• Imprimeix

Les figures del pessebre desitgen un Bon Nadal

El pessebre és un element central del Nadal, i en el pessebre, l’element més important són les figures. Enguany, des de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, s’ha volgut felicitar el Nadal a tothom amb l’edició del llibre “Germans Castells, art i figures per al pessebre”

28/11/2018 13:11
Figures de pessebre dels germans Castells

Fotografia de Jordi Balanyà: Figures dels germans Castells guanyadores del Premi de l’Associació de Pessebristes de Barcelona (1946).

Les festes del cicle nadalenc son inimaginables sense el pessebre. Tant els pessebres públics, de les places majors, com els pessebres particulars a dintre les cases. A moltes cases, més que el pessebre en si, el que és important és “fer el pessebre”. I un cop “fet el pessebre”, es converteix en l’element central de les festes nadalenques, s’ensenya amb orgull a amics i veïns, se li canten les nadales, es busca el caganer, es mouen els reis que s’han d’anar apropant al naixement fins a arribar-hi els dia de Reis, etc. Fins a La Candelera, o algunes setmanes abans, en què es desmunta i es desa a les caixes, fins l’any que ve, participant d’aquesta manera també del sentit cíclic que tota festa popular té.

Tot i que en el llibre es parteix de la família Castells com a fil conductor, no és un treball que vagi només d’aquesta il·lustre família de creadors i constructors de figures. És un llibre que va més enllà de la història familiar i parla també de la història i el desenvolupament del pessebrisme a Catalunya.

Aquest llibre és també una excel·lent aproximació al fet pessebrístic, des de l'aspecte històric i sobretot artístic, ja que el pessebrisme té dues vessants, l’artística i, evidentment, la religiosa, sense oblidar que a aquesta doble vessant, se li ha d’afegir el fet associatiu que el pessebrisme sens dubte té a casa nostra.

Podeu trobar el llibre en format tradicional (paper) a la Llibreria de la Generalitat i en format electrònic a http://cultura.gencat.cat/cpt/germans-castells 

Ah, i Bon Nadal i millor 2019!!!