• Imprimeix

Edicions Singulars

Els Germans Castells, art i figures per al pessebre

Les figures del taller Castells han donat vida a multitud de pessebres. Petites escultures de qualitat fetes en el marc d’un procés totalment artesanal, rigorós i perfectament planificat, que transmet l’estima i la cura amb què s’ha fet cada una de les peces.

Tres generacions que han estat al servei de l’art pessebrístic i que, amb la seva feina, han contribuït també a la difusió i internacionalització del pessebre català. Milers de figures han sortit de les mans dels sis components d’aquesta nissaga de grans artesans, que han aportat la seva creativitat i el seu bon fer al món del pessebre.

La família Castells és una nissaga, la història de la qual està estretament lligada a la història del pessebrisme a Catalunya, i és per això que aquest llibre va més enllà de la història familiar i parla també de la història i el desenvolupament del pessebrisme a Catalunya.

L’any 2018 el Govern de Catalunya va concedir la Creu de Sant Jordi als germans Castells, Joan i Martí Castells Badia, una distinció justa i merescuda, per a ells, però —com ells mateixos van expressar— extensible a tot el moviment pessebrista català.

Coberta del llibre

Coberta del llibre

Informació relacionada

Educació i cultura popular

Conclusions i experiències del Fòrum d'Educació i Cultura Poplular. Barcelona, 2018.

Del 25 al 28 de gener de 2018, en el marc del Som Cultura Popular, es va celebrar el Fòrum d’Educació i Cultura Popular, però aleshores no conclogué el Fòrum. Perquè la cloenda final del Fòrum d’Educació i Cultura Popular és aquest document que teniu avui a les mans. El document que recull les consideracions dels experts i expertes, les experiències presentades, i aportacions de la trobada. És un document divers, que proposa, apunta direccions i noves reflexions. Que no dóna solucions, però sí que ofereix eines per a trobar-les. Que (re)obre debats necessaris, que sacseja rutines, que qüestiona certeses. I que (de)mostra que, en aquest camí, a més d’haver-hi camp per córrer, tant el camp com el córrer tenen sentit i són plenament vigents. Quina continuïtat tindrà a partir d’ara el Fòrum d’Educació i Cultura Popular? Això ho decidiran les persones que estimen l’educació, i la cultura popular. Concloem el Fòrum en un moment políticament i socialment complex i desconcertant, amb valors que crèiem consolidats posats de nou en qüestió, i amb una crisi institucional sense precedents en les darrers dècades. I això també influirà en els horitzons de continuïtat del Fòrum. El que estem segurs és que vivim temps de construir noves esperances i que, mentre hi hagi escola, i hi hagi cultura popular, l’escola serà cultura popular, i la cultura popular serà escola.

Logotip del Fòrum sobre Educació i Cultura popular

Informació relacionada

Catàleg de gegants centenaris de Catalunya

Els gegants, i per extensió d’altres elements de la imatgeria popular com caps grossos, bestiari, etc, són els elements més representatius i emblemàtics de la Festa. Així doncs estudiar els Gegants és alhora estudiar la Festa. L’evolució de la imatgeria popular és doncs també l’evolució de la Festa.

S’ha d’assenyalar que es tracta d’una obra col·lectiva, d’una obra duta a terme per un equip d’estudiosos coordinat per en Lluís Ardèvol. Els components de l’equip que ha fet possible aquest ingent treball són: Carles Freixes, Jan Grau, Oriol Ibàñez, Jordi Miralles, Gerard Picó, Gerard Pouget, Joan Pozo i Albert Rumbo. Sense oblidar tampoc a tots els que d’una manera o altra, cedint una fotografia o aportant-hi una dada o de la manera que sigui, hi han col·laborat.

Metodològicament s’han catalogat tots els gegants que tenien cent o més de cent anys; adjuntant-hi tota la informació de que es disposava. I alhora s’ha estructurat l’exposició agrupant els municipis on pertanyen els gegants per comarques. D’aquesta manera es fa compliment d’una de les lleis de tot catàleg, la de facilitar l’accés a les dades i informacions que conté el catàleg.

