Festes de foc

Cada any, coincidint amb la celebració del solstici d’estiu, a bona part dels pobles del Pirineu s'hi celebren les festes de foc de les falles, haros i brandons. Aquesta festa consisteix en baixar des de les muntanyes fins a la plaça del poble, unes torxes, o falles, enceses amb un foc vital i renovador, que culminen en una foguera a l’entorn d’un arbre de foc. Existeixen diverses modalitats d’aquest esquema festiu, tant en la confecció i la tipologia mateixa de les falles com en la forma de manipular-les, variacions que responen a les especificitats locals de cada indret. També s’hi inclou en aquesta modalitat de celebració les festes de foc que en dos pobles dels Prepirineus es celebren també durant el solstici d’hivern.

La celebració de la festa de les falles dels Pirineus és en l’actualitat un dels màxims exponents del patrimoni cultural de la serralada pirinenca i constitueix, per tant, un element cultural que aplega pobles i valls dels Pirineus en una gran celebració de caràcter transfronterer.

Aquesta important tradició que es celebra anualment a seixanta-tres pobles fallaires d’Andorra, Aragó, Catalunya i França ha estat reconeguda pel seu gran valor patrimonial i inscrita en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO el passat mes de desembre de 2015.

Coincidint amb aquesta declaració la Direcció General de Cultura Popular Associacionisme i Acció Culturals ha organitzat aquesta exposició que us presentem.

Properament, en aquesta mateixa pàgina, podreu visualitzar en diverses galeries d'imatges tots els plafons de l'exposició.

 

L'exposició es podrà visitar aquest estiu a:

  • Isil, al Pallars Sobirà. Del 23 de juny al 31 d'agost.

Horaris de visita:

Dilluns de 17 a 19h (Visita guiada a les 19 h)
Dimarts d’11 a 13h
De dimecres a dissabte de 17 a 19h
Diumenge tancat.

  • Rubí, a l'Ateneu Municipal (carrer Xile, 1-3). Del 2 al 24 de setembre. Inauguració el dia 4 de setembre.

Data d'actualització:  14.07.2017