• Imprimeix

Funcionament i Programa d'exposicions itinerants

Els centres d'art i els museus de caràcter municipal i les fundacions públiques o privades i galeries d'art, que siguin productors d’exposicions i que tinguin interès a incorporar-les al Programa d'exposicions itinerants del Departament de Cultura, poden fer arribar les seves propostes a la Subdirecció General de Promoció Cultural. L'exposició que es presenti ha d'estar ja produïda o trobar-se en una fase avançada de projecte i ha de complir les condicions formals, de contingut i econòmiques descrites en el punt següent d'aquesta pàgina.

Per presentar les seves propostes, els centres d'art i els museus de caràcter municipal i les fundacions públiques o privades i galeries d'art han d'enviar una memòria de l'exposició o del projecte i la fitxa de presentació de propostes expositives d’arts visuals contemporànies adjunta per correu electrònic dintre del termini establert.

La Comissió del Programa d’Exposicions Itinerants, formada per experts d'aquest àmbit i representants del Departament de Cultura, valora l’oportunitat, qualitat i interès de totes les propostes i projectes expositius rebuts a la Subdirecció i en fa una primera selecció, que trasllada al Plenari de responsables de centres d'art i museus municipals, i de responsables de fundacions públiques i privades, constituït per tots els tècnics i tècniques responsables de la programació d’espais públics i privats de difusió d’arts visuals. Els projectes que finalment s’ofereixen per itinerar en el marc del Programa d'exposicions itinerants del Departament són el més sol·licitats.

Les propostes que es presentin per formar part del Programa d'exposicions itinerants del Departament de Cultura han de complir amb un seguit de condicions formals i de contingut, i amb unes condicions econòmiques.

1. Condicions formals i de continguts dels projectes expositius: 

 • Exposicions ja produïdes i inaugurades o que es trobin en el tram final de preparatius, a punt d’inaugurar-se.
 • Produccions realitzades per centres d’art i museus públics, així com per fundacions, galeries d'art i organitzacions privades.
 • Format adaptable a espais entre 100 i 150 m2 de superfície.
 • Relat basat en la divulgació de les pràctiques artístiques modernes i contemporànies.
 • Artistes catalans en actiu (emergents o de reconeguda trajectòria) rellevants, d'interès indiscutible en l'evolució de les arts visuals.
 • Possibilitat de realitzar activitats complementàries.
 • Disponibilitat per a un circuit d’itineràncies de 18 mesos de durada.
 • Qualitat en el plantejament i en la presentació.

 

2. Condicions econòmiques:

Els centres d'art que acullin les exposicions garantiran que les instal·lacions i infraestructura de l’espai expositiu tinguin les condicions òptimes i habituals per acollir les obres d'art i el muntatge de l'exposició (parets, pintura, instal·lació elèctrica i il·luminació, climatització i mesures de seguretat).

El Departament de Cultura assumirà la totalitat dels costos següents:

 • Comissariat (treball d’adequació del projecte, si s’escau, sempre que aquest es contracti i, per tant, el comissari no formi apart de la plantilla de l’equipament o no formi part d’un centre subvencionat pel Departament de Cultura)
 • Honoraris de l’artista/ artistes.
 • Adaptació de la presentació de l’exposició en funció dels espais que la programin (imatge gràfica, senyalització i supervisió de la producció). Els proveïdors es triaran o es validaran sempre garantint una relació òptima entre costos i qualitat.
 • Adaptació i distribució de materials gràfics de comunicació (llibret, invitació i cartell) prioritzant-ne sempre el format digital.
 • Difusió del catàleg en format digital (si ja està produït).
 • Cobertura d’assegurances de les obres.

El Departament de Cultura no participarà en les despeses de producció del projecte.

El Departament de Cultura comparteix amb els centres d'art que programin les produccions en règim d'itinerància la despesa pels conceptes que s'especifiquen a continuació:

 • Muntatge i desmuntatge.
 • Transport d'anada i tornada i embalatges.
 • Activitats pedagògiques.

Per tal de sol·licitar d'acollir les exposicions que finalment formin part del Programa d'Exposicions Itinerants, els responsables de la programació dels espais, centres d’art o museus municipals han d'omplir el formulari de sol·licitud d'exposicions adjunt i enviar-lo per correu electrònic dintre del termini que s'estableixi.

Els criteris de valoració de les sol·licituds dels espais que volen acollir projectes expositius són els següents: 

 • adequació de l’equipament a les característiques del projecte expositiu,
 • trajectòria de l’espai en la programació,
 • equilibri territorial,
 • prioritat als equipaments que fa més temps que no acullen cap projecte expositiu del programa d'itineràncies del Departament de Cultura.

Per tal de sol·licitar aquestes exposicions itinerants, els responsables dels espais, centres d’art o museus han d’enviar les seves peticions per correu electrònic.

“El desig de creure”

Produïda pel Mataró Art Contemporani (M|A|C), l’exposició és una mostra que reuneix el treball de set artistes que recorren als recursos de la prestidigitació, l’endevinació i l’aparicionisme, però també de la tecnologia i la ciència, amb l’objectiu d’analitzar les circumstàncies que rodegen la producció d’il·lusions en relació amb la percepció de la realitat. Els treballs exposats posen el focus en el paper que juga la predisposició de l’espectador a creure en uns fets que contradiuen les lleis de la física.

Comissariada per Cèlia del Diego, la mostra aplega treballs de Lúa Coderch, Enric Farrés, Jordi Ferreiro, Christian Jankowski, Julia Montilla, Dani Montlleó i João Onofre.

“Plou, neva, pinta”

L’exposició pretén apropar les noves perspectives de la pintura contemporània, dirigida especialment als infants, però adreçada a tot tipus de públics. En la mostra es presenta l’anomenada “pintura expandida” una categoria que es caracteritza perquè, en lloc de basar-se en l’ús dels pinzells, la matèria pictòrica, el bastidor i el llenç, entén com a obres pictòriques produccions que parteixen de l’espai, el gest, l’objecte, la fotografia o, fins i tot, dels dispositius digitals. Aquestes tècniques eixamplen els límits tradicionals de la pintura per convertir-la en una tècnica multidisciplinària que els artistes han fet evolucionar durant el transcurs dels segles XX i XXI a partir de la investigació i l’experimentació d’una de les principals “belles arts”.

“Un món paral·lel”

A partir de la seva introducció l’any 2008, Google Street View ha contribuït poderosament a enfortir la idea que internet suposa un duplicat de la realitat que suplanta la nostra percepció directa del món. Avui podem esbrinar com és la configuració d'una plaça o la forma d'una façana visitant físicament la seva ubicació però també localitzant-la en la pantalla de l’ordinador. Google Street View ens ofereix, doncs, una percepció en diferit i de segona mà (o de segon ull) i els efectes que es deriven d'aquesta nova eina digital incentiven nombrosos projectes d'artistes contemporanis: la disponibilitat i la contingència d'aquestes imatges produeix una substància visual inèdita –la representació virtual de la realitat– que convida a ser bussejada críticament

“LOOP Discover”

L’exposició “Premi LOOP Discover" mostra les peces dels finalistes del premi de videocreació Discover, una iniciativa de LOOP Barcelona. Un jurat professional selecciona les peces, que es presenten juntament amb el vídeo més votat pel públic a través del canal online Discover. El premi LOOP Discover va néixer el 2015 amb l’objectiu de recolzar la recent producció dels artistes d’arts visuals a través d'una convocatòria oberta a la comunitat artística.

 

 

Data d'actualització:  20.09.2017