• Imprimeix

Dues noves presentacions de llibres editats pel Departament de Cultura

El proper 24 d’octubre es presenta a Barcelona el llibre “Diàspores i rituals. El cicle festiu dels musulmans a Catalunya” de Jordi Morera, Marta Alonso, Khalid Ghali, Albert López i Ariadna Solé, i el divendres 27 es presentarà també a Barcelona el llibre “Bateig sense aigua. Accions i celebracions civils a Catalunya” de Rosa Canela.

09/10/2017 15:10
Bateig sense aigua

Il·lustració de Jordi Giró pel llibre "Bateig sense aigua"

Diàspores i rituals és el resultat d’un treball d’investigació dut a terme del 2007 al 2010 en el marc de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya (IPEC), i que ha comptat amb el suport de la Fundació CIDOB. En el llibre s’estudien els ritus col·lectius, en un context minoritari i de diàspora, tot resseguint el cicle anual festiu musulmà de tres comunitats presents en la societat catalana actual: Marroc, Pakistan i Senegal.

Bateig sense aigua. Accions i celebracions civils a Catalunya és el treball Final de Màster d’Antropologia i Etnografia de Rosa Canela i es presentarà el divendres 27 al Pati Llimona de Barcelona en el marc de les 6es Jornades Convivència i Cohesió, “Naixement i mort des d’una perspectiva laica: Rituals de benvinguda i comiat a nivell local”.

El llibre és un estudi de les cerimònies civils de benvinguda als infants. En el treball es recullen accions i celebracions civils que es realitzen a Catalunya per donar la benvinguda als nounats i infants adoptats. L’estudi parteix de diferents casuístiques de diversos indrets de Tarragona. A Ascó tenen el bosc dels Infants, on planten un arbre per cada infant nascut. A Flix celebren la Festa de les Cigonyes. A Vimbodí i a Castellvell del Camp entreguen un càntir de vidre a tots els nounats en un acte conjunt. A la Selva del Camp, un dels actes de la Fira de tardor és la benvinguda dels nounats i nouvinguts, als quals se’ls entrega una petita alzina. A la Pobla de Mafumet, Vallmoll, la Canonja, Constantí i els Pallaressos, fan entrega del xec nadó que acompanyen amb d’altres obsequis. L’estudi vol obrir un debat sobre els ritus de pas civils contemporanis.

Llibres a la venda a: http://llibreria.gencat.cat/