• Imprimeix

El Palau Moja

el Palau Moja, des de les Rambles de Barcelona / D.G. Patrimoni Cultural

el Palau Moja, des de les Rambles de Barcelona

El Palau Moja, situat enmig de la Rambla de Barcelona, és el lloc privilegiat on treballem. Escenari freqüentat per l’alta societat barcelonina de finals del segle XVIII, actualment acull les oficines de la Direcció General d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni després que el Departament de Cultura de la Generalitat l’adquirís i el restaurés.

La marquesa de Moja, promotora de l’edifici

La construcció del palau va començar l’any 1774 amb l’enderrocament de la muralla de la Rambla i de la porta Ferrissa. La seva promotora va ser la marquesa de Moja, Maria Lluïsa Descatllar, i Josep Mas Dordal l’arquitecte que el va dissenyar inspirant-se en les tendències estètiques arribades de França.

Una casa de marquesos, reis i escriptors

L’espai on ara hi ha les nostres taules, llibreries i ordinadors, ha acollit al llarg de la història marquesos (els Moja i el de Comillas), comtes (Güell), monarques (Alfons XII o el mateix Joan Carles I quan era príncep) i, fins i tot, destacats personatges de la cultura catalana (mossèn Jacint Verdaguer).

Espectacular per dins i per fora

Un dels primers elements que criden l’atenció és l’entrada a les nostres oficines. La porta principal dóna al carrer de la Portaferrissa i no pas a la Rambla. La raó ve de finals del segle XVIII, quan la Rambla era una riera sense urbanitzar.
Un cop al vestíbul ens trobem amb l’escala noble, una de les joies del palau, que pugem i baixem cada dia. Un dels antics amos de l’edifici, el marquès de Comillas, la va fer revestir amb marbre i va construir una barana amb el mateix material. L’encarregat de decorar les parets va ser el pintor romàntic Eduard Masdeu i Llorenç.

l'escala noble, entrada del Palu Moja

Informació relacionada

El gran saló: l’estança més noble del palau

Però si l’escala és espectacular, ben a prop dels despatxos hi tenim el lloc  més noble de l’edifici: el gran saló. Tres pisos d’alçada, planta quadrada i grans finestrals oberts a la Rambla són les seves característiques més destacades. La decoració és obra de Francesc Pla, conegut com “el Vigatà”. Les seves pintures murals amb escenes històriques, retrats de la família Moja i garlandes de flors van ser testimoni de les celebracions més exquisides del palau.

palau_moja_vigata

Petits tresors amagats

Però el nostre “palau-oficina” encara guarda més tresors, com la capella de mossèn Cinto (on celebrava missa per a la família del seu mecenes, el marquès de Comillas) i la sala de les maquetes dels vaixells de la Companyia Transatlàntica: una espectacular col·lecció de miniatures de la flota propietat del marquès.