• Imprimeix

“Maus. Relat d’un supervivent, d’Art Spiegelman”, nova exposició itinerant a les biblioteques públiques de Catalunya

L’exposició s’inaugura el 19 de juny a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, i visitarà més de 100 biblioteques de tot Catalunya durant 2009 i 2010

16/06/2009 13:06

Aquesta exposició és una introducció a la novel·la gràfica d’Art Spiegelman Maus. Relat d’un supervivent, una obra publicada a Nova York entre el 1986 i el 1991, i que ha rebut molt bones crítiques i premis arreu del món, entre ells el Pulitzer (1992), essent l’única obra no periodística que l’ha guanyat.

 

La novel·la és la història d’un supervivent dels camps de concentració nazis explicada a través del seu fill, l’autor del llibre, un fil narratiu amb múltiples continguts que evidencia l’exposició: aspectes històrics de l’Europa dels anys trenta i quaranta i de la II Guerra Mundial; aspectes sociològics, en quant a les relacions entre diversos grups socials; aspectes psicològics vinculats principalment a la relació pare i fill; qüestions d’ètica, com la justícia o la solidaritat. L’exposició també inclou continguts literaris, i de la novel·la gràfica com mitjà expressiu.

 

El projecte compta amb la direcció artística dels autors Pere Joan (premi del Saló Internacional del Còmic de Barcelona a la Millor Obra, 1991), i Max (premi nacional de còmic 2007, Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona, 2000 i tres premis a la millor obra el 2007, així com el premi Ignatz als EUA, 1999).

 

El muntatge de l’exposició va acompanyat d’una selecció bibliogràfica, una guia de lectura i una guia didàctica.

 

L’acte d’inauguració de l’exposició tindrà lloc a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, el dia 19 de juny, a les 19 h. Comptarà amb la presència del senyor Ferran Bel, alcalde de Tortosa; senyor Joan Caballol, regidor de Cultura; senyor Francesc-Xavier Vega, director territorial del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya; senyor Pere Joan, dibuixant i editor d’Inrevés Edicions; senyor Lluís Ballester, autor de la guia didàctica de l’exposició i director de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de les Illes Balears; i senyora Lourdes Reyes Camps, cap del Servei del Sistema de Lectura Pública de Catalunya de la Generalitat de Catalunya.

 

L’exposició és una producció conjunta d’Inrevés Edicions i la Subdirecció General de Biblioteques, i està previst que durant el 2009 i el 2010 visiti més de 100 biblioteques d’arreu de Catalunya. Aquesta és una iniciativa emmarcada en el Pla de Foment de la Lectura que impulsa el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.