• Imprimeix

Exposicions tancades

Podeu consultar més informació sobre les exposicions ja tancades aquí.

Exposició col·lectiva que recull els vídeos finalistes del premi de vídeo creació Discover. El premi neix el 2015 a iniciativa de LOOP Barcelona i amb el patrocini d’Estrella Damm, amb l’objectiu d'apostar i reconèixer la recent producció de vídeos i films d'artistes visuals, a través d'una convocatòria oberta a la comunitat artística internacional. La mostra reuneix peces seleccionades per un jurat professional, juntament amb el vídeo més votat pel públic a través del canal online Discover. 

En el marc del Programa d’exposicions itinerants 2016-2017, “Fotollibres. Aquí i ara”, és una mostra col·lectiva en què la Fundació Foto Colectania reuneix el treball de vuit fotògrafs que amb les seves sèries han contribuït a l’eclosió recent dels fotollibres.

La mostra reuneix treballs fotogràfics recents dels artistes Ricardo Cases, Cristina De Middel, Óscar Monzón, Aleix Plademunt, Simona Rota, Txema Salvans, Carlos Spottorno, Antonio M. Xoubanova.

En la nostra societat accelerada, el temps es converteix en una preocupació principal a mesura que intentem mantenir-nos al dia dels grans esdeveniments que tenen lloc a escala global i reaccionar-hi. Vivim en un estat de connexió permanent que ens porta a l’ansietat de formar part d’un present que no és el propi, sinó el que descriuen els mitjans de comunicació i les xarxes socials.

L’exposició "Real Time" presenta una selecció d’obres d’art contemporani en les quals el concepte de “temps real” té un paper principal, ja sigui per la qüestió de la relativitat del temps, per l’ús de dades extretes en temps real d’Internet o per la seva intenció de crear una visió actual, “realista” i sempre canviant del temps en què vivim.

La mostra col·lectiva “Fairy Tales” forma part del Programa d'exposicions itinerants del Departament de Cultura 2015-2016. L'exposició, produïda pel M | A | C i comissariada per David Santaeulària, reuneix obres dels artistes Verónica Aguilera, Toni Amengual,Carles Congost, Marla Jacarilla, Marc Larré,Job Ramosi Xevi Solà.

“Fairy Tales” presenta diverses maneres d’acostar-se a la narrativa i la ficció des de les arts visuals. A través de diverses disciplines, com ara la fotografia, la pintura o el vídeo art, els artistes proposen peces que sedueixen l’espectador per la seva capacitat de provocar nous relats més enllà d’una primera lectura formal. Les obres també plantegen opcions crítiques per avaluar la posició de l’observador i del creador.

Mostra col·lectiva pensada i coordinada per l'escriptor Martí Sales i pel director de la Fundació Palau Pere Almeda. Produïda per la Fundació Palau, l’exposició sorgeix de la voluntat de reflexionar sobre el moment actual de crisi i canvi de paradigmes. Amb un total de 26 participants, mostra la feina de col·lectius i moviments socials que promouen noves maneres de participació i transformació social.

La mostra col·lectiva “Constel·lacions familiars”, guanyadora del premi Terrassa Comissariat 2012, està dirigida per Alexandra Laudo (Heroínas de la Cultura), i reuneix obres dels artistes visuals Lúa Coderch, Ryan Rivadeneyra, Katerina Šedá, Paco Chavinet, Lola Lasurt, Matías Costa i Sergi Botella.

Els projectes que es presenten a aquesta mostra abasten la fotografia, el vídeo, la pintura i el dibuix, entre d’altres. Són propostes que s’articulen a partir de documentació i testimonis que consignen l’experiència individual i familiar, que despleguen un ordre simbòlic particular i apel·len a una memòria i a un temps històric personal, desarticulat de les grans narracions institucionals.

