pla de lectura 2020
  • Imprimeix

Per què llegir

Gerard Quintana

Gerard Quintana

Entendre el món i a mi mateix

 
 

Un llibre t’eixampla, et desfà les costures i et permet ser un altre, et dona la possibilitat de viure, de conèixer i d’explorar els detalls de mons que potser mai no podràs visitar.

Diuen que el millor company de l’home és el gos, però jo m’arriscaria a dir que aquesta és una afirmació desencertada, almenys en el meu cas. Sense deixar d’estimar el meu gos i de valorar la tendresa, la fidelitat i l’equilibri que m’aporta en una relació ben estructurada, si he de triar quina és la meva millor companyia segurament decidiré que escullo un llibre. Perquè un llibre no és un objecte inanimat si li retornem la mirada que espera en ser obert i desplegat per unes mans que desitgen alliberar-se.

Un llibre t’eixampla, et desfà les costures i et permet ser un altre, et dona la possibilitat de viure, de conèixer i d’explorar els detalls de mons que potser mai no podràs visitar. Alguns perquè són massa lluny del teu abast, d’altres perquè mai no et donarà temps a viure’ls, molts perquè només existeixen a la imaginació del seu autor. Però, dins teu, tots ells seran tan reals o més que el teu petit món, que, a través de les portes que obriràs amb cada llibre que llegeixis, s’anirà fent més gran i més ric en matisos, de forma imperceptible en un principi fins que un dia el teu horitzó sigui més ample i divers que el que puguis veure des de la més alta de les muntanyes.

Un llibre pot ser molt més poderós del que sembla a primer cop d’ull quan el veiem a la prestatgeria esperant que algú s’hi fixi. Pot ser fins i tot la clau per escapar d’un captiveri. Aquest és el cas del Viatge al voltant de la meva habitació que va escriure el jove noble francès Xavier de Maistre el 1794 després de ser condemnat a un arrest domiciliari de quaranta-dos dies, en què va compondre un dels llibres de viatges més originals de l’època moderna, considerat una petita obra mestra del seu gènere, un himne a la llibertat de la imaginació.

Potser pel fet de créixer en una ciutat hermètica com la Girona de la segona meitat dels seixanta i de començaments dels setanta, i viure al damunt d’una de les llibreries més completes de Catalunya, vaig poder conèixer aviat l’obra de Xavier de Maistre i també vaig mirar d’obrir moltes rutes amb els meus millors companys, i en segueixo encetant; els camins són infinits. He pogut viatjar en el temps, viure les emocions i seguir el fil dels pensaments de les ments més lúcides de la nostra espècie, he passejat per la imaginació privilegiada dels grans creadors, he pogut entendre el món i a mi mateix a partir dels diferents paràmetres que els grans pensadors m’han proposat i m’he pogut equivocar amb ells i tornar a reinventar-me sense sentir-me mai sol. Així, només obrint un llibre i obrint alhora la meva ànima. Per què llegir?