L'Envelat

Els envelats han estat un fenomen cultural que tingué una important rellevància a la societat catalana durant gairebé un segle i mig. Sorgits en el context dels canvis socials profunds de les primeres dècades del segle xix, i com a conseqüència de la gran afecció que hi havia pel ball a la Barcelona de l’època, els envelats es varen expandir ràpidament per tot el territori català i es van convertir en un element imprescindible i emblemàtic de les festes majors.

Els anhels i objectius d’aquesta exposició són rescatar de l’oblit, reivindicar i posar en valor l’envelat com a bé patrimonial i creació original i significativa de l’arquitectura i de la cultura popular festiva catalana, estimular la recerca històrica i la salvaguarda documental i material en relació als envelats i impulsar-ne la recuperació i recreació amb nous conceptes i formalitzacions.

L’exposició ha estat coorganitzada pel Departament de Cultura i l’Institut Ramon Muntaner amb motiu del Bicentenari de la Festa Major de Gràcia, el qual és objecte de commemoració per la Generalitat de Catalunya l’any 2017. Està formada per 41 plafons autoportants, units entre ells amb una estructura de fusta que permet múltiples distribucions. Els plafons contenen el material expositiu, que inclou textos impresos, fotografies i elements sonors i visuals.

Itinerància de l'exposició

2018:

  • Parets del Vallès: Centre Cultural Can Rajoler. C/ Travessera, 1. Del 12 de gener al 28 de gener del 2018.
  • Badalona: Museu de Badalona. Plaça Assemblea de Catalunya, 1. Del 8 de febrer a l’1 d’abril del 2018.
  • Cornellà de Llobregat: Museu Palau Mercader. Carretera de l’Hospitalet, s/n (Parc Can Mercader). Del 24 de juny al 30 de setembre del 2018.

2017:

Es pot acollir aquesta exposició?

Aquesta exposició està preparada per ser itinerant. Si esteu interessats a acollir-la podeu consultar el document Característiques tècniques per a itinerància.

Data d'actualització:  07.11.2017