El Departament de Cultura, l’Ajuntament de Badalona, la Universitat de Barcelona i el Museu d’Art de Cerdanyola presenten l’exposició “Tom Carr. Ecos de Carles Buïgas”. Comissariada per Fina Duran, la mostra pretén ser una mirada des del present a una obra del passat i amb l’esperit cap al futur, materialitzat amb les aportacions del TCteamwork, format per Tom Carr conjuntament amb dos joves artistes, Massimiliano Moro i Lourdes Santandreu Planas, que comptaran també amb l’aportació de l’artista de Badalona Marcel Rubio Juliana.

En aquesta exposició es mostra ben clarament com l’eco de l’obra de Carles Buïgas ha despertat l’interès de Tom Carr i el seu equip i ha provocat una reacció creativa interessant i un diàleg fructífer que ha possibilitat, a través de l’anàlisi del treball fet, arribar a una creació artística de gran interès dins els paràmetres més contemporanis.

L’obra que porta el mateix títol que l’exposició i que ha estat creada especialment per reflectir el diàleg entre els dos artistes, Ecos de Carles Buïgas (2013), esdevé l’eix principal de la mostra i per mitjà d’un seguit de projeccions ens mostra l’anàlisi de les formes i de les parts integrants de l’obra de Buïgas (llum, forma, color i aigua), que Tom Carr fa des de la mirada actual.

Organitzada pel Departament de Cultura, produïda per la Fundació Joan Brossa i comissariada per Glòria Bordons, l’exposició mostra l’obra polièdrica de Joan Brossa partint de tres eixos: el compromís, la transformació i la mirada reflexiva.

«Escolteu aquest silenci» és un poema de Joan Brossa escrit l’any 1963. Uns mots que sintetitzen tota una trajectòria projectada en diferents gèneres i disciplines, un camí que el poeta fa de manera compromesa, alhora que transforma la realitat màgicament i acondueix el lector o espectador cap a una reflexió crítica i irònica, amb uns elements mínims i senzills.

Joan Brossa ens força a una nova mirada per descobrir el silenci original a partir de les obres que s’exhibeixen en aquesta exposició.

El Departament de Cultura presenta “Estratègia de la precarietat”, de Francesc Abad, en el marc del seu Programa d’exposicions itinerants 2014-2015.

Produïda per ACVic Centre d’Arts Contemporànies i comissariada per Miquel Bardagil i Magdala Perpinyà, l’exposició mostra un recull de les darreres obres de Francesc Abad (Terrassa, 1944), considerat un dels pioners de l’anomenat art conceptual a Catalunya i un dels artistes contemporanis més destacats en actiu.

“Estratègia de la precarietat” és una exposició pensada com a epíleg de la trajectòria artística de Francesc Abad, donat que fa un recorregut per les seves darreres obres fent balanç de la seva evolució artística. La mostra gira al voltant de quatre grans eixos d’investigació estètica que ens mostren allò que atreu i preocupa l’artista: la recuperació històrica i crítica del passat, la relectura constant del present, el concepte d’utopia en l’actualitat i la reivindicació que la indústria no ha de manar sobre els artistes.

L’exposició, comissariada per Manel Guerrero, s’estructura a partir de la relació de Guinovart, un dels mestres més rellevants de l’informalisme, amb els poetes i la poesia. L’autor, que estigué vinculat a Dau al Set en la dècada dels anys 40 i 50 del segle passat, va descobrir la força del gènere amb la lectura de poemaris de Federico García Lorca. El poeta granadí fou qui li va obrir el ulls respecte de les potencialitats del llenguatge poètic per a la creació plàstica.

Organitzada pel Departament de Cultura i produïda per la Fundació Foto Colectania, l’exposició reuneix 75 imatges de Manel Armengol procedents dels fons de la col·lecció de la Fundació, preses pel fotògraf a finals dels anys setanta a Espanya, els Estats Units i la Xina. Aquesta va ser una època intensa, plena d’incerteses i de canvis fonamentals en la història d’aquest països, que Armengol va saber captar a partir d’una mirada personal i profunda. Les imatges transcendeixen la seva època per convertir-se avui en veritables assajos fotogràfics, un relat únic més enllà de la distància geogràfica que les separa.

