• Imprimeix

L'Envelat

L'Envelat

Els envelats han estat un fenomen cultural que tingué una important rellevància a la societat catalana durant gairebé un segle i mig. Sorgits en el context dels canvis socials profunds de les primeres dècades del segle xix, i com a conseqüència de la gran afecció que hi havia pel ball a la Barcelona de l’època, els envelats es varen expandir ràpidament per tot el territori català i es van convertir en un element imprescindible i emblemàtic de les festes majors.

Els anhels i objectius d’aquesta exposició són rescatar de l’oblit, reivindicar i posar en valor l’envelat com a bé patrimonial i creació original i significativa de l’arquitectura i de la cultura popular festiva catalana, estimular la recerca històrica i la salvaguarda documental i material en relació als envelats i impulsar-ne la recuperació i recreació amb nous conceptes i formalitzacions.

L’exposició ha estat coorganitzada pel Departament de Cultura i l’Institut Ramon Muntaner amb motiu del Bicentenari de la Festa Major de Gràcia, el qual és objecte de commemoració per la Generalitat de Catalunya l’any 2017. Està formada per 41 plafons autoportants, units entre ells amb una estructura de fusta que permet múltiples distribucions. Els plafons contenen el material expositiu, que inclou textos impresos, fotografies i elements sonors i visuals.

La podeu visitar a l’envelat del Bicentenari als Jardinets de Gràcia del 2 de maig al 9 de juny de 2017.

Data d'actualització:  24.04.2017