• Imprimeix

El Departament de Cultura organitza un curs sobre l’atenció a les persones amb discapacitat al Gran Teatre del Liceu

La formació s’adreça als professionals tècnics dels equipaments escènics i musicals per tal d’afavorir una millor atenció a les persones amb discapacitat usuàries dels seus equipaments

22/06/2018 08:06
vurs accessibilitat Liceu

Pràctica vivencial al Gran Teatre del Liceu

La Direcció General de Cooperació Cultural conjuntament amb l'SDE (Servei de Desenvolupament Empresarial) han presentat el taller “Formació en atenció a les persones amb discapacitat i necessitats especials” que ha tingut lloc el passat dimecres, 20 de juny, al Gran Teatre del Liceu.

El principal objectiu de la jornada ha estat afavorir una atenció de qualitat a les persones amb diversitat funcional i, per això, és necessari dotar als professionals dels equipaments amb eines que millorin l’atenció presencial als seus llocs de treball.

Maria Josep Caldés, terapeuta ocupacional del Centre per a l’Autonomia Personal Sírius, ha dut a terme la formació del taller, amb una part teòrica on ha descrit les diferents discapacitats amb què es podien trobar els tècnics dels equipaments  (física, sensorial, intel·lectual i per trastorn o malaltia mental) donant pautes sobre com tractar i ajudar a cadascuna de les persones segons les seves necessitats

Actualment, hi han 537.998 persones amb discapacitats i 1.361.468 persones més grans de 65 anys a Catalunya. Cada vegada tenim una població d’edat més avançada i això implica la necessitat d’adequar els diferents espais dels equipaments, no només tenint en compte a les persones amb discapacitat, sinó pensant en la millor comoditat i seguretat per a tothom.

Ha estat una jornada molt participativa on els programadors i tècnics dels equipaments han explicat les pròpies experiències en l’atenció a les persones amb discapacitat.

Pràctica vivencial en l’accés a un teatre

S’han utilitzat els accessos al Gran Teatre del Liceu per dur a terme una pràctica vivencial en què els assistents del taller han participat fent ús d’unes cadires de rodes, ulleres especials que simulaven una ceguera i bastons.

D’aquesta manera, els tècnics han pogut experimentar en primera persona quines són les dificultats reals amb les que es troben les persones amb discapacitat al accedir al seu equipament

L’objectiu de la pràctica és millorar la qualitat del servei que els hi poden oferir en tres nivells: accés, comunicació i manipulació.

Pla d’accessibilitat

El Departament de Cultura, en el marc de les seves competències, està duent a terme el Pla d’accessibilitat dels equipaments escènics i musicals, espais d’arts visuals i cinemes. El Gran Teatre del Liceu forma part de la comissió del Pla d’accessibilitat, que el seu desplegament s’emmarca dins del Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals (SPEEM) i per mitjà d’aquest Pla es pretén que les activitats culturals garanteixin les suficients condicions d’accessibilitat a tothom.