Comissariada per Irene de Mendoza, l'organització per part del Departament de Cultura d'aquest itinerari va permetre que la mostra es veiés per primera vegada a Catalunya després d’haver-se exposat a l’Arquivo Municipal de Lisboa / Arquivo Fotográfico del 21 de novembre de 2008 al 30 de gener de 2009.

Manel Armengol. Actuació policial contra manifestants. Barcelona, 1976

Manel Armengol. Actuació policial contra manifestants

Organitzada pel Departament de Cultura i coproduïda per Arts Libris, Raíña Lupa i la Fundació Comunicació Gràfica, l’exposició s’articula al voltant del llibre com a forma d’expressió artística, que actualment manté una important vigència entre artistes i creadors gràfics contemporanis. Comissariada per Rocío SC Santa Cruz i Òscar Guayabero, la mostra reuneix obres que són paradigma de la producció d'aquesta última dècada, especialment dels últims cinc anys, i inclou també referències claus a obres realitzades entre els anys 60 i 70 del s. XX.

El projecte expositiu s’ha plantejat al voltant dels eixos següents:

  • Descobriment del llibre com a obra d’art del S. XXI.
  • Connexió de treballs d’autors emergents actuals amb creacions que són referents històrics.
  • Facilitació d’eines de comprensió a l’usuari.
     

Tot plegat és “Passant Pàgina”, una exposició d’art contemporani feta de llibres.

Organitzada pel Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Creació i Empreses Culturals, i produïda per ACVic Centre d’Arts Contemporànies, el projecte expositiu aplega dues parts del projecte expositiu “Reflectogrames”. Amb aquesta mostra, Fontcuberta planteja una reflexió sobre l’increment d’imatges i la proliferació d’autors, així com el potencial de difusió i dispersió vírica, elements tots ells en augment amb l’ús de les xarxes socials. Compilant imatges de persones que es fotografien davant del mirall i disparant-les en una sobreprojecció de retrats especulars, l’espai expositiu es transforma a partir de la confluència de múltiples imatges que se sobreposen, i esdevé un escenari de saturada subjectivitat. A l’exposició s’hi troba un dispositiu dotat amb una càmera i un software amb el que l’espectador es pot afegir a l’exposició a través del seu retrat.

Aquesta exposició, comissariada per Anna Capella i Cristina Massanés, es basa en una recerca generada des del museu sobre la condició de l’art.

Vuit artistes de diverses disciplines reflexionen sobre el museu com a contenidor d’art  i  d’història  en  una  mostra  concebuda  amb  la  intenció  de  proporcionar  un efecte mirall sobre la pròpia idea de l’art i la funció dels museus.

Candida  Höfer,  Araya  Rasdjarmrearnsook,  Edi  Hirose,  Perejaume,  Hans-Peter  Feldmann,   Jordi   Mitjà,   Eulàlia   Valldosera   i   Jaume   Pitarch   són   els   autors seleccionats per configurar aquesta reflexió al voltant del museu com a institució capaç d’articular la tradició artística moderna i també contemporània; però també com  a  espai  generador  d’una  narrativa  que  ve  marcada  per  les  obres  que  s’hi exposen,  per  la  il·luminació,  per  la  invisibilitat  d’allò  que  no  es mostra:  en definitiva, el museu vist com a organisme que reconstrueix i condiciona la realitat artística.

Aquesta exposició, comissariada per Pepe Font de Mora i produïda per la Fundació Foto Colectania per al programa Cultura en Gira, traça un recorregut per la fotografia catalana dels anys 50 i 60 a través de les obres de nou dels autors més representatius del període esmentat. Les fotografies que formen part de la mostra procedeixen de la Col·lecció de la Fundació Foto Colectania.

