• Imprimeix

Catàlegs Exposicions

La Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural organitza exposicions amb la finalitat de difondre la cultura popular i tradicional catalana. Fruit d’aquestes exposicions s’han publicat fulletons i catàlegs que expliquen el contingut d'aquestes.

De pagès a típic. 100 anys dels vestits de l'Esbart Català de Dansaires

L’Esbart Català de Dansaires va organitzar l’exposició De pagès a típic. 100 anys dels vestits de l’Esbart Català de Dansaires de setembre a desembre del 2016 a la Casa dels Entremesos de Barcelona, seu social de l’entitat, en motiu del centenari de la primera indumentària de l'entitat. L’exposició va documentar i exposar el recorregut que entre 1908, any de la fundació, i el 1916 va portar a l’Esbart Català de Dansaires a deixar els vestits de carrer que als inicis duien els dansaires per les mostres de dansa i substituir-los per vestits de pagès, primer llogant-los i més endavant confeccionant-ne en propietat. En el llibret digital, editat amb motiu de l’exposició, trobareu com eren els primers vestits a través de fotografies i documentació diversa i amb cites extretes dels Llibres d’actes de l’Esbart Català de Dansaires que expliquen el projecte. A més a més també visualitzareu els vestits de dos dels conjunts d’home confeccionats l’any 1916 i un conjunt original de Flix datat entre 1870 i 1880, donat a l’Esbart per la Teresa Aguilà, que mostra la procedència dels models escollits en la confecció de les peces, dos conjunts de mocadors de pit i davantals també de 1916 i diverses peces i documents en vitrines.

 

 

Informació relacionada

Capgrossos, pigues i berrugues. Figueres, Olot, Vic i els seus esparriots

L’exposició és una mostra itinerant que ha comptat amb la participació dels ajuntaments de les ciutats de Figueres, Olot i Vic i també amb la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural. Va néixer amb la voluntat de reunir, per primera vegada, quatre capgrossos catalans que tenen una aparença molt semblant i que, segons sembla per la documentació conservada, tots podrien tenir el mateix origen. Es tracta d'en Berruga de Figueres, el Cap de Lligamosques d'Olot, el Merma o Cap de Llúpia de Vic i el Cap de Lligamosques de la família Bolós. Aquests personatges són els que, juntament amb la resta d’elements de la faràndula popular, configuren i donen identitat a les festes de cada ciutat. És important conèixer cada un dels elements per poder entendre el seu conjunt, i entendre, a la vegada, les seves funcions.

L’exposició és una ocasió única de veure plegats aquests i altres personatges de les festes populars de casa nostra, i aquest catàleg és un document gràfic que vol ampliar-ne els continguts i deixar-ne testimoni.

 

Coberta del catàleg de l'exposició

Portada del catàleg de l'exposició Capgrossos, pigues i berrugues. Figueres, Olot, Vic i els seus espariots

Informació relacionada

De les estrenes a les felicitacions nadalenques

BUSQUETS CAMPDELACREU, Lluís - Carles.
Barcelona: Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, 2007, 62 p.

Aquest catàleg correspon a l'exposició Exponadales, produïda pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (actual Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural). El catàleg, a més de presentar els materials que conformen els continguts de l'exposició, recull diversos articles, elaborats per Lluís - Carles Busquets i Campdelacreu, sobre la trajectòria vital i professional de Joan Amades, sobre l'Arxiu Joan Amades i sobre la història, l'evolució temàtica de les nadales i el seu procés de desaparició o substitució. Inclou també un annex, elaborat per Ramon Vilar, sobre les captes, formuletes, crits de sereno i de carrer i cançons de Nadal. El catàleg conté, a més, un CD amb la guia sonora de l'exposició: captes i estrenes, cançons de Nadal, formuletes del tió, cap d'any i reis, crits de sereno, etc.

Com a material de suport de l'exposició s'edità una col·lecció facsímil de nadales d'època del fons Joan Amades intitolat Exponadales. De les estrenes a les felicitacions nadalenques a l'Arxiu Joan Amades.
L'Arxiu Joan Amades conté, entre altres documents, una rica col·lecció de nadales que formen part del fons de l'obra gràfica amb més de 13.000 estampes. Aquesta edició va voler donar a conèixer una part d'aquest fons i oferir al públic una aproximació a aquest món de la imatgeria popular que són les nadales amb gravat imprès, que fruit de la introducció de la litografia a Catalunya van aparèixer durant la primera meitat del segle XIX.

 

Portada del catàleg de l'exposició

Coberta del catàleg de l'exposició

Data d'actualització:  28.09.2017

Informació relacionada

  • Exposicions itinerants
    Exposicions disponibles per a totes aquelles entitats o institucions que vulguin deixar-les o bé acollir-les