• Imprimeix

Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic

Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic

Projecció del documental “Arròs de Pals. La identitat d’un poble” d’Antoni Martí al pati del Museu de la Mediterrània. Foto: Gerard Cruset

Mostra de produccions audiovisuals relacionades amb la recerca i el patrimoni etnològic en general que combina filmacions amateurs antigues amb documentals i pel·lícules de ficció, totes sota el denominador comú de ser, d’una manera o altra, testimonis de formes de vida que es donen en la nostra societat. Alhora, la mostra també pretén il·lustrar com en les últimes dècades l’audiovisual ha penetrat en l’etnografia i vol posar de relleu com la recerca etnològica s’ha servit de l’audiovisual per documentar i explicar allò que ha investigat.

La primera edició va tenir lloc a Barcelona l’any 2011, la segona a Esterri d’Àneu el 2012, i des de 2013 té un caràcter multiseu. Durant tres anys la cultura convidada va ser Itàlia en virtut de la col·laboració amb la Xarxa Euromediterrània de Cultura Popular i del Patrimoni, Arianna. El 2016 va ser Mèxic gràcies a la col·laboració amb la Comisión Nacional para el Desarrollo de los Pueblos Indígenas (Gobierno de México). El 2017 la cultura convidada va ser Galícia, i en foren interlocutors el Museo do Pobo Galego i la Mostra de Cinema Etnográfico de Galícia.

 

L'any 2017 la cultura convidada va ser Galícia. La mostra començà al Museu comarcal de Cervera a principis de juliol. L'acte de cloenda es va celebrar el dia 23 de novembre a l'Institut Català d'Antropologia, a Barcelona.

 

La Mostra s'inaugurà el dia 1 de juliol al Museu de la Mediterrània (Torroella de Montgrí) i es clausurarà el dia 29 d'octubre a Santa Oliva. La Mostra està present a diferents seus que es poden consultar al cartell o al programa.

Van participar a la Mostra, a banda de la Filmoteca de Catalunya, el Museu de Cervera; el Museu de la Mediterrània (Torroella de Montgrí); l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu); l’Institut Ramon Muntaner-IRMU (Campredó, Puigcerdà, La Terreta Tremp i Barcelona); el Museu del Ter (Vic, Manlleu, Sant Mateu de Bages, Les Masies de Voltregà i Ripoll); el Museu de la Pesca (Palamós); el Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta) i l’institut Catalàd’Antropologia-ICA (Barcelona).

L'edició 2015 es va innaugurar a la Filmoteca de Catalunya amb el documental Melting pot: castellers indis, govindes catalans. L'acte va comptar amb la presència de Marta Saleta, directora del film, i Esther Oriol, presidenta dels Castellers de Sants (Barcelona). 

Barcelona, Amposta, Cervera, Espot, Esterri d'Àneu, Manlleu, Les Masies de Voltregà, Roda de Ter, Torelló, La Torre de Cabdella, Torí, Torroella de Montgrí i Vic

Data d'actualització:  12.02.2018