• Imprimeix

Simposi Càstor Pérez. Havaneres: Contexts sonors, gènere i exportació

Càstor Pérez

Foto: Toni Foixench (havanerus.com) (CC BY-SA 3.0)

Palafrugell, 21 d'octubre de 2016.
Museu del Suro de Palafrugell.

 

Sota el nom d’havaneres hi ha moltes realitats que en configuren l’imaginari. L’havanera és un dels gèneres populars que neixen al segle XIX. A Catalunya esdevé indispensable per a les sessions de ball i central als cants de taverna. Passa a ser, també, un repertori per a corals, i un estil per incloure i barrejar a músiques de moda de cada temps; en especial, a sardanes i sarsueles. Avui és un acte que no pot faltar, en versió de concert, a molts programes de festes majors del país. Fora de Catalunya, també hi ha havaneres que beuen de llegendes comunes de “l’anada i tornada” de Cuba.

Les havaneres es defineixen per un ritme, per una temàtica de la lletra o pel tipus de grup de cantadors que les canta segons cada context. Cal relacionar-ho amb els gèneres mediterranis i del sud d’Europa que neixen a la mateixa època com a cants populars: rebetiko, flamenco, canto a chiterra, fado o la cançó napolitana, entre altres. Molts d’aquests esdevenen músiques identitàries d’un territori, una classe social o una ideologia determinada.

En motiu de la celebració dels 50 anys de la primera cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell, la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, juntament amb l’Ajuntament de Palafrugell, va organitzar  simposi de caràcter científic sobre les havaneres, on es van treballar aspectes menys coneguts i menys tòpics sobre aquest gènere musical i la cançó de taverna en general. 


Càstor Pérez i Diz (Coll de Nargó 1955 – Palafrugell 2010) va ser un compositor, cantant i estudiós del món de l’havanera. És considerat un hereu cultural dels vells cantaires d’havaneres i de cançó de taverna, i anà recopilant tota mena d’informació per tal que aquest cant no caigués en l’oblit. Formà part dels grups Port-Bo, Caobana, Duet i L’Empordanet. Fou un dels impulsors del projecte Cubacant i compositor d’havaneres tan reconegudes com Vestida de nit o Temps perdut, amb lletres de Glòria Cruz.

Data d'actualització:  21.09.2017

Informació relacionada