Un altre dels actius de l’obra és la rigorosa feina de documentació que hi ha al darrera. Totes les hores esmerçades en arxius, tant privats com públics a la recerca d’una dada; i també, com correspon a una obra sobre imatgeria, l'abundant presència fotogràfica del llibre.

 

Any edició: 2015

 

Història de Catalunya amb Cançons

Format CD. Versió actualitzada 2014

L’any 1971 el Mestre Ros Marbà composà la Història de Catalunya amb Cançons a partir dels textos realitzats per l’escriptor Jaume Picas. Se n’edità un disc amb les veus de la cantautora i intèrpret Guillermina Motta, La Trinca i un cor de nens i nenes. El Disc fou una manera lúdica de fer arribar la història de Catalunya als més petits, posant música i veu a algunes de les etapes més destacades del nostre passat, des de Guifré el Pilós fins la Renaixença literària.
L'any 2014, Antoni Ros Marbà ha tornat a posar música a fets històrics de Catalunya com ara la guerra civil i la diada de l’onze de setembre. Aquest cop amb textos de l’escriptor Miquel Desclot. Així, la Història de Catalunya amb Cançons ha estat completada amb 5 noves cançons, s’ha allargat la narració que les enllaça i s’ha aprofitat per reinstrumentar algunes de les cançons ja existents.

Història de Catalunya amb cançons

Informació relacionada

REQUETETXEC. Descobrim els instruments i grups instrumentals dels Països Catalans

Aquesta publicació és un material didàctic pensat per donar a conèixer els instruments i grups instrumentals dels Països Catalans a l’alumnat d’educació primària, i ha estat dissenyat d’acord amb les capacitats i necessitats que aquest alumnat té al llarg dels tres cicles de l’etapa.

Fent-hi, però, les adaptacions que el professorat cregui oportunes, també pot fer servei a l’educació infantil o l’ensenyament secundari. Igualment pot ser d’utilitat en altres àmbits d’aprenentatge fora dels ensenyaments de règim general: escoles de música, grups d’esplai, tallers, escoles de formació del professorat, escoles de formació de monitors, escoles d’adults...

Està format per divuit unitats didàctiques que presenten de manera visual i auditiva els nostres instruments i conjunts instrumentals, els contextos on actuen i la música que toquen.

El material consta de fitxes fotocopiables o imprimibles per a l’alumnat, un llibre del mestre, tres discos compactes amb audicions, i un CDROM.

Els fragments musicals són objecte de citació d’acord amb l’artícle 32 de la Llei de propietat intel·lectual, per a ús exclusiu amb finalitat docent. Els CD formen part indestriable del projecte Requetetxec. Descobrim els instruments i grups instrumentals dels Països Catalans, i no se n’autoritza l’ús independent.

La publicació es troba a la venda però també podeu accedir a tot el material des del següent enllaç:

Requetetxec

Coberta

Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial

París, 17 d'octubre de 2003

El text de la Convenció té per objectiu salvaguardar el patrimoni immaterial, promoure el respecte a les comunitats que el serven, fomentar la sensibilització i estimular la cooperació i l’assistència internacionals. És un document d’ordre general
que ha de provocar, entre altres coses, la integració en les legislacions corresponents d’aquest nou concepte, amb la finalitat declarada d’aconseguir-ne una protecció efectiva.


Any edició: 2010

Fent camí per la molsa

Les figures del pessebre popular

Aquest llibre, editat en motiu de l’exposició “Fent camí per la molsa. Les figures del pessebre popular”, que es va dur a terme a la sala d’exposicions d’Artesania de Catalunya durant cicle festiu nadalenc de 2008, ha estat concebut amb la voluntat de ser un registre visual d’allò que va ser la mostra.

Prosseguint l’objectiu que va impulsar la mostra, aquesta publicació vol col·laborar a donar a conèixer el contingut simbòlic i cultural dels elements més característics que configuren el paisatge natural humà del pessebre popular a Catalunya.

 

Els autors del llibre són l’Isabel Banal i en Josep Mañà i el pròleg és a càrrec de Josefina Roma.

