pla de lectura 2020
  • Imprimeix

Per què llegir

bernat-puigbotella

Sergio Vila-Sanjuán

Lliçons de Les mil i una nits

 
 

Per a què serveix la lectura? Ens pot servir per aprendre coses, per experimentar un plaer intel·lectual o estètic, i també per entretenir-nos.

Quan vaig fer la primera comunió, cap als anys seixanta del segle passat, una tia llunyana meva, senyora encantadora i ja gran, em va regalar un llibre molt ben enquadernat, amb formidables il·lustracions en color. Es tractava de Las mil y una noches, en l’edició de l’editorial Sopena. En la imatge de la coberta, sobre uns arabescos, apareixia un imponent ancià de barba blanca, embolicat en una túnica i envoltat de dues boniques joves, entorn d’una pipa d’aigua. De la paret penjaven, amenaçadors, uns alfanges. Llavors no ho sabia, però m’havien posat a les mans una versió espanyola de l’edició d’Antoine Galland. I dic “una versió espanyola”, no “una adaptació per a nens”, que potser –però només potser– era el que la meva anciana tia s’havia proposat de regalar-me.

Feliç amb el meu regal als meus vuit anyets, em va faltar temps per submergir-me en les seves pàgines, que em van desbordar immediatament la capacitat de sorpresa. En elles va començar ràpidament a plasmar-se un ric mostrari d’adulteris, decapitacions, escenes d’eunucs… a les quals jo assistia amb la boca oberta. Un món de sensualitat i violència, d’enorme riquesa atmosfèrica, que jo, fins aleshores, en la meva innocència, no tenia ni la més petita idea que existia… o podria existir.

La introducció a Les mil i una nits és tremenda, però una vegada Sherezade aconsegueix el comandament i hipnotitza, nit rere nit, el sultà amb els seus relats, ens obrim a les vivències d’un ampli món àrab, llunyanes en el temps però tremendament representatives de la condició humana. I la fascinació es multiplica.

Sempre que he reflexionat sobre aquella lectura, la primera de la meva vida que em va marcar profundament, penso que em va aportar diverses coses i molt diferents. Amb ella vaig aprendre que existia un univers cultural molt diferent del nostre, però atractiu, fascinant i fàcilment comprensible. Quan, en els nostres dies, sento veus que intenten reduir el món àrab al fonamentalisme, en tinc prou amb recordar aquell volum de l’editorial Sopena per assegurar-me que no és així. Aquelles pàgines em van brindar també un plaer estètic i cultural, en submergir-me en la sofisticada narrativa de les històries dins de les històries, amb una prosa elegant de múltiples registres. I també em van entretenir, em van sorprendre i em van divertir durant moltes nits, potser no mil, però sens dubte bastantes.

Per a què serveix la lectura? Ens pot servir per aprendre coses, per experimentar un plaer intel·lectual o estètic, i també per entretenir-nos. La majoria de llibres compleixen alguna d’aquestes funcions per separat. Els grans llibres, com Les mil i una nits que van sacsejar la meva infantesa, satisfan les tres.