• Imprimeix

L'Envelat

L'Envelat

Els envelats han estat un fenomen cultural que tingué una important rellevància a la societat catalana durant gairebé un segle i mig. Sorgits en el context dels canvis socials profunds de les primeres dècades del segle xix, i com a conseqüència de la gran afecció que hi havia pel ball a la Barcelona de l’època, els envelats es varen expandir ràpidament per tot el territori català i es van convertir en un element imprescindible i emblemàtic de les festes majors.

Els anhels i objectius d’aquesta exposició són rescatar de l’oblit, reivindicar i posar en valor l’envelat com a bé patrimonial i creació original i significativa de l’arquitectura i de la cultura popular festiva catalana, estimular la recerca històrica i la salvaguarda documental i material en relació als envelats i impulsar-ne la recuperació i recreació amb nous conceptes i formalitzacions.

L’exposició ha estat coorganitzada pel Departament de Cultura i l’Institut Ramon Muntaner amb motiu del Bicentenari de la Festa Major de Gràcia, el qual és objecte de commemoració per la Generalitat de Catalunya l’any 2017. Està formada per 41 plafons autoportants, units entre ells amb una estructura de fusta que permet múltiples distribucions. Els plafons contenen el material expositiu, que inclou textos impresos, fotografies i elements sonors i visuals.

Plafons de l'exposició

S'han trobat 26 resultats.

Autor:  Data de publicació:  Mida:  Utilització de les imatges i vídeos Avís: Es poden utilitzar les imatges i vídeos que estiguin subjectes a una llicència que així ho permeti (per exemple llicències Creative Commons). En cas de dubte, cal consultar l'organisme que apareix com a autor. Comparteix a: /web/resources/fwkResponsive/fpca_subcapcalera/img/NG_ico_twitter.png /web/resources/fwkResponsives/common/img/playIcon.png /web/resources/fwkResponsive/fpca_subcapcalera/img/NG_ico_facebook.png
Coberta
Presentació
Arquitectura tèxtil i tret diferencial dels envelats
La Catalunya vuitcentista i l'eclosió dels envelats
La Catalunya vuitcentista i l'eclosió dels envelats (I)
La Catalunya vuitcentista i l'eclosió dels envelats (II)
Tipologia i evolució dels envelats
Tipologia i evolució dels envelats (I)
Arquitectura de l'envelat
Arquitectura de l'envelat (I)
Procés de muntatge d'un envelat
Procés de muntatge d'un envelat (I)
L'espai interior
L'espai interior (I)
Els promotors i el finançament
L'envelat i el ball
L'envelat. Fet social de la Festa Major
Els arquitectes i el món dels envelats
Altres usos dels envelats
Els enemics del envelats
Els enveladors
Els enveladors (I)
Els envelats a Gràcia
Els envelats a Gràcia (I)
'L'envelat del Bicentenari' de la Festa Major de Gràcia
Crèdits

Crèdits

Organitza: Departament de Cultura i Institut Ramon Muntaner.
Comissariat, textos i documentació: Francesc Albardaner i Josep Mañà.
Producció, disseny i documentació: Disseny expositiu: Olga de la Cruz / BbCR. Disseny gràfic: Quim Boix / BbCR.
Documentalista: Montserrat Roig.
Audiovisual: Carlos Villaoslada.
Instal·lació tècnica: CODI av i BTX estudi.
Fusteria: Taller Viñolas.
Impressió gràfica: EGM.
Amb l'assessorament especial dels enveladors que havien muntat envelats d'antenes: Jaume Ballús i Roig (Corró d'Avall), Jordi Barris i Vilagran (Salt), Vicenta Ribera i Verdaguer (Agramunt), Josep Maria Dalmau i Batalla (Valls), Pere Figueras i Gonzalez (Granollers-Canovelles), i Josep Navarro i Font (Manresa).
Agraïments: Joaquim Albardaner; Ernest Aldea; Anna Batlle; Josep M. Cantel; Montserrat Garrich; Teresa Grandas; Joan López; Rosa Martí; Jesús Mestre; Salvador Miserachs; Família Obradors; Perejaume; Jordi Pablo; Bernat Porter; Andreu Riera; Pere Sauleda; Montserrat Tort; Ester Valls (In memoriam); Anna Viada; Susanna Vintró.
Imatges: Ajuntament de Tiana, Arxiu Albardaner, Arxiu Comarcal d'Osona, Arxiu Comarcal de La Selva, Arxiu Comarcal del Bages, Arxiu Comarcal del Baix Penedès, Arxiu Comarcal del Ripollès, Arxiu Comarcal del Vallès Oriental, Arxiu Casa Viada, Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, Arxiu Històric de Sabadell, Arxiu Històric Roquetes, Nou Barris, Arxiu Josep M. Sagarra, Arxiu Municipal d'Argentona, Arxiu Municipal de Begur, Arxiu Municipal de Blanes, Arxiu Municipal de Calella, Arxiu Municipal de Cardedeu, Arxiu Municipal de Granollers, Arxiu Municipal de Llavaneres, Arxiu Municipal de Lloret de Mar, Arxiu Municipal de Malgrat de Mar, Arxiu Municipal de Molins de Rei, Arxiu Municipal de Navàs, Arxiu Municipal de Palamós, Arxiu Municipal de Parets del Vallès, Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols, Arxiu Municipal del Districte d'Horta-Guinardó, Arxiu Municipal del Districte de Gràcia, Arxiu Municipal del Districte de Les Corts, Arxiu Municipal del Districte Sarrià-Sant Gervasi, Arxiu Nacional de Catalunya, Arxiu Tóffoli, Centre de Documentació de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Col·legi d'Arquitectes de Barcelona, Col·legi d'Arquitectes de Girona, Filmoteca de Catalunya, Fondos fílmicos Filmoteca Española, ICAS (Sevilla), Museu Arts Escèniques. Institut del Teatre, Museu de Badalona, Museu Marítim de Barcelona, Museu Nacional d'Art de Catalunya, Revista Serra d'Or, Taller d’Història de Gracia.
Amb la col·laboració de: Fundació Festa Major de Gracia, Obra Social La Caixa.
Amb el suport de: San Miguel.

Itinerància de l'exposició

2019:

  • Santa Perpètua de la Mogoda: Granja Espai Cultural. Plaça de l'Era, s/n. Del 30 d'agost al 21 d'octubre.
  • L'Hospitalet de Llobregat: Museu de l'Hospitalet. Carrer Joan Pallarès, 38. Del 20 de juny al 29 d'agost.

2018:

2017:

Data d'actualització:  09.10.2018