Requetetxec

Llibre del mestre

Aquesta publicació és un material didàctic pensat per donar a conèixer els instruments i grups instrumentals dels Països Catalans a l’alumnat d’educació primària, i ha estat dissenyat d’acord amb les capacitats i necessitats que aquest alumnat té al llarg dels tres cicles de l’etapa.

Fent-hi, però, les adaptacions que el professorat cregui oportunes, també pot fer servei a l’educació infantil o l’ensenyament secundari. Igualment pot ser d’utilitat en altres àmbits d’aprenentatge fora dels ensenyaments de règim general: escoles de música, grups d’esplai, tallers, escoles de formació del professorat, escoles de formació de monitors, escoles d’adults...

Està format per divuit unitats didàctiques que presenten de manera visual i auditiva els nostres instruments i conjunts instrumentals, els contextos on actuen i la música que toquen.

El material consta de fitxes fotocopiables o imprimibles per a l’alumnat, un llibre del mestre, tres discos compactes amb audicions, i un CDROM.

Els fragments musicals són objecte de citació d’acord amb l’artícle 32 de la Llei de propietat intel·lectual, per a ús exclusiu amb finalitat docent. Els CD formen part indestriable del projecte Requetetxec. Descobrim els instruments i grups instrumentals dels Països Catalans, i no se n’autoritza l’ús independent.

 

Materials didàctics per a mestres i alumnes 

Requetetxec està dividit en 18 unitats i en cadascuna d’elles hi trobareu el següent  material:

  • Llibre del mestre: pretén ajudar el professorat a fer servir Requetetxec i cada unitat conté els següents apartats: Localització de la unitat; Introducció; Objectius i continguts de la unitat; Proposta d’activitats; Material addicional; Llista d’audicions de la unitat; Bibliografia especifíca de la unitat i Discografia complementària.
  • Fitxes de treball per a l'alumnat: Cada unitat té quatre fitxes de treball d’una pàgina, realizades en blanc i negre per tal que es puguin imprimir o fotocopiar. A les fitxes hi ha informació visual i escrita sobre l’instrument o la formació instrumental que es presenta, el seu context i la seva història. També hi ha els títols i autors de les audicions escoltades, i activitats a realitzar, l’última de les quals sempre és d’avaluació.
  • Material gràfic: En aquest apartat hi trobareu dibuixos d’instruments i agrupacions –sols o en el seu context-, partitures i musicogrames que apareixen en la publicació.
  • Audicions: Les audicions són el nucli de Requetetxec, ja que la major part de les activitats que proposem hi estan basades. La proposta d’activitats del llibre del mestre indica els moments en què suggerim fer escoltar cada audició. La majoria d’audicions del Requetetxec són tretes d’enregistraments que es troben al mercat. També trobareu exemples musicals que hem enregistrat expressament per a aquest projecte. Gràcies a ells tindreu l’oportunitat de fer escoltar a l’alumnat algunes audicions ben aclaridores i, en canvi, difícils de trobar: com sonen els instruments de la cobla per separat, els bordons d’un sac de gemecs, la manxa d’un acordió...

 

L'acte de presentació es va celebrar a la seu de l'Associació de Mestres Rosa Sensat el 22 de novembre de 2011,  diada de  Santa Cecília, a les 6 de la tarda.

Van presidir l'acte el Sr. Lluís Puig, en aquell moment director general de Cultura Popular i Tradicional, i el Sr. David Altimir, secretari de l'Associació de Mestres Rosa Sensat.

Els autors, Josep M. Mayol i Puentes i Maria Antònia Pujol i Subirà, van explicar la metodologia de treball amb exemples pràctics i amb la col·laboració de tres músics que van oferir al públic vàries peces recollides en els arxius sonors de la publicació.

Els assistents també van poder visualitzar el Requetetxec tal com es presenta a les pàgines d'aquest web de la DGCPAC, on està disponible en  format digital per a que tothom qui vulgui pugui accedir a tot el material.

Acte de presentació

Acte de presentació. Foto: Cristina Farran

Data d'actualització:  12.12.2012