Des de la seva creació l’any 1993, el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana i actualment la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, han impulsat diverses accions relacionades amb la recerca, documentació, difusió i restitució del patrimoni etnològic català. 

4es Jornades Nacionals de Patrimoni Etnològic. La memòria popular

La Roca del Vallès, 9 i 10 de novembre de 2018

Centre Cultural La Roca
Carrer de Lope de Vega, 10. Mapa


L’estudi del memorialisme popular consisteix en mirar el passat partint del record de la gent comuna, una perspectiva que amb freqüència posa l’èmfasi en la vida quotidiana, la que transcorre sense grans esdeveniments ni fites per a la Història en majúscules. En la seva percepció i en el relat per part dels protagonistes sovint els sentiments hi juguen un paper important, atès que el punt de vista sobre el que es basteix el discurs no és el del professional, el de l’expert que n’ha de fer l’anàlisi, sinó el del protagonista que ho ha viscut en primera persona. De vegades la referència és la col·lectivitat, mentre que en altres ocasions ho és el propi individu; dues dimensions, en qualsevol cas, que sempre s’entrecreuen.

Aquestes jornades van reflexionar sobre aquest fenomen, molt estès a Catalunya en diferents formes, però sobre el qual s’ha vessat poca reflexió. Es va donar veu a experiències diverses, amb interessos distints i metodologies vàries, però que tenen totes en comú la recollida i l’anàlisi del testimoni personal.

Les jornades es van estructurar en tres grans blocs: “la gestió de la memòria popular”, “comunitats locals i memòria”, i “la dimensió personal de la memòria”. Estaven adreçades a perfils diversos: antropòlegs, historiadors, dinamitzadors comunitaris, psicòlegs, arxivers, i en general a tothom interessat en les formes de vida i la història propera.

 

Organitza:

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb l’Ajuntament de la Roca del Vallès - Arxiu de la Memòria Popular, l’Associació el Llibre de la VidaL’Arada – Creativitat Social i Univers d’Històries d’Europa al Món.

 

 

La memòria popular

Informació relacionada

Data d'actualització:  10.12.2018

Edicions celebrades

 • Terceres Jornades

  Patrimoni immaterial i natural.

  Centre de Natura i Cultura Can Trona, Vall d'en Bas, 8-10 de juny de 2017.

   

 • Segones Jornades

  La protecció i conservació del patrimoni etnològic immoble.

  Barcelona, 22 i 23 de novembre de 2010.

 • Primeres Jornades

  La recerca: una eina per a la gestió del patrimoni etnològic

  Barcelona, 23 i 24 de març de 2001.