Festes de foc

Cada any, coincidint amb la celebració del solstici d’estiu, a bona part dels pobles del Pirineu s'hi celebren les festes de foc de les falles, haros i brandons. Aquesta festa consisteix en baixar des de les muntanyes fins a la plaça del poble, unes torxes, o falles, enceses amb un foc vital i renovador, que culminen en una foguera a l’entorn d’un arbre de foc. Existeixen diverses modalitats d’aquest esquema festiu, tant en la confecció i la tipologia mateixa de les falles com en la forma de manipular-les, variacions que responen a les especificitats locals de cada indret. També s’hi inclou en aquesta modalitat de celebració les festes de foc que en dos pobles dels Prepirineus es celebren també durant el solstici d’hivern.

La celebració de la festa de les falles dels Pirineus és en l’actualitat un dels màxims exponents del patrimoni cultural de la serralada pirinenca i constitueix, per tant, un element cultural que aplega pobles i valls dels Pirineus en una gran celebració de caràcter transfronterer.

Aquesta important tradició que es celebra anualment a seixanta-tres pobles fallaires d’Andorra, Aragó, Catalunya i França va ser reconeguda pel seu gran valor patrimonial i inscrita en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO el mes de desembre de 2015.

Coincidint amb aquesta declaració la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Culturals organitzà aquesta exposició que us presentem.

Properament, en aquesta mateixa pàgina, podreu visualitzar en diverses galeries d'imatges tots els plafons de l'exposició.

 

Itineràncies de l'exposició:

  • Isil, al Pallars Sobirà. Del 23 de juny al 31 d'agost de 2017.
  • Rubí, a l'Ateneu Municipal (carrer Xile, 1-3). Del 2 al 24 de setembre de 2017. Inaugurada el dia 4 de setembre.
Data d'actualització:  28.09.2017