgin cursar aquests instruments per a preparar la prova d’accés als Conservatoris de grau professional de música.

Requetetxec. Descobrim els instruments i grups instrumentals dels Països Catalans

Aquesta publicació presenta el material didàctic necessari per a donar a conèixer els instruments i grups instrumentals dels Països Catalans a infants i joves des de diferents àmbits educatius. Pensat inicialment per a l’alumnat d’educació primària, també pot fer servei a l’educació infantil o l’ensenyament secundari, i en d’altres àmbits com: escoles de música, grups d’esplai, tallers, escoles de formació del professorat, escoles de formació de monitors, escoles d’adults...

El material està format per divuit unitats didàctiques que presenten de manera visual i auditiva els nostres instruments i conjunts instrumentals, els contextos on actuen i la música que toquen.

Autors: Josep Maria Mayol i Puentes i Maria Antònia Pujol i Subirà
Any d'edició: 2011
Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural

El Flabiol a l 'Escola

"La Guia Didàctica del projecte El Flabiol a l'Escola és fruit del treball dels mestres que configuren el grup de treball homònim de l'Associació Cultural i Educativa "La Riscla" (grup adscrit al Centre de Recursos Pedagògics del Vallès Occidental II - Terrasssa del Departament d'Ensenyament). Aquesta guia didàctica pretén donar les eines adequades per a iniciar el projecte El Flabiol a l'Escola, creat per l'associació l'any 2007, que té com a objectiu d'introduir el flabiol i el tamborí com a instruments a partir dels quals desenvolupar tot el treball de l'Àrea d'educació Musical.

Aquest material que us presentem ha estat creat i pensat per i per als mestres, per ajudar a introduir el projecte tant a l'educació primària com a secundària ja que el nivell dels constinguts de les unitats es pot adaptar fàcilment a qualsevol tipus d'alumnat i parteix de la nostra experiència directa a l'aula."

Fragment de la Presentació de la guia didàctica.

Any edició: 2012
Associació Cultural i Recreativa "La Riscla"
Departament d'Ensenyament

El flabiol a l'escola

Informació relacionada

Cançons populars i tradicionals a l'escola

Aquesta publicació  és una guia editada pel departament d'Ensnyament per a mestres que ensenyin música a les etapes d’educació infantil i primària. Per això el recull escrit té una orientació més didàctica que erudita. Les cançons han estat adaptades a l’edat dels destinataris i cadascuna porta una
indicació de com treballar-la a classe. La informació que acompanya cada cançó és molt sintètica, però alhora pràctica. Pel que fa a la partitura, si bé
a la majoria només hi consta la melodia cantàbil (a vegades a dues veus), hi ha unes indicacions tonals que poden facilitar-ne l’acompanyament amb
piano o guitarra.

La Sardana a l'Escola

Us presentem els materials didàctics del programa “La Sardana a l'Escola”, un programa pedagògic i divulgatiu dels Serveis Territorials de Cultura de Girona i de la Diputació de Girona per fomentar el coneixement de la sardana entre la mainada de les comarques gironines durant l'horari lectiu de les escoles. S'adapta al currículum escolar, cercant els punts de contacte amb diverses matèries: la música, l'educació corporal, la història o les matemàtiques. En els enllaços que us facilitem hi trobareu materials propis adaptats a qualsevol nivell escolar per a promocionar la sardana i ensenyar a ballar-la d'una manera amena i divertida. Els quaderns de “La Sardana a l'Escola” han estat elaborats pels mestres Quim Massa, Mireia Bosch i Xavier Colon i han obtingut el Premi a la Divulgació Pedagògica de la Sardana atorgat per l'Obra del Ballet Popular.

La Sardana a l'Escola

Informació relacionada

Recomanacions posturals per a instrumentistes de música tradicional

La Fundació Ciència i Art, com a resultat dels estudis que efectua des de fa temps en col·laboració amb l’Institut de Fisiologia i Medicina de l’Art de Terrassa, ha elaborat una col·lecció de cinc cartells amb l’objectiu bàsic de subministrar als músics tradicionals informació clara sobre la postura correcta a l’hora de tocar. Es tracta de prevenir els possibles problemes de salut que es poden derivar de la seva activitat.

Cada cartell inclou, a banda d’onze consells bàsics, una il·lustració principal i diverses de suplementàries que mostren la postura correcte a adoptar per a tocar els diferents instruments: gralla i tarota, tabal, acordió, flabiol i tamborí i, sac de gemecs.

Els destinataris principals d’aquests cartells són els professors i gestors de les aules de música tradicional, les cobles, els grups de música tradicional i les colles castelleres, entre d’altres.

Des del Departament de Cultura, atenent a l’interès que té aquest material per a les entitats i els sonadors dedicats a la música tradicional, n’hem patrocinat l’edició en paper, integrada per cinc cartells, un per cada instrument.

Mentre encara disposem de cartells impresos, es poden demanar a la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural a  través  de l’adreça electrònica  cpt.cultura@gencat.cat

Data d'actualització:  06.11.2018