“Recursos Propis” és un projecte expositiu sobre l’art com a canal de producció i transmissió de coneixement, i fluctua entre l’activisme i la reflexió especulativa. Comissariada per Rosa Pera, la mostra és una mirada sobre els mitjans que alimenten i distribueixen la creativitat i analitza les metodologies i situacions que faciliten la participació activa del públic en els processos i els resultats artístics.

L’exposició està formada per les propostes dels artistes Vladimir Arkhipoy, Ana Garcia Pineda, Luís Gàrciga, Núria Güell, Elín Hansdóttir, Oh Eun Lee, Chiu Longina, Emili Padrós, l’equip creatiu Platoniq i la comunitat d’artistes audiovisuals Telenoika. Aquests dos últims presenten tallers en què s’interactua amb el públic assistent.

Interacció visual entre les fotografies d’artefactes de l’artista nord-americà Man Ray, procedents de la col·lecció Goldberg / D’Afflitto de Nova York, i les escultures fruit d’assemblatges del lleidatà Leandre Cristòfol, que formen part del fons del Museu d’Art Jaume Morera, de Lleida. El relat de l’exposició parteix de l’intent d’apropar el públic a les múltiples implicacions que es deriven de compartir un mateix moment històric i una actitud d’experimentació que cercava una nova manera d’entendre l’art. La mostra esdevé, doncs, una ocasió única per assistir a un diàleg pòstum entre dos artistes que rebutjaren l’escultura tradicional i que donaren pas a un univers objectual de noves i intenses significacions poètiques.

Aquesta exposició reuneix una selecció d’obres significatives d’una trentena d’artistes, que permet fer una mirada a l’art català de començaments de la segona meitat del segle XX, on els comissaris situen les arrels d’algunes de les ruptures més significatives en relació a l’informalisme. Així, es mostren algunes de les manifestacions artístiques de la segona meitat dels seixanta i els primers anys dels setanta. La mostra inclou tant pintures, com escultures o fotografies. A més, l’exposició es complementa amb una proposta educativa adreçada tant al públic adult com l’escolar (Primària, Secundària i Batxillerat).

"Talent Latent" ja es va poder veure al festival SCAN’08, Manifestació Fotogràfica, organitzat pel Departament de Cultura i que va tenir lloc a Tarragona del 14 al 20 d’abril de 2008. Prenent com a base aquesta exposició, la Direcció General de Creació i Empreses Culturals ha fet una adaptació per promoure la seva itinerància. Aquesta exposició fotogràfica aporta noves reflexions sobre l’època en què vivim i sobre el paper que juga la imatge en la configuració de la societat, considerant la fotografia com a mitjà de comunicació i com a llenguatge expressiu actiu i plural. La itinerància recull l’obra de quinze artistes amb carreres incipients provinents d’onze països d’Europa, Amèrica i Àsia, seleccionats entre més de cent projectes, prèvia proposta de professionals de tot el món en contacte habitual amb autors en la fase inicial de la seva trajectòria.
Talent Latent

Moira Ricci. Autoritratto. De la sèrie "20.12.53-10.08.04".2004

El projecte expositiu "Peces de Col·lecció" correspon al Gremi de Galeries, que ha fet una una de selecció de trenta-vuit obres que pertanyen a les col·leccions de dinou galeries agremiades. L'exposició inclou obres dels grans mestres de els avantguardes del segle XX i testimonis de la creació viva, i reflecteix la seva diversitat de tècniques i estils.
Aquesta gira d'arts visuals, promoguda pel Departament de Cultura, s'enmarca dins dels objectius de difondre l'art contemporani, en multiplicitat de suports, arreu de Catalunya i amb la col·laboració dels propis ajuntaments.