 

Aquesta publicació ha estat coeditada pel CPCPTC (actualment Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural) del Departament de Cultura, el Districte de Ciutat Vella de l’Ajuntament de Barcelona i Artesania de Catalunya del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya.

 


Any d'edició: 2009

 

Les figures del pessebre popular

Fent camí per la molsa

Els tresors de Joan Amades

La col·lecció d'imatge impresa de l'Arxiu Joan Amades

 La cultura popular catalana no es pot entendre sense l’aportació de l’Arxiu Joan Amades. La seva riquesa i diversitat són un preuat tresor, format per valuoses peces que ens expliquen les formes de vida dels nostres avantpassats.

Ara, de la mà dels millors especialistes, podem valorar aquest tresor visual en tota la seva dimensió i entendre molt més les possibilitats insospitades de les imatges gràfiques i virtuals que ens envolten.

Aquesta obra s’ha desenvolupat a partir de  l’exposició “Imatgeria popular. La col·lecció d’imatge impresa de l’Arxiu Joan Amades” del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, en coedició amb l'editorial Ara Llibres, en ocasió del cinquantè aniversari de la mort d’aquest recordat folklorista.

Any d'edició: 2009

Els tresors de Joan Amades

Els tresors de Joan Amades

Catalunya, terra de festa i tradició

Aquesta publicació en format fulletó, vol ser una introducció a les festes a Catalunya. S'ha intentat transmetre una mirada actual a les festes, conscients de mancances com ara la diversa gastronomia de la festa o molts altres elements de la cultura popular fruit d'una intensa participació ciutadana. La riquesa associativa de la societat catalana manté, en bona mesura, la riquesa de la cultura popular i el dinamisme de les festes i tradicions al llarg de l'any.

Any d'edició: 2009

Recomanacions posturals per a instrumentistes de música tradicional

Aquesta col·lecció consta de cinc cartells dedicats a diferents instruments tradicionals. L'objectiu bàsic d'aquesta col·lecció és subministrar als músics tradicionals informació clara sobre la postura correcta a l’hora de tocar els instruments.

Han estat elaborats per la Fundació Ciència i Art, com a resultat dels estudis que efectua des de fa temps en col·laboració amb l’Institut de Fisiologia i Medicina de l’Art de Terrassa, i editats en paper pel Centre de Cultura Popular i Tradicional de Catalunya (Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural).

Any d'edició: 2009.

Quaderns de cultura popular

Aquesta col·lecció, coeditada amb El Periódico de Catalunya,  està formada per 14 opuscles que expliquen els diferents àmbits de la cultura tradicional catalana:

 • La festa. Celebracions populars a Catalunya
 • El fet casteller. La història i l’actualitat d’un costum tradicional
 • Cantar, ballar i rondar. La música i la dansa en la cultura popular i tradicional
 • Les figures de la festa. Gegants, nans, capgrossos i bestiari: l’imaginari popular
 • El Carnaval. La festa de la transgressió popular
 • El foc a la festa. Espurnes, flames i espetecs, la màgia de la nit
 • El teatre al carrer. Processons, seguicis i representacions singulars
 • La gastronomia. Patrimoni natural i històric
 • La sardana. Història i actualitat
 • Les festes tradicionals d’interès nacional
 • Històries de l’imaginari. Quadern 1. Llegendes catalanes
 • Històries de l’imaginari. Quadern 2.  Llegendes catalanes
 • El cicle de l’any. Quadern 1.  El temps festiu: els cicles, les diades tradicionals i la configuració del calendari
 • El cicle de l’any. Quadern 2.  El calendari festiu.

Any d'edició: 2000

Quaderns de cultura popular

Quaderns de cultura popular

Música Popular

En aquesta col·lecció trobareu una gran varietat de músiques tradicionals catalanes interpretades per diverses formacions musicals i editades en CD.

Any d'edició: 1994-1995

CPCPTC. Balanç 2007-2010

Balanç dels resultats del mandat 2007-2010, que reflecteix un treball que necessita continuïtat ja que la cultura popular catalana és una eina viva, participativa i creativa. 

Any d'edició: 2010

Data d'actualització:  29.11.2018