• Imprimeix

Calendaris

La Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural ha col·laborat amb Òmnium Cultural en diverses de les edicions del Calendari de tradicions i costums. En els calendaris s'hi recullen celebracions festives i activitats representatives del país relacionades amb algun dels àmbits de la cultura popular.

Trobareu material descarregable d'aquests calendaris i dels de 2014 i 2015 a la pàgina Calendaris de tradicions i costums a l'apartat Materials didàctics.

També podeu veure les il·lustracions de tots els calendaris al tauler "Calendaris de Tradicions i Costums" del compte de Pinterest de la DGCPAC.

Fent un recorregut per les festes populars del país ens adonem que quan volem celebrar alguna cosa ho fem menjant i practicant el "comensalisme" i en el nostre calendari hi assenyalem molt sovint les festes amb allò que mengem junts. En el calendari 2013 hem volgut reflectir les menges que pertoquen a les celebracions festives de cada mes, des del tortell de reis, passant pels calçots, els bunyols, les coques, el rostit, el pa amb tomàquet, les castanyes i l’Escudella de Nadal. Per aquest motiu enguany hem comptat amb el suport de la Fundació Institut Català de la Cuina.

Aquest any l'il·lustrador Christian Inajara ens sorprèn amb la seva tècnica i amb ella ens capbussa en la nostra gastronomia tant variada, bon profit!

Calendari 2013

La música és un element indestriable de les festes populars del país. Per aquest motiu, el calendari del 2012 s’omplí de les veus, els instruments i les formacions musicals que ens endinsen en les nostres festivitats més arrelades.
Cada mes inclou la nova Agenda  musical, que recull els festivals de música tradicional d’arreu de Catalunya programats per al 2012 i algunes de les dates més assenyalades dins el calendari musical català.

Trobareu l’empremta pròpia de Jordi Borràs, qui amb els seus dibuixos il·lustra les festivitats i ens apropa a la tradició del cartellisme català.

 

Calendari 2012

El calendari és un disseny d'Eduard Roca i les il·lustracions són de la jove dibuixant Gina Portillo que va interpretar gràficament una dotzena de les dates més assenyalades. És un calendari pensat per poder-lo penjar a la paret. Els dibuixos es poden descarregar en color o en la versió en  blanc i negre, per si es volen utilitzar com a material pedagògic per acolorir.

Calendari 2011

El Calendari de tradicions i costums 2010 fou dissenyat per Eduard Roca i il·lustrat per Roser Arimany. El calendari, pensat per penjar a la paret, és en format DINA3 i té una il·lustració per mes que fa referència a un element tradicional relacionat amb el cicle festiu. Els dibuixos es poden descarregar en color o en la versió en  blanc i negre, per si es volen utilitzar com a material pedagògic per acolorir.


 

I_Calendari_10_portada

El calendari s'edità en format de paret i de butxaca. El disseny gràfic és d’Eduard Roca i les il·lustracions, de Carles Ballesteros.

Les il·lustracions, entre les quals podem trobar la de la senyora Quaresma, la de la castanyera, la del cagatió o la dels pastorets, es poden descarregar en color i també en blanc i negre per tal que es puguin imprimir i acolorir.

 

 

Calendari de tradicions i costums
Data d'actualització:  28.09.2017