Edicions 2009 a 2015

Òmnium Cultural edita el Calendari de tradicions i costums que recull celebracions festives o activitats representatives del país relacionades amb algun dels àmbits de la cultura popular.
L’ objectiu és difondre la nostra cultura popular, amb una línia estètica actual per demostrar que les tradicions formen part essencial de la vida moderna.

Els jocs han estat i són una forma d’expressió, una eina per conèixer les persones i una manera de relacionar-se. Des de sempre, de manera natural, els nens i nenes es diverteixen amb tot tipus de jocs i joguines: al carrer, amb jocs més físics, i dins de casa amb jocs més intel·lectuals.

Sigui com sigui, amb els jocs, els infants s'ho passen bé, però també aprenen a seguir unes normes, a treballar en equip, a superar-se, a esforçar-se per aconseguir el que volen, a afrontar la derrota,a gaudir de l'èxit...

Ja és hora que donem als jocs la importància que es mereixen. Introduïm els jocs a la nostra vida diària. Recuperem els jocs tradicionals com el mocador, el cavallfort, arrencar cebes, les bitlles o els patacons. Divertim-nos i demostrem que som grans perquè encara sabem gaudir com els petits.

A jugar!

Coberta calendari 2015

Informació relacionada

Coincidint amb el tricentenari de la commemoració de la Guerra de Successió, el calendari il·lustrat per al 2014, està dedicat als gremis que van formar la Coronela per defensar la ciutat de Barcelona de les tropes borbòniques al setge de 1714. El calendari, dissenyat per Sergi Freixes i il·lustrat per Edgar Ramírez, es pot comprar en més de tres-centes llibreries i punts de venda d'arreu.

Calendari de Tradicions i Costums 2014

Informació relacionada

Fent un recorregut per les festes populars del país ens adonem que quan volem celebrar alguna cosa ho fem menjant i practicant el "comensalisme" i en el nostre calendari hi assenyalem molt sovint les festes amb allò que mengem junts. En el calendari 2013 hem volgut reflectir les menges que pertoquen a les celebracions festives de cada mes, des del tortell de reis, passant pels calçots, els bunyols, les coques, el rostit, el pa amb tomàquet, les castanyes i l’Escudella de Nadal. Per aquest motiu enguany hem comptat amb el suport de la Fundació Institut Català de la Cuina.

Aquest any l'il·lustrador Christian Inajara ens sorprèn amb la seva tècnica i amb ella ens capbussa en la nostra gastronomia tant variada, bon profit!

La música és un element indestriable de les festes populars del país. Per aquest motiu, el calendari del 2012 s’omplí de les veus, els instruments i les formacions musicals que ens endinsen en les nostres festivitats més arrelades.
Cada mes inclou la nova Agenda  musical, que recull els festivals de música tradicional d’arreu de Catalunya programats per al 2012 i algunes de les dates més assenyalades dins el calendari musical català.

Trobareu l’empremta pròpia de Jordi Borràs, qui amb els seus dibuixos il·lustra les festivitats i ens apropa a la tradició del cartellisme català.

 

El calendari és un disseny d'Eduard Roca i les il·lustracions són de la jove dibuixant Gina Portillo que va interpretar gràficament una dotzena de les dates més assenyalades. És un calendari pensat per poder-lo penjar a la paret. Els dibuixos es poden descarregar en color o en la versió en  blanc i negre, per si es volen utilitzar com a material pedagògic per acolorir.

El Calendari de tradicions i costums 2010 fou dissenyat per Eduard Roca i il·lustrat per Roser Arimany. El calendari, pensat per penjar a la paret, és en format DINA3 i té una il·lustració per mes que fa referència a un element tradicional relacionat amb el cicle festiu. Els dibuixos es poden descarregar en color o en la versió en  blanc i negre, per si es volen utilitzar com a material pedagògic per acolorir.


 

El calendari s'edità en format de paret i de butxaca. El disseny gràfic és d’Eduard Roca i les il·lustracions, de Carles Ballesteros.

Les il·lustracions, entre les quals podem trobar la de la senyora Quaresma, la de la castanyera, la del cagatió o la dels pastorets, es poden descarregar en color i també en blanc i negre per tal que es puguin imprimir i acolorir.

 

 

Informació relacionada

  • Els calendaris al Pinterest

    Podeu veure totes les il·lustracions dels calendaris editats des de l'any 2009 al tauler "Calendaris de Tradicions i Costums" del compte de Pinterest de la DGCPAC.