Peces de Col·lecció

Sergi Barnils. Visión de un aparato de vuelo, 1999

Exposició del treball d’Humberto Rivas (Buenos Aires, 1937) el fil conductor del qual són les empremtes del temps transcorregut des de la Guerra Civil en rostres de persones que la van viure, en murs que van refugiar o, per contra, que van ser còmplices involuntaris d'afusellaments i Corbera d’Ebre o Figueres són alguns d'aquests escenaris de la guerra que han estat miraculosament oblidats, abandonats al temps, i que constitueixen amb la seva sola presència un monument a la memòria del que va ser i del que encara avui som. El paral·lelisme entre rostres i parets és evident, i és que la petjada del temps no distingeix persones de paisatges.

Humberto Rivas

© Humberto Rivas, VEGAP, 2006

La Fundació Joan Miró i el Departament de Cultura van organitzar l'exposició "Joan Miró. La metàfora de l'objecte", mostra itinerant en què es va donar a conèixer una part essencial de l'obra de Miró.

L'exposició comprenia una selecció de vint-i-cinc escultures, algunes de els quals permeten confrontar els elements reals, punts de partida de les peces, i el resultat definitiu del bronze. A més, una sèrie d'imatges situen a l'espectador en l'àmbit de treball de Miró, racons de taller on reposen alguns dels objectes emprats per a les escultures, juntament amb esbossos i projectes improvisats recolzats a la paret.

Personnage

Joan Miró, Personnage, 1981-1983

Chillida, Bikaina XVI, 1988. Aiguafort (Extraordinari)El Departament de Cultura va oferir, entre el maig de 2006 i el desembre de 2007, aquesta exposició produïda pel Museo Chillida-Leku amb l'ànim d'acostar l'obra gràfica més inèdita d'Eduardo Chillida a la ciutadania. Amb aquesta exposició es va iniciar una nova línia d'activitats des del Departament de Cultura que, amb col·laboració amb els ajuntaments, s'ha proposat difondre l'art contemporani arreu de Catalunya.

Imatge de l'exposició Chillida. Codis

Chillida, Bikaina XVI, 1988. Aiguafort (Extraordinari)

"OVNI (Observatori de Vídeo No Identificat)" presenta a ‘Resistències / Dissidències’ quatre programes realitzats per videocreadors de diferents nacionalitats, que formen part dels Arxius de l’Observatori. Arxius que volen facilitar una crítica de la cultura contemporània utilitzant diferents estratègies: videoart, documental independent i arqueologia dels mass media. En els seus 14 anys d'existència, OVNI ha incorporat als Arxius de l'Observatori més de 1.000 documents i obres (DVD subtitulats en castellà).

El Departament de Cultura va produir aquesta itinerància d’arts visuals que es va poder veure a Girona, Castelldefels, Mollerussa, Tremp, Sant Joan Despí i Centelles.

 
Els programes de ‘Resistències / Dissidències’

PROGRAMA 1 - 75 minuts
- La Barcelona que no se ve, la que se esconde (Captura Raval OVNI - TEB), 17’,  Blanca Isabel Cardoso, Enrico Missana, Fatima Kamal, Marta Corti, Marta Cortiona,  Espanya, 2004, DVD. VO.
- 1991 NextHundredYears,15', Abu Ali, 1991-2004, EUA - Marroc, DVD. VOSE.
- Texas Sunrise, 20’, Lluís Escartín, 1991, Espanya - EUA, DVD. VOSE.
- El Canto de la Noche, 22’, Xavier Hurtado , Colòmbia - Espanya 2003, DVD. VO.

PROGRAMA 2 - 75 minuts
- El Forat, 75', José Maria V. Peña, Espanya, 2004, DVD. VO.

PROGRAMA 3 - 50 minuts
- Nablus, la ciudad fantasma, 32', Alberto Arce, María Moreno, Palestina - Espanya, 2004, DVD. VOSE.
- La Resistència del Maíz, 18’, MingaSocial, Equador,  2003, DVD. VO.

PROGRAMA 4 - 60 minuts
- Iraq Occupied Land, 60’, Khilafah, Iraq, 2005, DVD. VOSE.

Imatge díptic OVNI

Informació relacionada

Data d'actualització:  20.09.2017