• Imprimeix

Festivals de Jazz a Catalunya

Músic de jazz

El jazz, una música que per arribar a ser va beure de fonts tan diverses com la tradició musical africana, la música religiosa americana o fins les marxes militars i que, un cop consolidada va ser capaç de “festejar” amb tots els ritmes que la modernitat anava ideant, no és estrany que desperti passions. Diuen que, o bé agrada molt o no agrada gens, però de ben segur que la multitud de ritmes i sons que es poden desgranar de la gran arrel del jazz, o les grans figures que li han donat forma han commogut en algun moment de la seva vida al menys melòman dels humans.


La revolució que va ser aquesta nova música que naixia cap a finals del segle XIX a Nova Orleans, va arribar a Catalunya l’any 1929, gràcies a l’Exposició Universal. L’orquestra britànica de Jack Hilton va ser l’encarregada de fer-li els honors, i en poc temps va apoderar-se de les sales de ball populars de Barcelona.
El bon acolliment que va tenir el jazz a casa nostra va propiciar el naixement, a mitjan la dècada dels anys trenta del segle passat, del Hot Club de Barcelona, que va ser l’encarregat de la celebració, l’estiu del 35 al cinema Astòria de la ciutat, del que seria el primer festival de jazz a Catalunya.


Salvant el parèntesi negre que va representar la Guerra Civil i els primers anys del franquisme quan, per decret, el jazz va haver de passar a dir-se yas, el nostre país ha estat sempre per a aquesta música un lloc d’acollida. I s'hi ha passejat per places i escenaris, barrejant-se amb els sons més nostres fins a fer possible un tipus de jazz ben específic.


Actualment, els festivals són un dels aparadors més definitoris de com es viu el jazz a casa nostra, de quins són els gustos de la nostra gent pel que fa a la seva diversitat. És un gènere que agrada, potser perquè és viu, perquè sempre trenca els esquemes, perquè contínuament es reinventa.

 

Calendari de festivals

Dates
Festivals
Del 5 al 29 de març de 2009Festival de Jazz de Terrassa 
Del 28 de març a l'1 de maig de 2009Festival de Jazz de Figueres 
Del 17 al 25 d'abril de 2009Festival Internacional de Jazz de Reus
Del 7 al 17 de maig de 2009Festival de Jazz de Vic 
Del 14 de maig al 12 de juny de 2009Festival de Jazz de Granollers 
Del 20 de maig al 20 de juny de 2009Festival de Música Creativa i Jazz a Ciutat Vella 
Del 18 al 21 de juny de 2009ReusBlues 
Del 29 de juny al 5 de juliol de 2009

Mostra de Jazz de Tortosa

 

Del 15 al 18 de juliol de 2009Festival de Blues, Jazz i Gospel de Roses 
Entre juliol i agost de 2009Festival Internacional Jazz a Gualta 
Entre setembre i octubre de 2009Festival de Jazz de Girona 
Del 10 al 18 d'octubre de 2009Festival de Blues de Cerdanyola 
Entre octubre i novembre de 2009Festival de Jazz de Barcelona 
De l'1 al 29 de novembre de 2009Jazz Tardor Lleida  

 

Recopilatoris 'Jazz from catalonia'

Si voleu conèixer la vitalitat del jazz català, escolteu els temes dels CDs Jazz from Catalonia. Uns recopilatoris que s'editen des de l'any 2005 per promocionar internacionalment la música catalana.

 

Feu clic als enllaços per escoltar els temes de 'Jazz from Catalonia'

  • 'Jazz from Catalonia' 2008
  • 'Jazz from Catalonia' 2007
  • 'Jazz from Catalonia' 2006
  • 'Jazz from Catalonia' 2005

 

 

recopilatoris de jazz a catalunya
Data d'actualització:  18.03.2009