pla de lectura 2020
  • Imprimeix

Per què llegir

Daniel Fernández

Daniel Fernández

Per què llegir

 
 

Viure sense llibres i sense lectures és viure una vida morta, una vida de direcció única que es nega la possibilitat meravellosa de viure moltes vides en una sola existència.

Per què estimar? Perquè és inevitable, probablement. I també l’única forma de tirar endavant amb l’espècie, si em permeten relacionar amor i sexe. I perquè l’amor ens fa millors, i també més feliços malgrat que ens pot fer molt desgraciats. Llegir i estimar són, crec, dues de les activitats que fan que la vida pagui la pena de ser viscuda. Per això, respondre a per què llegir és com respondre a per què estimar. Per viure. Perquè la vida sigui més interessant, potser més plena, tal vegada millor, en qualsevol cas més viva.

Si el llenguatge és probablement la característica més evident de l’espècie humana, llegir és l’acte que perfecciona el llenguatge i defineix l’individu. Llegir un llibre és un acte solitari, reflexiu, que demana temps i concentració, però que ens obre les portes de moltes vides en la nostra pròpia i limitada vida. Llegir ens permet l’entrada al coneixement i a la passió, ens deixa viatjar entre el sentiment i la reflexió, ens fa profundament humans i ens permet rebre l’herència de tots els que van ser humans abans de nosaltres. I si el tòpic vol que som el que mengem més el llegat genètic amb el qual naixem, què llegim i com llegim és el que dibuixa i perfila el nostre esperit, la nostra ànima, aquesta barreja de sensibilitat i experiència, l’aliment bàsic del cor i de la ment.

Viure sense llibres i sense lectures és viure una vida morta, una vida de direcció única que es nega la possibilitat meravellosa de viure moltes vides en una sola existència. Al final, quan ja no puguem llegir, és a dir, quan hagi mort la nostra essència, ens haurien de jutjar per tot el que hem llegit, per les moltes vides que hem viscut gràcies a la lectura, i no per la nostra sempre limitada vida sensorial. La música, la pintura, el cinema, viatjar, conèixer gent i cultures, tot això que ens fa la vida més rica i plena i que ens ajuda a ser humans, no s’explica sense l’escriptura i la lectura. Llegir, tornem-ho a dir, és el que ens fa viure de debò, la clau que obre el pany de la consciència pròpia i dels altres. No només és una font de plaer i coneixement, és l’autèntica font de la vida i de l’eterna joventut, el sant grial, el misteri, la màgia, la veu interior que ens permet que moltes altres veus ens parlin i siguin nostres. Llegir ens fa lliures en el sentit més ple de la paraula, perquè ens permet transcendir i superar les limitacions de la vida petita i erma que és la del no lector, aquell que, lamentablement, no ha pogut accedir o que ha renunciat a un dels grans plaers i poders de la nostra vida. La lectura, allò que ens fa humans i que ens apropa a mirar i entendre els estels i els altres mons. Tots els que les pàgines dels llibres ens obren…